OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR: "Raportul de ţară pentru 2019 amendează modelul nostru de creştere economică"

R.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 martie 2019

"Raportul de ţară pentru 2019 amendează modelul nostru de creştere economică"

În Raportul de ţară pentru 2019 privind România, Comisia Europeană a constatat că, deşi creşterea economică a ţării noastre rămâne solidă, în ciuda încetinrii semnificative înregistrate în 2018, modelul de creştere, bazat pe consum, afectează capacitatea ţării de a atinge în mod durabil nivelul de trai din UE, a atras atenţia ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Domnia sa a declarat: "În primul rând, acest raport este foarte important, în opinia noastră, din cel puţin patru puncte de vedere: reprezintă o analiză profesionistă obiectivă a situaţiei economiei naţionale, motiv pentru care are o doză mare de credibilitate; se focalizează pe elementele esenţiale ale economiei şi societăţii româneşti; pune accent pe dezvoltare în contextul digitalizării, a trecerii la economia bazată pe cunoştinţe, a internaţionalizării; indică percepţia UE asupra României, iar toate deciziile, strategiile, poziţionările etc. ale Uniunii în raport cu un stat membru se bazează pe percepţii".

Conform domnului Nicolescu, principalele constatări ale raportului UE faţă de România sunt: în ciuda încetinirii semnificative din 2018, creşterea economică rămâne solidă; modelul de creştere economică a României, bazat pe consum, afectează capacitatea de dezvoltare economică a ţării; problema resursei umane - nenumeroasă şi insuficient calificată; majorarea deficitului public; stabilitatea sistemului financiar se află sub o mare presiune; investiţiile publice şi private au rămas modeste şi nu se prevede un ritm rapid în redresare; accentuarea deficitului de cont curent; sistemul de învăţământ nu performează suficient; întreprinderile publice, în care se află circa o treime din avuţia naţională, suferă în ceea ce priveşte performanţa; progresele împotriva corupţiei au suferit regrese semnificative.

Oficialul CNIPMMR a adăugat: "Principalele constatări ale raportului privind mediul de afaceri de la noi din ţară sunt: mediul de afaceri şi deciziile privind investiţiile au un caracater imprevizibil; România trebuie să îşi îmbunătăţească inovarea şi cercetarea; capacitatea insuficientă a administraţiei publice de a asigura o funcţionare şi dezvoltare normală a economiei (şi aici se menţionează birocraţia şi lipsa de calitate a serviciilor publice). De asemenea, recomandările de ţară vizează faptul că în patru domenii ţara noastră nu a făcut niciun progres în ceea ce priveşte recomandările din raportul pe 2018 (politica fiscal bugetară şi bugetul anual nu respectă cerinţele cadrului bugetar naţional; salariul minim nu are la bază o metodologie, o fundamentare temeinică, ci se face la discreţia Guvernului; procesele decizionale sunt imprevizibile şi controversate; guvernanţa întreprinderilor publice riscă să fie slăbită) iar în alte şase domenii avem progrese limitate".

Ovidiu Nicolescu a subliniat faptul că, începând cu următorul exerciţiu financiar, UE va aloca fonduri statelor membre în funcţie de recomandările de ţară.

Astfel, CNIPMMR consideră că Raportul de ţară pentru 2019 privind România are mai multe elemente care privesc IMM-urile, identificând cinci domenii care trebuie să fie prioritare astfel încât sectorul IMM-urilor să se dezvolte normal: zona inovatoare şi de competitivitate; digitalizare; accesul la piaţa muncii; coordonarea investiţiilor şi multiplicarea efectului acestora; politica de coeziune.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. este ca suntem condusi, pe linga mincinosi si infractori irecuperabili, de se ingrozeste umanitatea de ei, si de pimitivi.

    Am un singur vis înainte de a muri sau mai bine zis dacă se întâmplă ce îmi doresc voi muri fericit! Îmi doresc ca PSD-ul și UDMR-ul să dispară pentru totdeauna din România. Să nu mai aud niciodată de creșterea economică PSD-ista și de intențiile segregaționiste a UDMR-ului. Ambele partide manipulează cetățenii români indiferent de etnie cu tot felul de minciuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb