Ovidiu Toma, Director Executiv al CryptoDATA, povesteşte despre modul în care provocările neaşteptate din anul 2020 i-au influenţat compania, activă în domeniul tehnologiei şi al digitalizării securizate, într-un comunicat de presă.
Fondată în anul 2013, CryptoDATA a început activitatea în domeniul tehnologiei Blockchain. În prezent, compania oferă soluţii de proiectare, dezvoltare şi producţie într-o gamă extinsă de domenii precum securitate şi informaţii clasificate, module şi metode criptografice şi programare avansată.
Anul 2020 a însemnat o perioadă dificilă pentru mediul de afaceri atât din România, cât şi din întreaga lume. Pandemia COVID-19 a adus faliment pentru unele companii, iar pentru altele extindere şi creşterea acţiunilor. Cum v-aţi descrie compania şi cum a influenţat această perioadă obiectivele companiei CryptoDATA?
Anul 2020 a reprezentat un semnal de alarmă pentru întreg mediul de business deoarece provocările neprevăzute care au apărut în urma contextului pandemic ne-au obligat să luăm decizii de ultim moment pentru a ne adapta la creşterea rapidă a utilizării tehnologiilor şi a mediului digital din cauza măsurilor adoptate de către autorităţi, normelor de distanţare socială şi lockdown-ului aplicat la nivel naţional şi internaţional.
Pentru a face faţă lucrului la distanţă, a trebuit să ne extindem echipa, dar acest lucru a fost o oportunitate pentru a le arăta partenerilor şi clienţilor noştri capacitatea acestei companii de a se adapta la o piaţă atipică.
În cadrul Forbes CEE Forum 2020, un eveniment care reuneşte oameni de business de top din România, am avut ocazia să vorbesc despre importanţa securităţii informaţiilor confidenţiale şi a securităţii comunicării în telemuncă. De asemenea, am prezentat produsele noastre inovatoare: smartphone-ul IMPulse K1 şi laptop-ul BASM - primele dispozitive criptate din lume, sistemul de operare CryptoDATA OS şi aplicaţiile de securitate pe care le-am dezvoltat folosind tehnologia Blockchain.
În anul 2020, CryptoDATA a lansat în România un micro-satelit de cercetare şi dezvoltare. Care a fost scopul acestui micro-satelit şi ce speraţi să realizaţi cu această lansare?
În iulie 2020, împreună cu întreaga echipă CryptoDATA am lansat în stratosferă, la o altitudine de 38.000 m, primul set de echipamente care validează conceptul de comunicare securizată la nivel global, numit Voice Over Blockchain Protocol. VOBP este un protocol inovator care utilizează tehnologia Blockchain pentru a asigura securizarea completă a datelor utilizatorilor, patentat de către CryptoDATA.
Lansarea micro-satelitului reprezintă un prim pas către îndeplinirea unuia dintre obiectivele noastre, şi anume depăşirea limitărilor tehnologiilor actuale şi oferirea de acces securizat la propriile informaţii utilizatorului obişnuit (the average user) la nivel global.
Care sunt principalele produse pe care compania CryptoDATA doreşte să le lanseze şi în piaţa din România?
Voice over Blockchain Protocol (VOBP), Cryptodata OS, cheia fizică de criptare hardware, stocare criptată şi aplicaţii securizate, dezvoltate de către inginerii CryptoDATA, sunt doar câteva dintre serviciile şi produsele pe care le oferim în domeniul securităţii cibernetice. Obiectivele companiei în ultimii trei ani au fost îmbunătăţirea şi dezvoltarea securităţii transferului de date şi securizarea canalelor de comunicare. În prezent CryptoDATA se adresează întregii pieţe din România, pentru că nevoia de securizare a informaţiilor este într-o continuă creştere şi extrem de importantă în această perioadă când majoritatea companiilor activează în telemuncă.
Mai mult decât atât, tehnologiile noastre inovatoare sunt concepute nu numai pentru experţii din acest domeniu, ci şi pentru utilizatorii non-tehnici, oamenii obişnuiţi care pot beneficia de o tehnologie care până acum era exclusiv disponibilă companiilor Big Tech sau instituţiilor guvernamentale.
Care sunt planurile companiei CryptoDATA pentru anul 2021?
Deşi anul 2021 este foarte diferit în comparaţie cu anii precedenţi, sunt încrezător că domeniul nostru de activitate se va extinde semnificativ, deoarece, având în vedere contextul, producători de tehnologie şi furnizorii acesteia vor trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea şi integrarea securităţii şi confidenţialităţii în ofertele lor. Pentru dispozitivele şi serviciile noastre inovatoare, am analizat posibilitatea de a dezvolta propriul sistem de operare securizat, CryptoDATA OS, pe chipset-urile Qualcomm Snapdragon, iar pentru laptop-uri şi computere vom continua implementarea cu chipset-uri INTEL.