Oyak Group este interesat de activele Lafarge şi Holcim din România, Serbia şi Ungaria

E.D.
Companii / 13 noiembrie 2014

Grupul Oyak din Turcia are la dispoziţie 2 miliarde de dolari pentru achiziţii şi ar putea să îi folosească pentru achiziţionarea de active ale producătorilor de ciment Holcim şi Lafarge din România, Serbia şi Ungaria, a anunţat şeful diviziei de ciment a grupului, Celal Caglar, transmite Bloomberg.

Grupul Oyak, prezent pe piaţa din România cu operaţiuni de stocare, ambalare, comerţ şi distribuţie a cimentului, este cel mai mare producător de ciment din Turcia.

Holcim şi Lafarge au convenit la începutul lunii aprilie o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de 44 de miliarde de dolari. Pentru a obţine aprobările necesare pentru încheierea fuziunii, cei doi producători trebuie să vândă o parte dintre activele pe care le deţin.

La sfârşitul lunii octombrie, Holcim şi Lafarge au înaintat în mod oficial Comisiei Europene propunerea de fuziune, Lafarge urmând să renunţe la operaţiunile pe care le conduce în România.

Lafarge deţine în România două fabrici de ciment, la Medgidia şi Hoghiz, şi o staţie de măcinare, la Târgu Jiu.

Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

Autorităţile de reglementare europene urmează să decidă până la 15 decembrie dacă aprobă acordul de fuziune sau deschid o investigaţie aprofundată.

"Suntem interesaţi să licităm singuri sau împreună cu un grup european pentru active. Oyak urmăreşte cu atenţie procesul de vânzare", a spus Caglar, precizând că grupul deţine 2 miliarde de dolari în numerar pentru achiziţii şi poate atrage o sumă de cinci ori mai mare dacă va fi necesar.

Holcim şi Lafarge au anunţat că vor să vândă operaţiuni care generează 10%-15% din profitul lor combinat calculat înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA). Holcim a precizat că este vorba de echivalentul a circa 1 miliard de dolari.

În afară de vânzarea de active din Europa, cele două companii au anunţat că vor vinde şi active din Canada şi Brazilia. În total, activele scoase la vânzare ar putea valora 7 miliarde de euro, respectiv aproximativ de opt ori EBITDA, estima în aprilie Harry Goad, analist la Credit Suisse Group în Londra.

Oyak deţine în Turcia o capacitate de producţie de ciment de 20,1 milioane de tone pe an, prin intermediul a şase fabrici, reprezentând 19% din capacitatea existentă în ţară. Grupul mai are o capacitate de producţie de clincher de 10,3 milioane de tone pe an, 15% din producţia totală a Turciei.

Grupul Oyak este prezent pe piaţa din România prin intermediul diviziei Unye Cimento Sanayi ve Ticaret, care a a deschis în 2009 o unitate de ambalare a cimentului la Mangalia, în urma unei investiţii de circa 9 milioane euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb