PACHETUL DE MĂSURI ŞI ACŢIUNI GUVERNAMENTALE

Ziarul BURSA #Companii / 14 octombrie 2014

DIMMMAT, condus de Florin Jianu, se va ocupa de implementarea Strategiei.

DIMMMAT, condus de Florin Jianu, se va ocupa de implementarea Strategiei.

Direcţia de acţiune 1: Sprijinirea şi promovarea antreprenoriatului

MĂSURA 1: Sprijinirea start-upurilor, cu accent pe sectoarele cu potenţial creativ şi în mediul rural

DIMMMAT, împreună cu instituţiile implicate, va elabora studii de identificare a oportunităţilor/posibilităţilor de sprijin al antreprenoriatului în zonele cu densitate scăzută a IMM-urilor, va efectua campanii naţionale de promovare şi/sau dezvoltare a asocierii în cooperative şi în structuri constituite conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare (conferinţe, acţiuni media în vederea popularizării exemplelor de bună practică). Va sprijini programele existente de creare şi dezvoltare de IMM-uri şi va elabora noi programe în acest sens.

Termen: 2015-2016

MĂSURA 2: Sprijinirea dezvoltării educaţiei antreprenoriale la toate nivelurile de învăţământ şi stimularea antreprenoriatului social

DIMMMAT va sprijini implementarea programelor "întreprindere simulată" şi "firmă de exerciţiu", în cadrul cărora se vor organiza parteneriate cu unităţi/instituţii de învăţământ atât din ţară, cât şi din străinătate, prin intermediul cărora elevii şi studenţii să practice rolul unui întreprinzător european. Vor fi organizate programe de pregătire profesională pentru personalul IMM-urilor.

Va fi sprijinită pregătirea practică a viitorilor absolvenţi în IMM-uri, în condiţii similare viitoarelor locuri de muncă.

ANC (n.r. Autoritatea Naţională pentru Calificări) va gestiona cererile formulate din partea întreprinderilor, mai ales din mediul rural şi oraşele mici, referitoare la necesarul de calificări şi competenţe pe care sistemul de învăţământ superior şi furnizorii de formare profesională să le ia în considerare pentru configurarea ofertelor de şcolarizare şi de educaţie şi formare profesională.

Pentru ca un absolvent să fie capabil să se reorienteze pe piaţa muncii spre a dezvolta propria afacere, DIMMMAT, împreună cu instituţiile implicate, va facilita o mai mare apropiere a studenţilor de antreprenori, vor fi oferite informaţii structurate cu privire la sistemele de sprijin şi ajutor financiar pentru antreprenori, instituţiile implicate vor încuraja/facilita participarea antreprenorilor la diverse cursuri de nivel universitar pentru a împărtăşi în mod direct din experienţa lor şi pentru a trezi interesul absolvenţilor pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Va fi sprijinită organizarea de stagii de practică ale studenţilor în întreprinderi pentru a supune în mod direct studenţii la diferite experienţe antreprenoriale. Vor fi stimulate/încurajate activităţi extracurriculare care formează studenţii în spirit antreprenorial, precum organizarea şi lansarea de concursuri pentru a dezvolta spiritul competitiv în rândul tinerilor cu aptitudini antreprenoriale şi pentru a selecta şi premia cele mai îndrăzneţe activităţi de antreprenoriat.

Va fi implementat Programul Romania Hub, în cadrul căruia vor fi desfăşurate o serie de ateliere de lucru: "Mai aproape de tineri", "Start up Day", "Networking Day", "Webinars - Consiliere de grup", "Primul meu curs de antreprenoriat", "Vreau să fiu antreprenor", "Statul mai aproape de IMM", "Promovarea rezultatelor cercetării şi a produselor ce pot face obiectul unui transfer tehnologic în mediul de afaceri".

Se va efectua un turneu de promovare la nivel naţional a antreprenoriatului de succes. De asemenea, va fi elaborat un program de sprijin pentru crearea de platforme web care să promoveze oportunităţi de educaţie şi formare profesională pentru tineri (în special de antreprenoriat şi educaţie antreprenorială). În plus, va fi sprijinită încheierea de parteneriate între mediul privat şi şcoli pentru realizarea unor stagii de pregătire practică pentru profesori, în vederea îmbunătăţirii competenţelor profesionale antreprenoriale ale acestora.

Termen: trimestrul IV 2014-2016

MĂSURA 3: Programe de sprijin antreprenorial (tutorat/mentorat, asistenţă/consiliere, role models etc.), inclusiv pentru grupurile sociale vulnerabile/defavorizate (de exemplu, femei antreprenor, tineri, imigranţi legali, şomeri, persoane ieşite din sistemul de protecţie socială, persoane cu dizabilităţi etc.)

Măsura include programe şi proiecte pentru sprijinirea antreprenorilor în vederea diminuării diferenţelor locale de dezvoltare economică şi socială şi pentru stimularea antreprenoriatului, inclusiv a antreprenoriatului social.

Termen: 2015

MĂSURA 4: Facilitarea înfiinţării de structuri moderne de sprijinire a afacerilor şi perfecţionarea celor existente (de exemplu, incubatoare/acceleratoare şi centre/hubs de afaceri, parcuri tehnologice/software şi industriale, clustere/poli de excelenţă, centre de design, centre de producţie locală, servicii de consultanţă în afaceri etc.)

DIMMMAT, împreună cu instituţiile implicate, va implementa programul România HUB, în vederea promovării culturii şi competenţelor antreprenoriale. De asemenea, DIMMMAT va elabora proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri.

Termen: 2015

MĂSURA 5: Platforma online de orientare şi consiliere

Va fi facilitat accesul la informare în ceea ce priveşte programele şi instrumentele europene dedicate start-upurilor şi IMM-urilor, precum şi dobândirea de cunoştinţe în domeniul inovării.

Termen: 2015

Resurse: fonduri naţionale şi fonduri europene

MĂSURA 6: Promovarea comportamentului etic în afaceri şi sprijinirea întreprinzătorilor oneşti care doresc să înceapă o afacere

Vor fi organizate evenimente publice pe tema eticii în afaceri.

Termen: 2015

MĂSURA 7: Organizarea de evenimente şi campanii media

Prin intermediul acestora, reprezentanţi ai Guvernului şi antreprenori de succes vor explica comunităţilor rolul antreprenoriatului şi al companiilor tinere în dezvoltarea economică a zonelor respective.

Vor fi organizate evenimente, campanii media pentru promovarea iniţiativei antreprenoriale. Se va crea IMM-Center, pe plan regional, cu rol în promovarea iniţiativei antreprenoriale.

Termen: 2015

MĂSURA 8: Platforme pentru start-upuri şi IMM-uri

Pe aceste platforme se pot înscrie start-upuri şi IMM-uri pentru oferirea de servicii, pentru a se face cunoscute de către companiile româneşti şi străine şi pentru prezentarea de oferte în vederea încheierii de contracte comerciale cu alţi parteneri.

Termen: 2016

MĂSURA 9: Extinderea implementării Programului "firmă de exerciţiu" şi "întreprindere simulată"

Va continua implementarea programului menţionat cu extinderea aplicării "firmei de exerciţiu" în şcoli cu alt profil decât cel economic.

Termen: 2020

Direcţia de acţiune 2: Accesul IMM-urilor la finanţare adecvată

MĂSURA 10: Sprijinirea creării, operaţionalizării şi dezvoltării de mecanisme şi instrumente pentru finanţarea IMM-urilor (inclusiv intermediari financiari şi vehicule investiţionale), care să implice şi investitori privaţi

DIMMMAT, împreună cu instituţiile implicate, vor implementa programe destinate sprijinirii IMM-urilor pentru înfiinţare, dezvoltare şi acces la finanţare. Se va înfiinţa un fond de investiţii cu capital de risc şi, de asemenea, se va crea Instituţia Mediatorului de Credite.

Se va crea o bancă pentru IMM-uri şi, de asemenea, un fond de investiţii cu capital de risc, cu rol de sprijin pentru IMM-uri, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Vor fi dezvoltate şi folosite: FNGCIMM şi FRCG, utilizându-se sistemul de garantare în procesul de inovare, invenţie şi crearea de noi produse.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

MĂSURA 11: Sprijinirea creării şi dezvoltării de reţele de investitori privaţi

Se va crea cadrul legislativ de instituire a unor noi instrumente de finanţare a activităţii antreprenoriale privind business angels şi crowdfunding.

Termen: trimestrul IV 2014-2015

MĂSURA 12: Derularea de proiecte cu finanţare UE, în parteneriat public-privat

Crearea de parteneriate între DIMMMAT şi mediul privat în vederea accesării şi implementării de proiecte cu finanţare europeană

Termen: 2015-2020

MĂSURA 13: Vehicul tip Venture capital, pentru finanţarea companiilor la început de drum

Se va oferi finanţare cu risc ridicat pentru companiile aflate la început de drum. Se va implica mediul de business în selectarea oportunităţilor de investiţii şi managementul investiţiilor.

Termen: 2017

MĂSURA 14: Programe care să implice şi finanţatorii privaţi

Aceste programe vor implica finanţatorii privaţi, statul participând prin subvenţionarea unei părţi din dobânzi şi prin acordarea unor garanţii de stat.

Termen: 2015-2017

MĂSURA 15: Sporirea accesibilităţii fondurilor de microcreditare a IMM-urilor, aparţinând unor categorii sociale dezavantajate (femei, tineri, persoane cu dizabilităţi etc.)

Se va crea un fond de microfinanţare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, introducerea noilor tehnologii şi realizarea de produse ecologice.

Termen: 2017

Direcţia de acţiune 3: IMM-uri inovatoare

MĂSURA 16: Încurajarea transferului tehnologic

DIMMMAT va facilita transferul de noi tehnologii şi cunoştinţe pentru IMM-uri, în scopul creşterii competitivităţii şi atractivităţii pentru pieţele externe ale întreprinderilor româneşti, prin organizarea unor parteneriate cu principalele centre de excelenţă în cercetare, inovare şi dezvoltare. În acest sens, IMM-urile vor primi consultanţă, sprijin şi informaţii despre ultimele tehnologii apărute pe piaţă. Se vor realiza, de asemenea, parteneriate cu universităţile în vederea oferirii unor studii de fezabilitate ale tehnologiilor şi pentru a coopera în cercetarea ştiinţifică.

Termen: 2015-2020

MĂSURA 17: Dezvoltarea competenţelor profesionale şi manageriale ale managerilor companiilor private

Se va facilita accesul managerilor companiilor private la cursuri de specializare şi la programe de formare profesională.

Termen: 2015-2020

MĂSURA 18: Dezvoltarea serviciilor de consultanţă de afaceri pentru IMM-uri

Se vor realiza studii pentru identificarea nevoilor şi tipurilor de servicii de consultanţă în afaceri. Se vor sprijini instituţiile din mediul de afaceri care furnizează servicii de consultanţă în afaceri. Se vor înfiinţa birouri de consultanţă în afaceri în zonele insuficient deservite şi se va implementa programul small business suport. Se va implementa Programul România Hub.

Termen: trimestrul IV 2014-2016

MĂSURA 19: Dezvoltarea unui sistem de sprijin pentru inovare la nivel naţional

Se vor susţine campanii de conştientizare a IMM-urilor cu privire la necesitatea protejării naţionale, comunitare şi internaţionale a invenţiilor, mărcilor etc.

Se vor dezvolta programe de susţinere a spin-offurilor şi start-upurilor inovative

Termen: 2015-2020

MĂSURA 20: Încurajarea cooperării tehnico-economice a IMM-urilor cu marile întreprinderi, mai ales în domeniul inovării tehnologice şi comerciale

DIMMMAT va susţine crearea de sinergii între companii mari şi IMM-uri, printr-un program naţional. De asemenea, va fi încurajată, prin scheme de ajutor de stat, formarea lanţurilor/circuitelor productive, prin concentrarea potenţialului economic al IMM-urilor în jurul marilor producători, în special al acelora din domenii de tehnologie înaltă/medie şi care deţin personal specializat şi resursele financiare corespunzătoare pentru a accesa cu succes pieţele internaţionale.

Va fi încurajată, prin scheme de ajutor de stat dedicate, formarea şi dezvoltarea de clustere inovative la nivel regional (în sectoare/ramuri economice cu potenţial confirmat de creştere în regiunile respective), precum şi cele de profil sectorial, în special în domenii tehnologice care susţin specializarea inteligentă şi asigură competitivitatea şi, în consecinţă, integrarea în condiţii avantajoase în fluxurile/circuitele productive internaţionale.

Termen: 2017

MĂSURA 21: Sprijinirea valorificării avantajelor competitive ale IMM-urilor cu potenţial de dezvoltare extensivă şi promovarea avantajelor obţinerii dreptului de proprietate intelectuală/industrială/comercială

DIMMMAT va susţine crearea de parteneriate între IMM-uri, instituţii de învăţământ superior şi institute naţionale de cercetare-dezvoltare în vederea creşterii capacităţii de inovare a întreprinderii.

Termen: trimestrul IV 2014

MĂSURA 22: Susţinerea implementării/certificării sistemelor de management, precum şi a certificării voluntare a produselor şi/sau obţinerii etichetei ecologice pentru produse şi servicii

Se vor crea programe pentru susţinerea implementării/certificării sistemelor de management, precum şi a certificării voluntare a produselor şi/sau obţinerii etichetei ecologice pentru produse şi servicii.

Termen: 2016

MĂSURA 23: Sprijinirea conectării IMM-urilor la reţelele de CDI

DIMMMAT, împreună cu partenerii de dialog, va crea parteneriate cu institutele de cercetare-dezvoltare-inovare în vederea susţinerii IMM-urilor inovative. De asemenea, DIMMMAT va colabora cu MEN în vederea corelării acţiunilor întreprinse în vederea conectării IMM-urilor la reţelele de CDI cu cele cuprinse în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014-2020.

Termen: 2016-2020

Direcţia de acţiune 4: Accesul la pieţe şi internaţionalizarea IMM-urilor

MĂSURA 24: Susţinerea dezvoltării comerţului electronic şi a altor forme de afaceri online

DIMMMAT va susţine crearea platformelor şi portalurilor web, unde întreprinzătorii îşi pot prezenta activitatea şi pot crea parteneriate de afaceri.

Termen: 2015

MĂSURA 25: Stimularea formării şi dezvoltării de reţele de afaceri - incubatoare de afaceri, acceleratoare de afaceri

DIMMMAT va iniţia proiecte legislative privind incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri în vederea stabilirii cadrului legislativ pentru funcţionarea acestor structuri de sprijinire a afacerilor.

Termen: trimestrul IV 2014-2015

MĂSURA 26: Întărirea capabilităţilor IMM-urilor pentru participarea la activităţile comerciale naţionale şi internaţionale

DIMMMAT va crea şi implementa programul Start-up Embassies, prin care reprezentanţii IMM-urilor cu potenţial de export vor fi puşi în contact cu diverşi investitori străini în vederea încheierii de contracte de export. Se vor susţine campanii de conştientizare a IMM-urilor care fac export sau cu potenţial de export cu privire la construirea şi promovarea de mărci proprii, branduri, precum şi instruire în tehnici de export. De asemenea, se vor organiza târguri şi misiuni economice atât intern, cât şi extern.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

MĂSURA 27: Stimularea utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în activitatea IMM-urilor

DIMMMAT va sprijini derularea de programe cu finanţare de la bugetul de stat, care vor avea ca prioritate stimularea investiţiilor în tehnologia informaţiilor (hardware şi software).

Termen: 2016-2020

Direcţia de acţiune 5: Reactivitatea administraţiei publice la nevoile IMM-urilor

MĂSURA 28: Stimularea formelor asociative pentru creşterea puterii de negociere a IMM-urilor

DIMMMAT va încuraja crearea şi dezvoltarea formelor asociative pentru IMM-uri, în vederea protejării cunoştinţelor tradiţionale (mărci colective), comercializării şi promovării produselor, prin realizarea unui cadru legislativ propice.

Termen: 2015-2016

MĂSURA 29: Informare cu privire la legislaţia în domeniul IMM

Se vor organiza caravane pe regiuni de dezvoltare în scopul informării IMM despre legislaţia naţională şi UE.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

MĂSURA 30: Îmbunătăţirea calităţii şi operativităţii serviciilor publice destinate înfiinţării şi derulării afacerilor - One Stop Shop

DIMMMAT va operaţionaliza Biroul unic One Stop Shop, în vederea reducerii sarcinilor administrative cu care se confruntă mediul de afaceri. Va fi realizat un portal unic al IMM-urilor din România.

Termen: 2015

MĂSURA 31: Identificarea şi reducerea/simplificarea sarcinilor/barierelor administrative cu care se confruntă mediul de afaceri

DIMMMAT va susţine reducerea costurilor administrative. Se vor inventaria autorizaţiile, licenţele, permisele şi alte documente emise de autorităţile publice. Va fi implementat, de asemenea, principiul "o singură dată".

DIMMMAT va face propuneri de simplificare a sarcinilor administrative cu care se confruntă mediul privat.

DIMMMAT va susţine digitalizarea pe scară largă a proceselor de înfiinţare şi dezvoltare a întreprinderilor.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

MĂSURA 32: Îmbunătăţirea cadrului de reglementare a activităţii IMM-urilor

DIMMMAT, împreună cu instituţiile implicate, va identifica oportunităţile de sprijinire a antreprenoriatului în vederea creării unui cadru de reglementare care să contribuie la dezvoltarea unui mediu de afaceri sigur şi predictibil.

Termen: trimestrul IV 2014-2020

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb