În 1999, când guvernul irlandez a adoptat moneda euro, majoritatea economiştilor irlandezi nu au fost de acord cu decizia respectivă, informează Bloomberg. Mişcarea a fost făcută pentru a reduce dependenţa de comerţul cu Marea Britanie.
Ciclul afacerilor irlandez, însă, este desincronizat de zona euro. Irlanda are o economie atlantică: Marea Britanie rămâne cea mai mare destinaţie de export pentru companiile irlandeze, în timp ce Statele Unite este sursa majorităţii investiţiilor din străinătate. O politică fiscală armonioasă în zona euro nu va sincroniza ciclul afacerilor irlandeze cu cel al centrului franco-german.
În statele unite, orice asemeni lipsă de sincronizare între regiuni este adresată de către enormul buget federal. Un asemenea federalism fiscal este necesar pentru ca o uniune monetară să funcţioneze eficient.
Uniunea Europeană a anunţat săptămâna trecută un acord ce ignoră sever această nevoie. Însă la un moment dat trebuie să apară pe agendă, altfel crize ulterioare sunt garantate.
Planul curent va tipări în sistem o tendenţiozitate contradictorie. Dacă Europa este lovită de un şoc masiv al aprovizionării, cum ar fi crizele preţului de petrol din deceniile trecute, unele ţări ar putea supravieţui. Pentru cele înecate în recesiune, însă, planul este impunerea unei continue austerităţi. Aceşti destabilizatori automaţi sunt o reţetă pentru dezastru.