Guvernul a respins propunerea sindicatelor privind distribuirea nehotărâţilor în mod egal între fonduri pentru că ar fi încălcat principiul liberei concurenţe şi fondurile mici ar fi primit, fiecare, un portofoliu estimat la 2-3 milioane euro, a spus ministrul Muncii, Paul Păcuraru.
Potrivit ministrului Muncii, citat de NewsIn, fiecare fond de pensii ar fi primit, prin "repartizare mecanică", câte 20.000 de participanţi care reprezintă un portofoliu cu o valoare estimată de marii administratori la 2-3 milioane de euro, în condiţiile în care numărul persoanelor care vor intra la loterie este prognozat la 200.000 - 400.000 de participanţi.
"Nu poţi să dai cadou 20.000 de participanţi unui fond care are puţin peste 100 de aderenţi atraşi", a mai spus Păcuraru.
El a adăugat că, totodată, ar fi dezavantajat operatorii care au fost mai activi pe piaţă şi care au făcut investiţii mai mari.
"Practic, fondurile de pensii mici care nu au nici măcar 1% din piaţă, ar fi primit în plus o cotă de 0,6%, care nu este suficientă pentru ca aceştia să reziste pe piaţă", a precizat Păcuraru, care a adăugat că oricum aceştia sunt nevoiţi să-şi vândă potofoliul.
"Era absurd să aprobăm o modificare a legii privind distribuirea aderenţilor în mod egal între fonduri, care să încalce libera concurenţă, mai ales că suntem un guvern liberal", a spus Păcuraru.
Ministrul Muncii a mai spus că Guvernul a avut în vedere faptul că o distribuire aleatorie a nehotărâţilor în mod egal între fonduri nu ar fi modificat gradul de concentrare al pieţei. În opinia lui, pe piaţă vor rămâne în jur de zece jucători.
Ministerul Muncii a solicitat ieri Guvernului să ia o decizie privind garanţiile în sistem şi modalitatea de distribuire aleatorie a nehotărâţilor la fondurile de pensii obligatorii.
Varianta de distribuire a ajuns la Guvern, în lipsa ajungerii la un consens la dezbaterea organizată pe 28 ianuarie de Ministerul Muncii cu privire la cadrul legislativ al pensiilor private obligatorii (pilon II). Dezbaterea a avut ca temă în special modalitatea de repartizare aleatorie a nehotărâţilor la fondurile de pe pilonul II şi la garanţiile legale în sistem.
La dezbatere au participat reprezentanţi ai administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii şi ai organizaţiilor sindicale şi patronale.
Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hosu, declarase că pe piaţa pensiilor obligatorii s-au creat poziţii dominante care pot duce la eliminarea concurenţei pe piaţă, în defavoarea salariatului. În ce priveşte repartizarea aleatorie, şeful Cartel Alfa consideră că este nevoie de o limitare a numărului sau a procentului de piaţă pe care un operator poate să-l aibă, astfel încât să poată exista cel puţin patru operatori în sistem. El consideră că este nevoie de o repartizare egală între fondurile de pe piaţă a celor care nu au semnat până pe 17 ianuarie.
Repartizarea aleatorie este definită în norma 31/2007 privind aderarea iniţială şi în evidenţa participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii. Repartizarea va fi făcută de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege în locul persoanelor care nu s-au înscris la un fond de pensii de pe pilonul II.
Legislaţia în vigoare prevede o redistribuire proporţională cu cota de piaţă deja atrasă, pentru cele 18 fonduri autorizate.