Paisprezece acţiuni exceptate de la regula lotului de 500

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 septembrie 2009

Anca Dumitru, director general al BVB: "Excepţiile au fost stabilite în funcţie de valoarea blocului de tranzacţionare, în urma solicitărilor primite de la brokeri, de la investitori, şi, uneori, la iniţiativa BVB".

Anca Dumitru, director general al BVB: "Excepţiile au fost stabilite în funcţie de valoarea blocului de tranzacţionare, în urma solicitărilor primite de la brokeri, de la investitori, şi, uneori, la iniţiativa BVB".

Investitorii susţin că noua măsură înmormântează acţiunile mai scumpe de pe Rasdaq

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a transmis, vineri, intermediarilor lista celor paisprezece acţiuni tranzacţionate la BVB şi pe piaţa Rasdaq exceptate de la regula blocului de tranzacţionare de minim 500 de titluri, ce intră de astăzi în vigoare.

În mod surprinzător, anunţul privind acţiunile exceptate nu a fost transmis oficial către piaţă. Astfel, brokerii au trebuit să intermedieze, vineri, şi circulaţia informaţiei către investitori, pe canale mai mult sau mai puţin oficiale.

Reprezentanţii Bursei au explicat, pentru ziarul BURSA, că societăţile de investiţii financiare au primit doar o serie de informaţii cu caracter tehnic: "Într-o primă fază, au fost menţinute excepţiile existente, deja cunoscute.

Având în vedere noutăţile care vor intra în vigoare începând cu 7 septembrie, BVB a remis participanţilor un set de precizări tehnice, care au inclus şi lista actuală a excepţiilor", ne-a spus doamna Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti. Domnia sa a explicat că "excepţiile au fost stabilite în funcţie de valoarea blocului de tranzacţionare, în urma solicitărilor primite de la brokeri, de la investitori, şi, uneori, la iniţiativa BVB".

La mijlocul lunii trecute, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avizat o serie de modificări ale Codului Bursei, printre care şi majorarea blocului de tranzacţionare de la 100 la 500 de acţiuni, susţinută vehement de intermediari. Reprezentanţii BVB au explicat atunci că măsura este justificată de lichiditatea redusă, ca urmare a deprecierii acţiunilor listate.

Rareş Nilaş, unul dintre administratorii Bursei, a declarat, pentru ziarul Bursa, că măsura se va aplica doar pentru acţiunile cu valoarea nominală de 0,1 lei.

Micii investitori atrag atenţia că modificarea va bloca mai ales tranzacţiile de pe Rasdaq

La numai câteva ore după ce Bursa de Valori Bucureşti a anunţat casele de brokeraj de existenţa celor 14 acţiuni exceptate, investitorii alcătuiseră deja o listă cu încă 13 acţiuni pe care urmau să le propună conducerii BVB pentru includere în categoria titlurilor din care se pot tranzacţiona şi mai puţin de 500 de acţiuni. Conducerea BVB ne-a confirmat că a primit mai multe solicitări de la investitori, prin e-mail şi a început deja să le analizeze.

"Măsura afectează cel mai mult micii investitori care nu îşi permit să facă tranzacţii de sute de milioane de lei", a declarat, pentru ziarul BURSA, unul dintre membrii Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), care centraliza, vineri, propunerile celorlalţi investitori din piaţă spre a le trimite BVB. "Noi înţelegem că brokerii au dorit aceas­tă măsură pentru că nu reuşeau să îşi scoată comisioanele, însă, pe de altă parte, există riscul ca tranzacţiile să se blocheze cu totul în cazul companiilor mai scumpe de pe Rasdaq, precum "Remarul 16 Februarie", sau "Cominco" Bucureşti", ne-a mai spus sursa citată.

Investitorii care nu doresc să se conformeze acestei reguli au la dis­poziţie varianta, mai puţin favorabilă, a tranzacţionării pe segmentul "odd lot", unde sunt afişate doar preţurile de vânzare.

"Problema este că lotul de 500 înseamnă că dacă vrei să cumperi titluri REFE îţi trebuie minim 12.000 de lei. Pe "odd lot" se execută "all or nothing", adică iei fie toată cantitatea pusă la vânzare, fie nimic. Ca urmare, va fi extrem de afectată tranzacţionarea pe acest emitent, acţiunea este, practic, înmormântată. Nu mai spun că majoritatea platformelor on-line nu oferă acces la piaţa odd-lot", ne-a mai spus un investitor.

Cele 14 acţiuni execeptate sunt, potrvit precizărilor BVB transmise, vineri, brokerilor: "Alumil", "BRD Groupe Societe Generale", "Cocor" Bucureşti, "Transilvania Construcţii", "Iprochim" Bucureşti, "MJ Maillis", "Petrolexportimport", "Practic" Bucureşti, "Prospecţiuni", "Unirea Shopping Center", "Socot" Târgu Mureş, "STK Emergent", "Transelectrica" şi "Transgaz".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Buna ziua,

    Foarte bine surprinse consecintele deciziei. 

    Succes. 

    Cu stima, 

    CIT

    Bursa fara investitori =0.La BVB este democratia pumnului?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb