Palestina primeşte noi puteri la ONU

T.T.
Internaţional / 17 octombrie 2018

Palestina primeşte noi puteri la ONU

Adunarea Generală a ONU a atribuit Palestinei - care are statut de observator - puteri legale suplimentare, pentru a putea exercita, în 2019, preşedinţia Grupului Celor 77 (G77), un nou rol denunţat de către Statele Unite, relatează AFP.

O rezoluţie în acest sens, prezentată de Egipt, a fost adoptată, ieri, de 146 din cele 193 de ţări membre ONU. Trei ţări au votat împotrivă - Statele Unite, Israel şi Australia -, 15 s-au abţinut, iar celelalte nu s-au prezentat la acest scrutin.

În afară de miza juridică, acest text este simbolic, în contextul în care palestinienii nu au un stat, iar administraţia lui Donald Trump continuă să întrârzie cu prezentarea unui plan de pace în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian.

La 27 septembrie, în marja AG anuale a ONU, "Grupul Celor 77 şi Chinei" - din care fac parte în prezent 134 de ţări - a hotărât ca Palestina să preia, în 2019, preşedinţia sa rotativă, relatează News.ro.

Înfiinţat cu scopul de a favoriza interesele economice ale membrilor săi, G77 - cea mai mare coaliţie de state în curs de dezvoltare din cadrul ONU - este în prezent o forţă de negociere cu greutate, mai ales în probleme bugetare.

Rezoluţia prevede o serie de modalităţi "de participare a statului Palestina" la diverse sesiuni şi conferinţe internaţionale la care va participa G77 anul viitor.

Textul rezoluţiei aminteşte că "statul Palestina" este deja "parte a numeroase instrumente încheiate sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite şi că este membru cu drepturi depline al mai multor instituţii specializate şi organe ale Organizaţiei Naţiunilor Unite".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb