Pământ pierdut pentru mărunţiş

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iulie 2010

Pământ pierdut pentru mărunţiş
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Statul reziliază contractele de concesiune cu terenuri agricole pentru sume derizorii, în timp ce afacerile marilor datornici rămân neafectate

    În plină criză, statul dă dovadă că îşi gestionează cea mai importantă resursă, pământurile, fără niciun fundament economic.

    Afacerile unor societăţi comerciale care au luat terenuri în concesiune de la stat au fost blocate pentru neplata unor debite derizorii. Marii datornici au rămas neafectaţi şi exploatează şi astăzi pămân­turile de la stat.

    Juriştii consideră că este vorba despre inechitate şi apreciază că statul ar trebui să aibă un comportament fiscal egal faţă de toţi datornicii, indiferent de valoarea sumelor datorate.

    Din 1117 debitori, doar 13 au ghinion

    Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a reziliat, de la începutul anului, 13 contracte încheiate cu firme, asociaţii de salariaţi sau persoane fizice, din cauza unor datorii care însumează aproximativ 272.000 lei (circa 64.400 euro).

    Asta în condiţiile în care ADS are de recuperat 130.900.000 lei (circa 30,9 milioane euro) doar de la cinci parteneri de afaceri care compun topul datornicilor, ale căror contracte nu au fost însă reziliate.

    Spre exemplu, unul dintre debitori, din Buzău, şi-a pierdut contractul de concesiune pentru un debit de 1.602 lei. Un altul, din judeţul Alba, şi-a pierdut contractul de concesiune pentru o datorie de doar 655 lei din neplata chiriei şi a penalităţilor aferente, un mizilic comparativ cu milioane de lei datorate de marii da­tornici.

    ADS are în portofoliu 1117 debitori identificaţi, din care 1049 sunt urmăriţi, conform datelor agenţiei, remise redacţiei.

    Ce contracte au fost reziliate

    Datele ADS remise redacţiei relevă că din cele 13 contracte reziliate de la începutul anului, opt sunt contracte de concesiune cu următorii parteneri de afaceri (pentru următoarele datorii totale): "Agroindustriala Dolj" (datorii de 2.699 lei), "Horticola Perişoru" (13.868 lei), "Asociaţia Terra PAS" (33.334 lei), "Asociaţia PAS Agroprod" (4.589 lei), "Rips Timiş" (14.025 lei), "Gemir Serv Com" (100.816 lei). Alte două contracte reziliate sunt cu Mircea Dinescu (datorii de 27.688 lei) şi cu Costel Bulete ale cărui datorii sunt de 1.602 lei.

    Terenurile care fac obiectul contractelor de concesiune reziliate urmează să fie scoase la licitaţie, conform procedurilor.

    Top cinci datornici

    Din datele remise de ADS la solicitarea noastră, în luna aprilie, cele mai mari datorii la stat le aveau următoarele cinci societăţi: "Trei Brazi" cu 99,1 milioane lei, "Asociaţia Agricolă Toamna Bogată" cu 13,5 milioane lei, "Corias Corabia" cu 7,9 milioane lei, "Protan SA" cu 5,9 milioane lei şi "Principal Construct" cu 4,5 milioane lei.

    Datoriile celor cinci societăţi, de 30,9 milioane euro, reprezintă aproape 25% din totalul creanţelor pe care statul le are de recuperat din agricultură.

    Aceste societăţi nu figurează însă pe lista celor cărora le-au fost reziliate contractele de către ADS. (n.r. - lista o publicăm pe www.bursa.ro).

    Juriştii recomandă tratament fiscal egal

    Zeno Sustac, avocat specializat în dreptul comercial, consideră că statul ar trebui să se comporte la fel cu toţi agenţii economici de la care are de recuperat sume de bani: "Ar trebui să existe o egalitate de tratament fiscal între micii şi marii datornici pentru că în caz contrar apar situaţii de inechitate. Având în vedere situaţia de criza economică, pot fi aduse resurse suplimentare la bugetul de stat dacă s-ar realiza acest deziderat".

    Potrivit ADS, statul are de recuperat peste 130 de milioane euro de la asociaţii sau societăţi cărora le-a vândut sau concesionat societăţi comerciale, respectiv terenuri agricole.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. legea e doar pentru catei asa e de cand lumea la noi, culita tarita se pregateste sa fie ministru, iar Porumboiu vrea campionatul

      1. Cumpar actiuni FONDUL PROPRIETATEA, LITIGII SI DOSARE ANRP de retrocedare plata si formalitatile le fac concomitent.

        tel: 0721032414 sau 0788029694. rog si ofer seriozitate exclus intermediari

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    03 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9738
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
    Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb