PÂNĂ ÎN 2009: Ultimele 170 de proiecte finaţate de la bugetul de stat

R.P.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 25 iunie 2008

Ultimele 170 de proiecte finaţate de la bugetul de stat

Un număr de 170 de proiecte, în valoare de 18 milioane lei, vor fi finanţate în 2008 prin programul de creştere a competitivităţii produselor alimentare derulat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a declarat Andrei Gyemant, consilier în MADR, responsabil de acest program.

"În prezent, 22 de proiecte sunt deja în curs de finanţare, iar restul se află în faza de avizare în minister. Termenul pentru finalizarea acestor proiecte este 31 decembrie 2008", a precizat consilierul MADR.

Bugetul alocat în acest an pentru derularea programului de creştere a competitivităţii produselor alimentare se ridică la 21 milioane de lei şi va acoperi intregal finanţările pentru aceste proiecte.

Ministerul Agriculturii a urmărit prin acest program, demarat în 2003, susţinerea investiţiilor în domeniul implementării sistemelor de management al calităţii şi siguranţei în unităţile de procesare din industria alimentară.

"Din 2003 şi până în prezent, sprijinul financiar a fost acordat unui număr de peste 300 de unităţi de procesare, urmând ca până la finele lui 2009 prin acest program să fie sprijinite peste o mie de unităţi. Pentru 2009, ultimul an în care programul mai este activ, am propus un buget de 22 milioane lei, iar din 2010 programul poate fi continuat numai prin măsurile cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală", a spus Gyemant.

Prin programul de creştere a competitivităţii produselor alimentare se pot acoperi de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate, o parte din cheltuielile de investiţii în domeniul calităţii. Conform prevederilor în vigoare, de la bugetul de stat se alocă până la 75% pentru susţinerea cheltuielilor de investiţii pentru agenţii economici din industria alimentară. Suma maximă care poate fi acordată spre finanţare este de 50.000 euro/proiect. Pot fi accesate fonduri pentru implementarea şi certificarea sistemelor de management al calităţii sau de mediu, pentru dotarea laboratoarelor de testare şi etalonare precum şi pentru acreditarea acestora şi înregis­trarea pe piaţa externă a mărcilor, a brevetelor de invenţii, a desenelor şi modelelor indus­triale româneşti.

Deşi a început în 2003, programul a devenit atractiv pentru industrie abia doi ani mai târziu. Dacă în 2003-2004 au fost depuse doar 18 proiecte, iar în 2005 peste 30, în 2006 şi 2007 au fost analizate 320 de proiecte, dar numai 264 au fost aprobate.

Conform datelor MADR, în perioada 2003-2007, numărul total de proiecte analizat a fost de 573, din care 452 au îndeplinit condiţiile de eligibilitate pentru finanţare. Din acestea, 201 au fost proiecte pentru implementarea şi certificarea sis­temelor de calitate în unităţi de morărit şi panificaţie, în unităţi de lapte şi produse din lapte, carne şi produse din carne, conserve din legume şi fructe. Au mai fost depuse proiecte pe sectoarele de uleiuri şi grăsimi vegetale, pe zahăr şi produse zaharoase, producerea aromelor alimentare, a mierii, vinului, berii.

Celelalte 251 de proiecte vizau dotarea şi certificarea laboratoarelor. Valoarea totală a sprijinului acordat de MADR pentru cele 452 contracte a fost de 39,2 milioane lei.

CE a aprobat României continuarea programelor finanţate din bugetul de stat pentru o perioadă de trei ani, după integrarea în UE. În aceste condiţii, programul destinat creşterii competitivităţii produselor alimentare se va derula numai până la finele lui 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb