PÂNĂ ÎN ACEST MOMENT, DIN CAUZA STĂRII DE URGENŢĂ GENERATĂ DE COVID 19, Peste 800.000 de angajaţi intră în şomaj tehnic

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 3 aprilie 2020

Numărul angajaţilor cărora patronii le suspendă contractul de muncă în perioada stării de urgenţă creşte exponenţial. Dacă la începutul săptămânii 498.778 de contracte de muncă erau suspendate, ieri numărul acestora era de peste 800.000.

În afara acestora, conform informaţiilor oferite de Ministerul Muncii, în prima zi a lunii aprilie 155.000 de români au rămas fără loc de muncă, contractele lor fiind încetate. Cifrele înregistrează o creştere alarmantă, deoarece în doar două zile numărul celor care au fost concediaţi a crescut cu 45.000, iar al celor trimişi în şomaj tehnic cu 300.000.

Cei mai mulţi oameni şi-au pierdut jobul în domenii precum comerţ cu ridicata şi amănutul, hoteluri şi restaurante sau construcţii.

Din totalul contractelor de muncă suspendate, în urmă cărora peste 800.000 de angajaţi - până în acest moment - vor beneficia de şomaj tehnic, 207.688 sunt în industria prelucătoare, 156.361 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul sau repararea autovehiculelor şi motocicletelor şi 110.667 în hoteluri şi restaurante.

Ministerul Muncii a precizat că, din cei peste 800.000 de angajaţi care vor beneficia de şomaj tehnic, în prima zi de depunere a actelor necesare 580 de companii au solicitat acest sprijin pentru 70.000 de persoane.

Cu toate acestea, autorităţile se aşteaptă ca numărul total al persoanelor care vor beneficia de şomaj tehnic să se situeze între 1.000.000 şi 1.200.000 de angajaţi. Efortul bugetar pentru susţinerea plăţii şomajului tehnic va depăşi 4 miliarde lei pe lună, din care numai o parte vor fi recuperaţi din fondurile acordate, în acest scop, de Comisia Europeană.

Amintim că pentru obţinerea susţinerii din bugetul de stat a plăţii şomajului tehnic, angajatorii trebuie să transmită online Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) următoarele documente: cerere, declaratţe pe proprie răspundere şi lista cu angajaţii care intră în şomaj tehnic.

Referitor la această listă, Victor Picu, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a spus: "Angajatorii trebuie să urmărească foarte bine lista pe care o depun. După prima zi sunt câteva greşeli, din neatenţie sau din lipsa cunoaşterii ordonanţei. Sumele pe care le cer beneficiarii sunt cele care se calculează de la data suspendării contractului pe toată perioada stării de urgenţă. Se oferă 75% din salariul mediu brut al angajatului, dar calculul se face de la data suspendării contractului notificat în REVISAL. Pentru salariaţii cu salarii mai mici decât salariul mediu naţional, calculul se face raportat la 75% din salariul pe care l-a avut salariatul, se trece în listă salariul şi indemnizaţia se cere la 75% din acest salariu".

Plata fondurilor necesare către angajatori se va face în termen de maxim 15 zile, iar plata angajatorilor către salariaţii aflaţi în somaj tehnic se va efectua în 3 zile. Angajatul în şomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut, şi în perioada de şomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS şi impozitele aferente.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb