"PANAMA PAPERS", MOTIV DE ÎNCĂIERARE Lecţiile ministrei "Usturoi" pentru Dragu

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2016

Lecţiile ministrei "Usturoi" pentru Dragu

Pe principiul "râde ciob de oală spartă", Ioana Petrescu, fosta ministră a Finanţelor din Guvernul Ponta, care, în urma unor gafe, şi-a atras porecle batjocoritoare precum "Ministrul Usturoi" sau "Ministrul Apciză", a înşiruit pe blogul său o serie de critici la adresa actualului ministru Anca Dragu, cu ocazia dezvăluirilor "Panama Papers", despre cum oameni de afaceri şi politicieni se folosesc de diverse scheme off-shore pentru a-şi ascunde averile.

Ioana Petrescu spune că primul lucru pe care ministrul de finanţe trebuia să îl facă era să demareze o investigaţie pentru a stabili în ce măsură afacerea Panama Papers a dus la păgubirea bugetului României şi cum a afectat contribuabilul român. "Asta au făcut deja miniştrii de finanţe din ţările civilizate", a scris fosta ministră pe blogul său, adăugând: "Cred că înţeleg de ce se tergiversează. E cam greu să te declari luptător împotriva marii evaziuni când ai chiar în conducerea ministerului oameni care au avut off-shoruri (n.r. secretarul de stat Gabriel Biriş). Adică, atunci când ai pus lupul paznic la oi!"

Ioana Petrescu scrie un articol întreg despre măsurile pe care le-a luat ea împotriva "marii evaziuni" şi despre cum a fost sfătuită părinteşte să le lase baltă: "Întotdeauna am crezut că trebuie să începem cu stârpirea marii evaziunii.

La începutul mandatului meu de ministru, am fost sfătuită foarte paternal de mai mulţi binevoitori să nu încerc să fac asta întrucât cei care au mai încercat să facă au sfârşit-o foarte rău. Să stau eu cuminte, mi s-a spus, şi să fac doar lucruri mărunte, că doar e an electoral (era 2014)! Nu i-am ascultat.

Un pas important în lupta împotriva evaziunii fiscale la nivel înalt a fost semnarea la Berlin, în data de 30 octombrie 2014, a tratatului de liber schimb de date fiscale şi financiare între 52 de ţări, inclusiv paradisuri fiscale, precum Anguilla, Insulele Bermude, Lichtenstein şi Insulele Seychelles. Acest tratat va intra în vigoare în 2017 şi va face ca tipul de activităţi de genul celor din Panama Papers să fie mult mai greu de ascuns. (...) Pe de altă parte, mediul de afaceri s-a împotrivit vehement prevederii din codul de procedură fiscală care reglementa colectarea de date financiare, iar presa a acuzat că, prin schimbul de informaţii fiscale şi fianciare, se doreşte impozitarea diasporei.

Bine, bine. Asta s-a facut. Acum legislaţia ne permite să luăm date fiscale şi financiare de la contribuabilii noştri şi de la contribuabilii altor ţări semnatare, să le analizăm şi să vedem cine face evaziune fiscală. Care sunt paşii următori? Statul român trebuie să îşi creeze capacitatea de analiză a acestor date şi să pregătească oameni care să facă analiza statistică. Se poate folosi ca sursă de inspiraţie experienţa altor state".

Este adevărat că nici ministrul Anca Dragu nu este străină de gafe, căci şi-a făcut debutul în Guvernul tehnocrat Cioloş cu o jignire la adresa românilor. În luna decembrie a anului trecut, ministrul Finanţelor declara că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie 2016 de la 1.050 lei la 1.200 lei, dând ca exemplu ţări precum Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii "sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme".

Totuşi, Ioana Petrescu, care era considerată o mare speranţă atunci când a primit portofoliul finanţelor - tânără, şcolită în America, la Harvard, întoarsă în România pentru binele ţării -, nu explică în critica sa cum arată "marea evaziune".

Ea pare să uite că a tolerat situaţia fiscală a Mediafax Group SA, care a figurat pe lista marilor datornici la stat şi care, ulterior, a fost anchetat pentru evaziune fiscală, iar, recent, a fost trimis în judecată. Din contră, a încurajat grupul de presă evazionist prin participarea la conferinţe organizate de acesta, culmea, chiar pe teme de fiscalitate. În dosarul patronului Mediafax, Adrian Sârbu, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifrează la circa 14 milioane de euro. Oare cum arată "marea evaziune" a Ioanei Petrescu?

ANAF şi DIICOT analizează informaţiile "Panama Papers"

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) analizează informaţiile apărute în urma investigaţiilor "Panama Papers", pentru a se stabili dacă în dosarele actuale sau cele deja soluţionate există date care pot confirma detaliile apărute în urma anchetei.

De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că un grup de lucru interdepartamental va verifica implicaţiile fiscale ale informaţiilor publicate prin proiectul de investigaţie jurnalistică.

Potrivit ANAF, sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice, şi corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, privind conturi deţinute, participaţii în firme, tranzacţii interne sau internaţionale.

În activitatea acestui grup de lucru vor fi implicaţi inspectori antifraudă, inspectori fiscali şi inspectori specializaţi în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informaţiilor fiscale şi executări silite, precizează ANAF.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Petreasca este atat de proasta, incit nu-i capabila sa priceapa ca asocierea ei cu evazionistul Adrian Sarbu si grupul lui de presa este o asociere condamnabila moral si foarte posibil, chiar penal.

    Ea e sincera, coruptia este ceea ce fac altii. 

    1. Daca e sincera nu e proasta. Hotaraste-te

      Ce vorbești, Franț?

      Unde ai învățat asta?

      Proștii sunt cei mai sinceri oameni! 

      Tot scandalul ăsta cu Panama Papers este azvârlit în piață ca să acopere adevăratul scandal cu FMI care creează crize când vor mușchii lui.

      E de mirare cum toată presa a pus botul. 

      E o varianta.

      A deslusit-o Make, poate partial, ieri. 

      Make n-a facut, ieri, decat sa spuna lucrurile de bun simt despre scandalul FMI. Geniul lui Make este ca reuseste sa ramina normal, cand toata lumea devine isterica, si sa acuze pertinent, cand toata lumea este senina.

      E mostră de gândire bancardă. Și totuși bancarzii mincinoși au fost loviți de criza din 2008 ca ultimii proști. :))))))))

    Lobby-ul a intervenit.

    Ministrul daca stie ceva de marea evaziune trebuia sa faca ceva sau sa dea acum niste detali.

    Cei de la Anaf verifica nu stiu ce, pe salar de mizerie sa analizezi mis mas-uri de mil de euro? 

    1. Pana in 2017 vor pleca dintr-un paradis in altceva...apoi iar vom vana vrajitoare...

    CE desteapta este Dragu,numai avem nici un evazionist.Acea persoana care VA controls bancile de evaziune chiar va FI destept.

    Punctul 1,face parte din grupul care facea presiuni sa nu se lege de mai mari excroci?

    1. Investiti straine directe, poate se numesc si se aseaza covor rosu ?

      Sa fii evazionist fiscal timp de 20 de ai si sa manipulezi printr-un ziar financiar intens promovat de toti ministrii de finante, ziar care sete in proprietatea evazionistului, nu este o escrocherie mica, ci o otrava nationala.

    "Ministra usturoi" si-a capatat porecla tocmai de la explicatia ei despre cum intelege sa combata marea coruptie - impozitand o biata babuta care vindea usturoi...

    1. si lupta contra "marilor evazionisti" a inceput cu "loteria bonurilor" si "impozitul pe bacsis" si alte asemenea masuri invatate la Harvard. Pana la urma, de marii evazionisti se ocupa DNA si DIICOT. D-asta trebuie sa isi continuie munca. Ca ANAF-ul se ocupa cu "retailul".

      si lupta contra "marilor evazionisti" a inceput cu "loteria bonurilor" si "impozitul pe bacsis" si alte asemenea masuri invatate la Harvard. Pana la urma, de marii evazionisti se ocupa DNA si DIICOT. D-asta trebuie sa isi continuie munca. Ca ANAF-ul se ocupa cu "retailul".

      Scolita afara cred ca au pus-o de imagine si papitoi tot la ate stateau.

    E LEGE : CORB LA CORB NU-ŞI ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb