Pandemia a reuşit să elimine zeci de mii de utilizatori ai platformei Airbnb şi să reducă chiriile pentru localnici, în unele oraşe chiar şi cu 15%, conform Reuters.
Criticii susţin că majorarea numărului de locuinţe închiriate prin Airbnb în ultimii ani a făcut ca mulţi localnici să nu îşi mai permită să închirieze locuinţe în oraşele lor.
Proprietarii intervievaţi de Reuters în oraşe precum Lisabona, Barcelona, Praga sau Veneţia spun că prăbuşirea turismului în timpul pandemiei i-a determinat pe unii proprietari să îi înlocuiască pe amatorii de vacanţe cu chiriaşi pe termen mediu şi lung, să se mute chiar ei în locuinţe sau să vândă proprietăţile.
Datele furnizate de firma de cercetare AirDNA arată că numărul proprietăţilor listate pe Airbnb ca fiind disponibile pentru închiriere în ultima lună în cele mai mari 50 de oraşe a scăzut cu 21,9% comparativ cu luna februarie a anului trecut.
Airbnb susţine că s-a adaptat la modificarea tendinţelor, oamenii îndreptându-se mai degrabă spre micile oraşe şi localităţi în locul destinaţiilor turistice favorite.
Purtătorul de cuvânt, Andreu Castellano a declarat: "Am avut mai multe listări combinate în Franţa, Germania, Portugalia şi Cehia la finele lui 2020, decât la finele lui 2019."
În Veneţia, unde potrivit datelor AirDNA închirierile prin platformele Airbnb şi Vrbo au scăzut cu 67% în ritm anual în luna ianuarie, organizaţiile care apără drepturile localnicilor îndeamnă autorităţile să profite de această oportunitate pentru a-i ajuta pe localnici, de exemplu prin plafonarea chiriilor şi convertirea spaţiilor neutilizate în locuinţe cu preţuri reduse.
Timp de mai mulţi ani primarii din Europa au avut dificultăţi în a controla proliferarea locuinţelor din centrul oraşelor închiriate pe platforme de tip Airbnb, unul dintre motive fiind şi faptul că lipseau datele necesare pentru a impune limite cu privire la numărul locuinţelor utilizate spre închiriere turiştilor sau numărul zilele pentru care au fost închiriate locuinţele.
În luna martie a anului trecut platformele Airbnb, Expedia, Tripadvisor şi Booking.com au convenit să facă schimb de date cu Eurostat cu privire la numărul clienţilor şi înnoptărilor iar cifrele pentru 2020 ar urma să fie publicate în a doua jumătate a acestui an.
Cu toate acestea, în luna septembrie a anului trecut un număr de 22 de primari i-au trimis o scrisoare comisarului Margrethe Vestager în care i-au solicitat să împărtăşească datele şi cu administraţiile locale.
În prezent, carantinele şi restricţiile la călătoriile transfrontaliere impuse de pandemia de COVID-19 fac, cel puţin pentru moment, ceea ce autorităţile locale nu au putut să facă.