Papa Francisc se află într-o campanie de imagine fără precedent

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 ianuarie 2015

Papa Francisc se află într-o campanie de imagine fără precedent

Suveranul Pontif a declanşat de la începutul acestui an o amplă campanie de imagine, încercând să dovedească întregii lumi că Biserica pe care o conduce poate reacţiona în timp real la provocările secolului XXI. La aproape doi ani de la instalare, Papa Francisc reuşeşte să surprindă prin discursul său destul de "dezinhibat" având în vedere funcţia pe care o ocupă cât şi prin paleta largă de subiecte pe care le abordează. Familia, avortul, ironia, terorismul, misionarismul, culturile extremiste sunt câteva dintre temele abordate de Papă în ultimele două săptămâni, cele mai multe cu ocazia vizitei în Filipine.

Apărător constant al familiei, Papa Francisc nu s-a sfiit să vorbească despre procreerea fără control şi discernământ în numele credinţei: "Deschiderea faţă de viaţă este o condiţie a sacralităţii căsătoriei. Acest lucru nu înseamnă că creştinii trebuie să facă în serie copii. I-am făcut reproşuri unei femei, însărcinate a opta oară după şapte cezariene: «Vreţi să lăsaţi orfani şapte copii!», i-am spus. Ea a spus: «am încredere în Dumnezeu». Dar Dumnezeu îţi dă mijloace pentru a fi responsabil. Unii cred, scuzaţi-mi termenul, că, pentru a fi buni catolici, trebuie să fie ca iepurii. Cuvintele-cheie pe care le apără Biserica sunt: părinţi responsabili. Cum se poate acest lucru? Prin dialog. Există în Biserică grupuri matrimoniale, experţi, pastori (...) Din nefericire, familia are mare nevoie să fie protejată de atacurile insidioase şi programele contrare a tot ceea ce noi considerăm adevărat şi sacru, tot ceea ce există mai frumos şi mai nobil în cultura noastră". Într-o altă ocazie, atunci când a botezat 33 de copii în Capela Sixtină din Roma, a reuşit să uimească atunci când le-a spus mamelor acestora să se simtă libere să îi alăpteze, dacă bebeluşii încep să plângă sau dacă li se face foame: "Mamelor, alăptaţi-vă copiii chiar şi acum, dacă plâng sau dacă li se face foame, alăptaţi-i aici, nu vă faceţi griji".

Nici recentele evenimente sângeroase care s-au desfăşurat la Paris nu au fost ocolite din declaraţiile Papei Francisc, acesta abordând problema terorismului, fără să ocolească discuţia legată de "întoarcerea celuilalt obraz" şi de limitele ironiei. Papa crede că toate aceste conflicte dintre o cultură care le respinge pe toate celelalte şi formele deviante ale religiei produc victime: "Există o cultură care o respinge pe alta, rezultatul fiind violenţa şi moartea. Am văzut un ecou trist de acest fel în masacrul tragic de la Paris. Fiinţele umane devin sclave ale formelor deviante ale religiei. Terorismul de origine fundamentalistă din Siria şi Irak este o consecinţă a culturii de respingere a lui Dumnezeu. Dumnezeu este refuzat, fiind considerat pretext ideologic. Asistăm la un război mondial care se derulează prin mici secvenţe". Papa Francisc nu este de acord însă cu oamenii care cred că pot insulta credinţele altora, cu referire directă la caricaturile şi textele din revista Charlie Hebdo, la adăpostul libertăţii de exprimare: "Oamenii nu au dreptul de a lansa provocări, nu pot insulta credinţa altora, nu o pot lua în derâdere. Oamenii nu au doar libertăţi şi drepturi, au şi obligaţia de a spune ce gândesc, pentru binele comun. Utilizarea libertăţii de exprimare este legitimă, dar fără a ofensa. Pentru că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere. În principiu, se poate spune că o reacţie violentă în faţa unei ofense nu este un lucru bun. (...) În teorie, Evanghelia spune: trebuie să întoarcem şi celălalt obraz. În teorie, putem spune că avem libertatea de a ne exprima. În teorie, suntem cu toţii de acord. Dar noi suntem fiinţe umane, este nevoie de prudenţă. Aceasta este o virtute a coexistenţei umane (...). Nu pot să provoc, să jignesc în continuu. Riscul este de a primi o reacţie nedreaptă. Libertatea de exprimare trebuie să ţină cont de realitatea umană. Din acest motiv, trebuie să fie prudentă, educată. În teorie, suntem de acord, dar, în practică, să ne abţinem puţin!".

Conştient că în ultimii ani Biserica Catolică a pierdut destul de mult teren, cu ocazia vizitei în Filipine, Papa a redeschis discuţia despre misionarismul creştin: "Fie ca Pruncul Isus să continue să-i binecuvânteze pe filipinezi şi să-i susţină pe creştinii din această mare naţiune în vocaţia lor de a fi martori şi misionari ai bucuriei Evangheliei, în Asia şi peste tot în lume. Filipinele sunt principala ţară din Asia. Este un dar de la Dumnezeu, o binecuvântare! Dar este şi o vocaţie! Filipinezii sunt chemaţi să fie misionari ai credinţei în Asia". Potrivit cardinalului din Manila, Luis Antonio Tagle, Papa Francisc i-a mărturisit în timpul călătoriei că el vede "Asia ca pe viitorul Bisericii". De asemenea, Papa a criticat deschis corupţia, conformismul, risipa şi mai ales ameninţările la adresa mediului, considerând că omul a "reuşit" să desfigureze frumuseţea naturii, în plus şi-a manifestat îngrijorarea vizavi de faptul că tinerii îşi irosesc prea mult timpul în compania telefoanelor şi tabletelor. Cum anul se află abia la început este de aşteptat ca Suveranul Pontif să aibă numeroase alte intervenţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Un om al zilelor noastre.

    Libertatea este rezultatul unui proces rational. Esti liber cind simti ca ti-ai facut datoria. Nu poti fi liber fiind singur pe lume. 

    1. Libertatea este necesitatea inteleasa (sau intelegerea necesitatii). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb