• Stere Farmache: "Piaţa de capital din ţara noastră are în continuare un potenţial de dezvoltare"
• Inflaţia ridicată, ratele înalte ale dobânzii şi instabilitatea cursului valutar sunt factorii care influenţează evoluţia indicatorilor bursieri
Pesimismul legat de evoluţia pieţei de capital din ţara noastră din ultima perioadă a fost domolit, ieri, de preşedintele-director general al Bursei de Valori Bucureşti, domnul Stere Farmache, care a prezentat, cu ocazia unui seminar despre piaţa de capital, rezultatele de pe primul semestru ale Bursei de Valori Bucureşti.
Domnia sa a afirmat: "Chiar dacă Bursa de Valori Bucureşti este o instituţie tânără, aceasta a mai trecut printr-o perioadă de criză asemănătoare cu cea actuală, în perioada 1997-1998, când indicele BET (care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni de pe Bursă) s-a depreciat cu 50% faţă de anul precedent".
În perioada 1999-2007, indicele BET s-a apreciat considerabil, având o creştere spectaculoasă de 120% în anul 2002, până la 1.659 de puncte.
Cu toate acestea, spre deosebire de alţi indici bursieri din regiune, precum indicele WIG20 (indicele Bursei de la Varşovia), PX (indicele Bursei de la Praga) şi BUX (indicele Bursei de la Budapesta), indicele BET a înregistrat o scădere mai accentuată în primul semestru al acestui an, din cauza prezenţei reduse a numărului de investitori instituţionali (fondurile de pensii, societăţile de asigurări, fondurile mutuale), dar şi din cauza nivelului de dezvoltare economică mai slab decât în celelalte ţări.
Potrivit lui Stere Farmache, anul 2007 a fost un an de performanţe pentru Bursa de Valori Bucureşti, din punct de vedere al tranzacţiilor, care s-au cifrat la aproape 22 de milioane de euro (media zilnică), al indicilor bursieri, care s-au apreciat considerabil, precum şi al numărului investitorilor, care a atins cote maxime.
Cu toate acestea, nu putem spune acelaşi lucru şi despre situaţia actuală a pieţei de capital. În prezent, valoarea medie a tranzacţiilor zilnice (inclusiv cele efectuate pe piaţa Rasdaq) se cifrează sub 11 milioane de euro, cu 50% mai puţin decât în anul 2007, însă domnul Stere Farmache a spus că se aşteaptă ca, până la sfârşitul anului, valoarea tranzacţiilor să depăşească 12 milioane de euro.
Începând cu luna august a anului trecut, nivelul cumpărărilor de acţiuni pe piaţa de capital s-a diminuat considerabil, în opinia domnului Farmache, din cauza crizelor financiare mondiale, care au avut impact asupra nivelului cumpărărilor şi vânzărilor. Domnia sa a mai precizat şi că indicatorii macroeconomici, precum rata inflaţiei, care a crescut cu aproximativ 9,4% în luna iulie spre deosebire de aceeaşi luna a anului trecut, precum şi rata dobânzii de 0,25% impusă de Banca Centrală, au jucat un rol important în atragerea de noi investitoriilor.
"Cu toate că preţurile şi volumele de tranzacţionare nu sunt satisfăcătoare, amplitudinea oscilaţiilor este mai mare, spre deosebire de alte burse din regiune, reflectând o pondere mai redusă a capitalurilor pe termen mediu", a mai spus domnul Farmache, adăugând că inflaţia ridicată, ratele înalte ale dobânzii, precum şi instabilitatea cursului valutar sunt factori nefavorabili care influenţează situaţia indicatorilor bursieri din ţara noastră.
Dan Paul, preşedintele "Asociaţiei Brokerilor", a adăugat, în cadrul seminarului, că va continua, alături de BVB, programul de atragere a noilor emintenţi la bursă, pentru a spori lichiditatea pe bursă. Domnia sa a precizat că vor fi luate măsuri pentru reglementarea pieţei Rasdaq, în vederea trecerii mai multor companii la cota bursei, fapt ce va atrage o lichiditare mai mare.
Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, a spus, în cadrul seminarului, că este preocupată de alinierea normelor şi reglementărilor cu alţi depozitari centrali din Europa, în vederea extinderii accesului investitorilor străini şi al altor companii europene pentru a fi listate la BVB. Raportul dat publicităţii ieri este primul de când domnul Farmache a fost numit preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.