Parc ştiinţific şi tehnologic la Cugir

V.B.
Companii #Construcţii / 15 aprilie 2014

Parc ştiinţific şi tehnologic la Cugir

Consiliul Judeţean (CJ) Alba, în calitate de unic acţionar, şi administraţia Parcului Industrial Cugir (PIC) şi-au propus, în februarie, asocierea în participaţiune între administraţia publică judeţeană şi locală, instituţii de învăţământ superior şi firme private, pentru crearea, în cadrul PIC, a unei platforme prin care rezultatele activităţii de cercetare să fie utilizate în activităţi economice, conform unui comunicat trimis azi redacţiei.

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a găzduit ieri o primă întâlnire comună a factorilor interesaţi, pentru cristalizarea grupului de iniţiativă.

Obiectivele principale ale acestui parc tehnologic vor fi: stimularea potenţialului inovativ şi tehnico-ştiinţific al personalului academic, universitar, al cercetătorilor şi al studenţilor, încurajarea agenţilor economici să participe activ la dezvoltarea şi valorificarea cercetării şi inovării, prin realizarea unor produse comerciale "şi de înaltă tehnicitate", valorificarea pe piaţă a rezultatelor cercetării româneşti, precum şi atragerea de investiţii străine în activităţi de transfer tehnologic, se ami arată în comunicat.

În viziunea promotorilor, Parcul ştiinţific şi tehnologic care ar putea funcţiona în cadrul PIC va contribui la atragerea investitorilor în activităţi de transfer tehnologic, la atragerea de finanţări pentru învăţământ şi cercetare, la dezvoltarea potenţialului ştiinţific, tehnologic şi economic la nivel regional. Oraşul Cugir a fost ales ca loc pentru acest parc tehnologic, pentru că este "o zonă industrială cu tradiţie de peste 200 de ani în industria de prelucrare a metalelor"şi "se pot valorifica rezultatele activităţii de cercetare şi aplicare a tehnologiilor avansate prin participarea instituţiilor de învăţământ superior acreditate alături de agenţi economici şi asociaţii profesionale, ceea ce va contribui la dezvoltarea economico-socială locală", conform documentaţiei prezentate consilierilor judeţeni, care au aprobat înfiinţarea acestui parc.

ADR Centru a fost invitată de CJ Alba să se implice în această iniţiativă, ţinând cont de faptul că, în viitorul Program Operaţional Regional (POR) 2014-2020, sunt incluse, ca tipuri de investiţii eligibile, crearea şi dezvoltarea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic.

La întâlnirea de la ADR Centru, au participat atât preşedintele CJ Alba (şi al Consiliului pentru Dezvoltare Centru) Ion Dumitrel, Emil Muntean (directorul PIC), Birgit Schliewenz (reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat între Regiunea Centru şi Landul Brandenburg), Simion Creţu (directorul general al ADR Centru), precum şi membrii echipelor tehnice din cele trei instituţii.

Discuţiile au vizat cooptarea în această asociere a Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, a Universităţii Tehnice Cluj Napoca, precum şi a mai multor companii locale, precum Uzina Mecanică (UM) Cugir sau întreprinderea Star Transmission (furnizor internaţional de componente auto).

"Ţinând cont de sistemul de implementare a proiectelor din zona publică prin noul POR, ADR Centru susţine şi sprijină acest parteneriat dar, pentru a nu periclita posibilitatea de a accesa fonduri europene a acestei noi structuri care se va crea pentru dezvoltare, pentru moment nu va face parte dintre partenerii iniţiativei", se mai arată în comunicat.

Totuşi, ADR Centru a oferit informaţii importante reprezentanţilor instituţiilor care se vor implica parteneriatul pentru înfiinţarea parcului tehnologic. Astfel, cei prezenţi au fost informaţi că, prin POR 2014-2020 (mai precis, prin Axa Prioritară dedicată consolidării cercetării, dezvoltării tehnologice şi a inovării), vor fi alocate fonduri nerambursabile pentru crearea, modernizarea şi extinderea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic şi în vederea achiziţionării de bunuri, servicii şi dotări pentru entitatea de transfer tehnologic.

Simion Creţu (directorul general al ADR Centru) a declarat, după întâlnirea cu grupul de iniţiativă pentru crearea PIC: "Am discutat cu cei prezenţi despre activităţile specifice entităţii de transfer tehnologic, despre necesitatea realizării de studii de investiţii tehnologice, precum şi despre asistenţa pentru restructurarea sau retehnologizarea şi dimensionarea agenţilor economici care se vor localiza într-o structură de acest gen. La nivel regional, sunt foarte importante transferul tehnologic şi activităţile de prognoză, evaluare tehnologică, audit tehnologic şi aşa mai departe. De fapt, misiunea noastră presupune şi asigurarea transferului tehnologic, de la nivelul cercetării către firmele private, pentru ca acestea să beneficieze de cele mai recente informaţii pentru a putea deveni competitive pe pieţele europene".

La rândul domniei sale, Ion Dumitrel (preşedintele CJ Alba), a spus: "Am beneficiat de suportul informaţional al ADR Centru şi acest lucru este foarte important, pentru ceea ce dorim să creăm la Cugir. Avem nevoie să atragem investitori şi să dezvoltăm la Cugir o structură complexă, pe modelul văzut la prietenii noştri din Brandenburg. De aceea, este bine că ADR Centru, ca o instituţie cu rol de liant, a găzduit această întâlnire, a facilitat întâlnirea cu d-na Birgit Schliewenz şi ne-a reunit pentru a ne armoniza punctele de vedere. Am convenit că, foarte curând, vom putea organiza o misiune în Germania a acestui grup de iniţiativă, care se va întâlni cu partenerii noştri din Potsdam, pentru identifica potenţiali investitori şi pentru a ne formula foarte clar obiectivele, ca să demarăm cât mai repede acest proiect", conchide comunicatul remis redacţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4866
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3189
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9207
Gram de aur (XAU)Gram de aur363.5326

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb