Parchetul General: Licitaţia cîştigată de EADS a fost trucată

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2005

Licitaţia prin care concernul european EADS a cîştigat contractul în valoare de un miliard de euro pentru securizarea frontierelor ţării, potrivit standardelor impuse de Uniunea Europeană, a fost trucată, iar în urma acestei operaţiuni statul român urma să fie păgubit cu sute de milioane de euro, rezultă din ancheta magistraţilor de la Parchetul General. Procurorii Parchetului General s-au sesizat din oficiu în cazul EADS, în primavara acestui an, în urma dezvăluirilor din presa centrală cu privire la ilegalităţile comise de anumiţi reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) la încheierea contractului amintit. Sesizarea procurorilor s-a făcut asupra următorului fapt, consemnat de procurorii anchetatori, care au demarat deja primele cercetări: "În cursul negocierii clauzelor contractului de realizare a studiului de fezabilitate pentru securizarea frontierei, încheiat cu firma germană < Bearing Point >, reprezentanţii MAI au acceptat un preţ mai mare decît cel pentru care îi mandatase ministerul".

În dosarele Parchetului este cercetată comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă calificată, cu consecinţe deosebit de grave contra intereselor publice. În anul 2004, MAI a încheiat contractul pentru securizarea frontierelor României, în perspectiva integrării în UE.

În altă ordine de idei, pe lista cu dosarele de mare corupţie date în lucru de procurorul general Ilie Botoş în vara acestui an, figurează cap de dosar de cercetare penală fostul ministru secretar de stat (PSD) Toma Zaharia - supranumit "generalul heroina". Toma Zaharia este, acum, general în rezervă. Alături de Toma Zaharia apar în documentele Parchetului General şi alte persoane din vîrful MAI, mai precis chestorii Gheorghe Carp, Anton Gagiu şi Mihai Bădescu, cercetaţi pentru ilegalităţile din afacerea securizării frontierelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb