Parlamentarii cehi au decis că Banca centrală nu va avea puteri sporite în domeniul creditelor ipotecare

Ziarul BURSA #Internaţional / 28 august 2017

Banca Naţională a Cehiei nu a obţinut puterile sporite pe care le-a solicitat asupra pieţei creditelor ipotecare, în ideea de a împiedica o bulă speculativă, care se dezvoltă în sectorul rezidenţial, informează Reuters.

Parlamentarii cehi au respins vineri un proiect de act normativ care ar fi extins autoritatea Băncii Naţionale a Cehiei în domeniul creditelor ipotecare, citând drept motiv apropierea alegerilor parlamentare din 20-21 octombrie.

"Având în vedere apropierea alegerilor, grupurile parlamentare nu au vrut să abordeze acum acest subiect pe motiv că este unul controversat", a declarat vicepreşedintele comisiei de buget finanţe din Parlamentul Cehiei, Jaroslav Klaska.

Banca Naţională a Cehiei a spus în repetate rânduri că preţurile la proprietăţile imobiliare din Cehia par a fi supraevaluate şi a recomandat băncilor să îşi ajusteze în consecinţă practicile de creditare. Subiectul a reapărut în dezbaterea publică la începutul acestei luni când Banca Naţională a decis să majoreze dobânda de politică monetară pentru prima dată după 2008.

Începând din luna aprilie a acestui an, Banca Naţională a Cehiei a recomandat ca creditele ipotecare să nu depăşească 90% din valoarea unei proprietăţi şi, în plus, ca maxim 15% din clienţi să obţină împrumuturi mai mari decât 80% din valoarea proprietăţii, conform Agerpres.

Legea respinsă de Parlamentul de la Praga ar fi dat Băncii Naţionale autoritatea de a limita creditele în funcţie de raportul dintre datorii şi venituri, raportul dintre venituri şi serviciul datoriei precum şi între credit şi valoarea proprietăţii.

"Din păcate, proiectul de lege a căzut victimă a campaniei electorale. Vom încerca să îl trecem prin Parlament în următorul mandat. Credem că prevederile actului sunt necesare pentru ca Banca Naţională să îşi exercite politica macroprudenţială", a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a Cehiei, Marketa Fiserova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb