Ordonanţa 41/2005, prin care s-a reglementat cota maximă de 1% pentru deţinătorii persoane fizice de acţiuni la SIF-uri, a fost votată "în bloc", fără să fie discutată fiecare prevedere în parte, conţinută de amendamentele propuse de Guvern. Deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu a comunicat, la sfîrşitul săptămînii trecute, că doreşte să clarifice contextul în care s-a dat votul marţi, 28 martie, în Camera Deputaţilor pentru Ordonanţa 41/2005.
Potrivit deputatului clujean, în momentul în care ordonanţa s-a supus la vot, nu s-a recurs, cum era normal la votul pe articole pentru amendamentul depus, ci s-a supus la vot întregul text al amendamentului respectiv, deşi acesta avea patru puncte, cu conotaţii diferite pe acest subiect. Prin urmare, majoritatea parlamentarilor au înţeles că votează primul punct al amendamentului Ordonanţei, care nu crea probleme.
Înainte de discutarea punctului respectiv, deputatul PNL Horea Uioreanu a cerut retrimiterea proiectului la Comisia de Buget-Finanţe, pentru reexaminare şi clarificarea problemelor de neconstituţionalitate; această propunere a fost respinsă de plen. "Avînd în vedere încălcările dreptului de proprietate şi efectele retroactive ale textului amendamentului respectiv, va fi sesizată Curtea Constituţională", afirmă deputatul clujean Horea Uioreanu.
Demersurile au fost iniţiate deja de către parlamentari clujeni, care vor supune atenţiei colegilor din Camera Deputaţilor această problemă, cu scopul să strîngă semnăturile necesare acestui demers, a mai declarat Horea Uioreanu.