Parlamentul a aprobat o lege privind unele măsuri în producerea energiei regenerabile

Alexandru Costea
Companii #Energie / 7 mai 2015

Parlamentul României a aprobat "Legea pentru aprobarea unor măsuri în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie", arată un comunicat remis azi redacţiei.

Actul normativ, iniţiat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, urmăreşte "aplicarea în continuare şi fără discriminare" a prevederilor Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, cu modificările şi completările ulterioare, pentru centralele electrice din surse regenerabile de peste 125 MW, precum şi "armonizarea cadrului legislativ naţional" cu prevederile cuprinse în Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energiei pentru perioada 2014-2020 (2014/C200/1), conform sursei.

Potrivit actului normativ, şi în completarea OUG nr. 88/2011, producătorii de energie şi operatorii de energie electrică şi operatorii economici pentru care nu au fost emise decizii individuale de autorizare din partea Comisiei Europene, în termenul de 24 de luni de la data acreditării, din motive neimputabile lor, pot solicita ANRE o nouă acreditare temporară pentru a beneficia de numărul de certificate verzi prevăzut la art.6, alin.(2) din Legea nr.220/2008. Noua acreditare temporară este valabilă până la data emiterii deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene.

De asemenea, legea permite regularizarea, în baza unei decizii a ANRE, a eventualelor diferenţe negative dintre numărul de certificate verzi primite şi numărul de certificate verzi cuvenite, conform deciziei individuale a Comisiei Europene. Mecanismul de aplicare presupune emiterea pentru tranzacţionare a unor certificate verzi suplimentare în favoarea producătorilor de energie electrică şi operatori economici pentru care se constată necesitatea regularizării, în maxim 24 de luni de la data emiterii deciziei Comisiei Europene.

Actul normativ introduce un nou articol potrivit căruia documentaţia necesară notificării individuale a măsurii de sprijin către Comisia Europeană, va fi întocmită doar de operatorii economici care dezvoltă instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în care puterea instalată este mai mare de 250 MW.

"Pentru a se asigura fluidizarea pieţei certificatelor verzi, producătorii şi furnizorii de energie electrică vor avea obligaţia de a achiziţiona trimestrial certificatele verzi aferente cotei anuale şi vor face raportări ale achiziţiilor cu aceeaşi periodicitate. O altă măsură care vine în sprijinul producătorilor de energie din surse regenerabile cu puteri instalate mai mici de 500kW/centrală este instituirea unei scheme de ajutor de stat prin preţuri reglementate, cu respectarea legislaţiei Comisiei Europene în domeniu", menţionează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri în comunicare.

În cazul producătorilor cu puteri instalate cuprinse între 0,5MW şi 3 MW, aşa cum sunt majoritatea producătorilor din surse regenerabile, va fi posibilă încheierea de contracte bilaterale de vânzare/cumpărare a energiei negociate direct.

"Un aspect nou introdus - la solicitarea expresă a Comisiei Europene, se referă la deschiderea schemei de sprijin pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie către importuri provenite din alte State Membre. De asemenea, la cererea CE a fost interzis ca sistemul de promovare prin cerificate verzi să se aplice pentru energia electrică produsă din surse regenerabile vândută la preţuri negative", explică ministerul.

Sumele colectate ca urmare a aplicării sancţiunilor pentru contravenţiile rezultate din nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege vor constitui o primă sursă de finanţare pentru Fondul de eficienţă energetică destinat diminuării efectelor schimbărilor climatice.

Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri: "Ne dorim o fluidizare a pieţei de energie prin stabilirea unor reguli clare şi prin simplificarea modului de acordare a ajutoarelor. Vrem ca activitatea în domeniu să se aşeze pe baze solide, corecte şi - mai ales, sustenabile. Adoptarea legii vine în sprijinul producătoriilor de electricitate din surse regenerabileşi era aşteptată de aceştia ca o reală gură de oxigen. Mulţi dintre operatorii economici, producători şi furnizori de energie electrică din surse regenerabile, se aflau, spre exemplu, în situaţia de le expira acreditările temporare, iar acest lucru ar fi avut un puternic impact negativ asupra situaţiei lor financiare şi ar fi destabilizat piaţa certificatelor verzi. Noua lege protejează împotriva unor astfel de situaţii. De asemenea, faptul că actul normativ permite, pentru producătorii mici, încheierea de contacte bilaterale de vînzare/cumpărare negociate direct aduce un alt avantaj, întrucât cantităţile mici de energie electrică s-au dovedit dificil de tranzacţionat pe pieţele centralizate implicand costuri aditionale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb