Senatul a adoptat marţi, cu 88 de voturi "pentru" (PSD şi UDMR), 38 de voturi "contra" (USR şi PNL) şi 4 abţineri, propunerea legislativă care permite partidelor politice să-şi consolideze controlul politic asupra Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Proiectul a fost iniţiat de parlamentari de la toate partidele, cu excepţia USR, dar liberalii au renunţat la acest demers, după ce PSD a trecut, pe repede-înainte, prin Camera Deputaţilor, propunerea legislativă.
Senatul este for decizional cu privire la acest act normativ, astfel că legea va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, dar până atunci ea poate fi atacată la Curtea Constituţională.
Iniţiativa legislativă prevede înfiinţarea unei noi structuri de conducere a ANCOM, numită Comitet de reglementare, care ar urma să aibă şapte membri, inclusiv preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi. Practic, acest nou comitet va avea puterea de a adopta reglementările în sectorul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale.
Cei şapte membri ai Comitetului de reglementare ar urma să fie votaţi de Parlament pentru un mandat de 6 ani, în maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi. Acest lucru ar însemna că actualul Parlament, în care PSD are cel mai mare număr de voturi, ar urma să voteze noua conducere a ANCOM, după ce preşedintele Sorin Grindeanu urmează să-şi piardă mandatul ca urmare a faptului că a revenit în PSD ca prim-vicepreşedinte.
USR a fost singurul partid care a criticat dur iniţiativa de modificare a legii ANCOM. Senatoarea Silvia Dinică a avertizat că noile prevederi reprezintă, de fapt, sinecuri pentru politicieni şi o nouă încercare de a îngenunchea politic autoritatea de reglementare responsabilă pentru o piaţă de aproape 4 miliarde de euro.
"Fără nici o justificare reală se înfiinţează un Comitet de reglementare, practic se extinde conducerea ANCOM de la 3 la 7 membri. Cei 4 membri noi din noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu, politicul ajunge să conducă o instituţie ce ar trebui sa fie independentă. Posturi cu dedicaţie pentru politicienii care nu vor mai prinde un alt mandat", a spus Silvia Dinică în plenul Senatului.
Ea a menţionat că prin modificările propuse în acest proiect, se regăsesc relaxarea criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor ocupa funcţiile din această nouă structură de conducere.
"Astfel, vor fi acceptate ca membri ai Comitetului de Reglementare şi persoanele care au studii universitare de licenţă/superioare de lungă durată absolvite în domeniul ştiinţelor sociale, lucru care până acum nu era posibil. Mai mult, membrii care vor alcătui acest Comitet de reglementare nu vor fi traşi la răspundere, nici civil, nici penal, în eventualitatea în care instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea de către aceste persoane, «cu bună credinţă» şi «fără neglijenţă», a sarcinilor care le revin conform legii. Această tentativă de politizare a unei autorităţi publice autonome, precum ANCOM, trebuie să ridice semnale de alarmă imediate, fiind o schemă gândită pentru PSD, prin eliminarea independenţei autorităţii şi prin crearea cadrului care să-i permită controlul politic al acestei instituţii", a precizat Silvia Dinică.
Amintim că proiectul legislativ, printre care ai cărui iniţiatori se numără şi fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, cel cunoscut pentru promovarea OUG 13/2017 ce dezincrimina abuzul în serviciu, a fost înregistrat la Parlament pe 20 august, iar pe 25 august a fost adoptat de Camera Deputaţilor.
Consiliul Economic şi Social a dat aviz nefavorabil proiectului, arătând că nu se justifică modificarea modului în care ANCOM reglementează pieţele pe care le controlează, şi nici creşterea numărului de funcţii din instituţie.