Parlamentul bulgar a aprobat ratificarea acordului interguvernamental pentru Nabucco

F.A.
Internaţional / 3 februarie 2010

Parlamentul bulgar a aprobat ratificarea acordului interguvernamental privind construcţia gazoductului Nabucco, relatează agenţia Focus News, potrivit NewsIn.

Legea a fost aprobată cu 156 de voturi pentru.

Acordul interguvernamental, care va fi valabil 50 de ani, armonizează prevederile europene cu cele ale Turciei în interesul asigurării unui cadru legislativ unitar şi competitiv pentru gazoduct. Totodată, prin acord este înfiinţat Nabucco International Board, instituţia care va asista şi supraveghea investiţia.

Semnatarii acordului vor fi reprezentaţi în această structură alături de guvernul german şi reprezentanţi ai Băncii Europene pentru Investiţii, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Comisia Europeană şi de International Nabucco Gas Company, care vor avea statut de observatori.

Proiectul Nabucco, lansat în 2002, prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual până la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrală, în special spre Uniunea Europeană. Gazoductul ar urma să intre în funcţiune în 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro, însă specialiştii sunt de părere că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale.

Nabucco este contracarat de eforturile Federaţiei Ruse de a construi, la rândul său, South Stream, gazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina. Unele dintre ţările participante la Nabucco şi-au dat acordul şi pentru implicarea în construcţia South Stream, între ele numărându-se Bulgaria, Austria, Ungaria şi, de curând, Turcia.

Potrivit planurilor iniţiale ale consorţiului Nabucco, gazoductul ar urma să aibă ca ţări furnizoare, într-o primă fază, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, ca mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia şi Egipt au semnat în luna mai un acord privind grăbirea construcţiei de conducte din zonă, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusă să aloce acestui proiect câteva milioane de euro. Mai exact, în mai 2009, Parlamentul European a aprobat acordarea a 200 de milioane de euro pentru finanţarea unor etape pregătitoare pentru proiect, cu condiţia ca stadiul de implementare să înceapă până la sfârşitul anului 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb