Parlamentul European recomandă atât creşterea cooperării între statele membre, cât şi a cooperării între băncile familiale şi registrele publice de sânge ombilical, arată un comunicat de presă remis redacţiei. Recomandarea are drept scop încurajarea creşterii numărului de unitaţi de sânge ombilical disponibile astfel încât un număr cât mai mare de pacienţi să poată fi trataţi.
Tudor Panu, director general al Cord Blood Center Medical, a declarat: "Salut atitudinea pozitivă a Parlamentului European faţă de subiectul recoltării şi depozitării celulelor stem în sistem familial. Consider că existenţa unei bănci publice de celule stem, alături de cea familială ar oferi părinţilor o opţiune suplimentară de a păstra această "rezervă de sănătate" la naşterea copilului lor".
Recomandarea Parlamentului European vine în contextul în care majoritatea studiilor clinice din domeniul medicinei regenerative bazate pe terapiile cu celule stem din sânge ombilical pentru tratarea altor categorii de boli, diferite de bolile de sânge sau cancerele, se desfăşoară în afara Uniunii Europene.