Parlamentul din Franţa a aprobat o lege controversată care întăreşte serviciile de informaţii, cu scopul prevenirii atacurilor fundamentaliştilor islamici, potrivit BBC.
Legea de strângere a informaţiilor, adoptată cu 438 de voturi "pentru" faţă de 86 "împotrivă", a fost întocmită după trei zile de atacuri în Paris, în ianuarie, în urma cărora au murit 17 persoane.
Guvernul socialist spune că legea este necesară pentru a ţine cont de schimbările din tehnologia comunicaţiilor.
Însă criticii afirmă că este o extindere primejdioasă a supravegherii în masă. Aceştia argumentează că legea dă prea multă putere statului şi ameninţă independenţa economiei digitale.
Guvernul mai arată că vrea să aducă tehnicile moderne de supraveghere în cadrul legii decât în afara oricărui sistem de control.
O nouă autoritate va supraveghea serviciile de informaţii, care vor avea puteri extinse pentru a examina materiale secrete şi pentru a gestiona plângeri din partea publicului.
Însă niciuna dintre aceste explicaţii nu a satisfăcut criticii noii legislaţii, aceştia variind de la grupuri pe drepturi civile la importanţi furnizori de internet.
În ciuda unor voci din parlamentul de la Paris care se arătau împotriva acestor măsuri, atât socialiştii aflaţi la guvernare cât şi opoziţia de centru-dreapta erau în favoarea legii.