Parlamentul irakian cere oficial guvernului retragerea trupelor străine

V.I.
Internaţional / 5 ianuarie 2020

Parlamentul irakian cere oficial guvernului retragerea trupelor străine

Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului, transmite agenţia Reuters.

Rezoluţia solicită guvernului ''să revoce cererea de asistenţă din partea coaliţiei împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operaţiunilor militare în Irak şi obţinerii victoriei''. ''Guvernul irakian trebuie să ia măsuri pentru a pune capăt prezenţei oricăror trupe străine în Irak şi să le interzică folosirea teritoriului, spaţiului aerian şi apelor, indiferent de motiv'', se mai menţionează în text.

Spre deosebire de textele de lege, rezoluţiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunţat el însuşi, într-un discurs susţinut în faţa parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din ţara sa, după ce a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian în urma căruia a fost ucis vineri la Bagdad generalul iranian Qassem Soleimani. Premierul irakian a vorbit despre ''trupele străine'', fără să le menţioneze în mod specific pe cele americane, dând astfel de înţeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA.

Anterior acestui vot din parlamentul de la Bagdad, coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Daca SUA v-a retrage trupele Iranul va reusi sa ia Iraq fara nici un effort asa ca razboiul de 8 ani a fost dejaba ( Iran-Iraq). Se vor omori intre ei ca si inainte pe baza religioasa cred ca are fi cea mai buna solutie pentru Statele Unite e timpul sa nu mai cheltuie miliarde pentru un razboi care nu poate fi cistigat.

    1. Stati linistiti,cä nu-i vor lasa americanii,israelienii si sauditii pe rusi si iranieni sä facä ce vor ei in orientul mijlociu!

      Ba ,prostule , SUA protejaza liberul curs al petro;ului,"nu-l trage pe degeaba,il plateste si asa fac toti consumatorii lumii,inclusiv TU pri importurile Romaniei'

      aI iNTELES hAHALERO ? aCESTA A FOST MOTIVUL TUTUROR ANILOR DDE RAZBOI IN ZONA ! 

      Cer scuze,comentarul de la 1.2 se refera la acela facut de hahalera la pct 2 .

      Scuzelw mwlw lui comentatorul de la !.1 

    Ha ha ha. SUA trage petrol la greu din Irak, asa ca sa nu ii credem bunul samaritean.

    1. Si companiile rusesti din domeniul energetic au contracte de multe miliarde de dolari pe teritoriul Irakului! Cu toate cä nu au contribuit la inlaturarea dictatorului Saddam!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb