Parlamentul îşi reia activitatea "într-un picior"

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 1 februarie 2012

Dincolo de declaraţiile politicienilor, realitatea este că una din instituţiile fundamentale ale statului va avea activitatea blocată în mod oficial.

Dincolo de declaraţiile politicienilor, realitatea este că una din instituţiile fundamentale ale statului va avea activitatea blocată în mod oficial.

Parlamentul se va confrunta astăzi, la reluarea lucrărilor, cu o situaţie inedită: greva opoziţiei. Practic, activitatea Senatului va fi complet blocată, deoarece în această cameră puterea avea o majoritate fragilă, doar Camera Deputaţilor urmând să funcţioneze în parametrii acceptabili.

Premierul Emil Boc a criticat în termeni duri decizia opoziţiei: "Aceas-tă decizie este imatură şi iresponsabilă. Când ai o slujbă pentru care eşti plătit, trebuie să îţi faci datoria. Nu e ca la grădiniţă, eşti supărat, îţi iei jucăriile şi pleci acasă. Este un demers lipsit de consistenţă (...)Sunt convins că PDL va recupera din procentele pierdute, ca urmare a măsurilor grele, dar necesare, pe care le-a luat şi depinde tot de noi, de partid, cât de mare să fie această recuperare. Eu cred că va fi una consistentă. Spun cu mare încredere că actuala coaliţie va fi aceea care va continua guvernarea şi după 2012. Cu mine într-o formă sau alta e mai puţin important. Important e ca partidul să-şi recupereze procentele pe care le merită pentru că a luat măsurile necesare la momentul potrivit (...)USL nu a crescut spectaculos pentru că oamenii nu-i văd ca principala alternativă în România. De aceea, PDL şi coaliţia au încă o cale deschisă să recupereze, dar nu cu populisme". Şeful Guvernului consideră că, în democraţie, politicienii trebuie să asigure o competiţie de idei şi să prezinte cu toţii soluţii pentru locuri de muncă. Şi această grevă este una originală, parlamentarii urmând să îşi primească majoritatea drepturilor financiare, mai puţin indemnizaţia de participare la şedinţele în plen. Cei care vor dori îşi vor dona indemnizaţiile către ONG-uri, fără ca acest lucru să fie impus pe linie de partid. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că USL va intra în grevă parlamentară până la alegeri, arătând că opoziţia a ajuns la un acord în ceea ce priveşte retragerea parlamentarilor PSD, PNL şi PC din activităţile uzuale ale Legislativului, ca măsură de protest faţă de actuala politică a puterii: "Am optat şi vom discuta acest lucru acum la reuniunea USL, pentru o retragere din Parlament, de la lucrările Parlamentului, dar nu o renunţare completă la condiţia de parlamentar. Cu alte cuvinte, nu mai participăm împreună cu actuala majoritate la nicio şedinţă, la nicio acţiune, la niciun vot, până când sau cu excepţia situaţiilor care pot fi decisive privitor la alegeri anticipate, schimbarea Guvernului, la suspendarea preşedintelui, eventual".

Dincolo de declaraţiile politicienilor, realitatea este că una din instituţiile fundamentale ale statului va avea activitatea blocată în mod oficial. Greva opoziţiei va bloca activitatea Senatului, pentru că cele mai multe comisii senatoriale au cvorumul asigurat doar în prezenţa opoziţiei. La Senat, majoritatea coaliţiei a variat până la limita de avarie din cauza deselor mişcări ale aleşilor de la un partid la altul. În condiţiile actuale asigurarea cvorumului de lucru, pe timpul grevei opoziţiei, va fi aproape imposibilă. Şi activitatea la comisii va avea de suferit, deoarece în cele mai multe majoritatea este deţinută de opoziţie, cu excepţia Comisiilor de Regulament, Administraţie, Învăţământ, Cercetarea Abuzurilor, Privatizare, Drepturile Omului, Sănătate şi Egalitate de Şanse. Profitând de decizia conducerii USL, parlamentarii opoziţiei vor putea să-şi sporească activitatea în teritoriu, în colegiile lor, ceea ce pe termen mediu se poate concretiza într-un plus de voturi.

La Camera Deputaţilor, puterea deţine o majoritatea confortabilă, inclusiv în comisii, asta în condiţiile de mobilizare totală, în care toţi parlamentarii puterii să fie prezenţi la lucru. Adoptarea de legi va fi afectată în principal în cazul în care Senatul este Cameră decizională. Dezbaterea şi adoptarea acestor legi ar putea fi amânată îndelung din cauza lipsei de cvorum în comisii sau plen, aces-tea nu vor putea să fie nici dezbătute şi nici votate. Indiferent de mobilizarea parlamentarilor PDL, UDMR şi UNPR, este cert faptul că procesul legislativ va fi mult îngreunat de decizia USL.

Deputaţii şi senatorii opoziţiei aleg între grevă şi demisie

Nu toţi parlamentarii opoziţiei sunt de acord cu actuala stare de fapt. Deputatul PNL Adriana Săftoiu a declarat că şi-a depus la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor demisia din postul de deputat, ea precizând că va rămâne în PNL şi că, deocamdată, nu ştie dacă va mai candida pentru un nou mandat. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara în urmă cu o săptămână că parlamentarii liberali doresc, după ce puterea a refuzat declanşarea de anticipate, să demisioneze din funcţii, el precizând că vor urma discuţii cu partenerii din Uniune, înainte de hotărârea finală. Printre cei care la acel moment îşi depuseseră demisia la liderul partidului figurau Adriana Săftoiu, Ludovic Orban şi Mircea Diaconu. Ultimii doi şi-au schimbat poziţia între timp, Ludovic Orban declarând: "Demisia mea este la dispoziţia preşedintelui partidului şi va fi pusă în practică atunci când va exista o decizie în acest sens a partidului. Sunt membru al PNL şi respect deciziile partidului. Este opinia doamnei Săftoiu şi o respect. Însă o asemenea decizie nu are finalitatea politică pentru care ne luptăm: demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb