Parlamentul va vota marţi nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE

Elena Deacu
Politică / 29 iunie 2015

Actualizare 17:47 Zgonea: "Dacă nu se întruneşte cvorumul pentru Ungureanu, anunţ data şi locul următoarei şedinţe"

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, luni, că în situaţia neîntrunirii cvorumului pentru şedinţa de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, preşedintele Camerei trebuie să declare închisă şedinţa şi să anunţe data şi locul următoarei şedinţe.

El a spus că unii dintre colegii săi de partid "s-au supărat" pentru convocarea de marţi a plenului şi că el le-a explicat, în şedinţa grupurilor parlamentare ale PSD, că dacă nu convoca această şedinţă, parlamentarii opoziţiei o făceau pe 1 iulie.

"În opinia mea, coaliţia funcţionează în acest moment. Nu am avut o negociere în cadrul coaliţiei, constituţional şi pe Legea SIE, nu se poate discuta o astfel de negociere. Am aflat nişte poziţionări de la televizor, ale unor parteneri de coaliţie.Le-am luat ca atare şi am făcut un calcul, am voturi să fiu împotrivă sau nu am. Am făcut un calcul foarte simplu şi mesajul nostru în partid a fost în unanimitate. Noi nu putem să fim consecvenţi decât deciziilor pe care le-am avut. Am avut o decizie consecventă în 2012, o avem şi în 2015, nu ne schimbăm. Acest lucru a fost deci în Biroul Permanent. Au fost colegi care s-au supărat. Le-am spus:« dacă nu faceţi mâine plenul, parlamentarii opoziţiei poate să convoace plenul pe 1 iulie, dar îl convoacă ei atunci şi trebuie ei să-şi f acă majoritatea»", a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că, procedural, a convocat Biroul Permanent de îndată, adică luni şi şedinţa plenurilor reunite va fi marţi, fiind o altă discuţie dacă nu va fi cvorum.

"Aici am convocat Biroul Permanet de îndată, adică luni şi am reuşit să facem un lucru foarte bun. Dacă la şedinţă vom avea cvorum vom vedea, lipsa cvotulmului obligă preşedintele să închidă şedinţa şi să anunţe data şi locul următoarei şedinţei", a mai spus Zgonea.

---

Actualizare 17:44 Rovana Plumb: "PSD nu participă la şedinţa privind nominalizarea lui Ungureanu"

Grupurile parlamentare ale PSD au decis, luni, în unanimitate să nu participe la şedinţa de plen a Parlamentului în care se votează nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, a anunţat Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Şedinţa grupurilor PSD a fost tensionată, unii parlamentari reproşându-i preşedintelui Camerei Valeriu Zgonea că a permis convocarea plenului reunit.

Valeriu Zgonea a declarat, după şedinţă, că a explicat colegilor punctul său de vedere şi le-a spus că nu sunt foarte multe soluţii.

"S-a discutat aproape trei ore la partid şi trebuie respectată decizia Biroului Permanent Naţional al PSD de neprezentare la plen. Eu, ca preşedintele Camerei, în numele PSD, le-am explicat că din punct de vedere juridic, mai devreme sau mai târziu trebuie să facem plen şi, având în vedere cazurile precedente, şi la Teodor Meleşcanu, şi la Răzvan Ungureanu, în care acest aviz consultativ poate fi făcut cu dezbatere în plen sau fără dezbatere în plen. În acest moment, doar PSD, PC şi PLR şi-au anunţat nesusţinerea domnului Ungureanu, dintr-un principiu tradiţional, pe care l-am păstrat din USL", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

---

Actualizare 14:47

Plenul reunit al Parlamentului se va reuni marţi la ora 17.00 pentru a decide asupra nominalizării lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, au precizat surse parlamentare, potrivit surselor din presă.

Decizia a fost luată de Birourile Permanente reunite ale celor două Camere.

Comisiile parlamenatre de control al SIE şi de Apărare urmează să decidă când se reunesc pentru a-l audia pe Ungureanu.

---

Actualizare 14:44 Tăriceanu: "Nu putem accepta unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului preşedinte în fruntea SIE"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni că parlamentarii care fac parte din Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) nu vor vota propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de director al SIE, întrucât Mihai Răzvan Ungureanu a fost "unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori" ai fostului preşedinte Traian Băsescu.

"Referitor la poziţia ALDE faţă de propunerea preşedintelui, sunt două considerente pentru care nu vom vota această propunere. Primul considerent este unul eminamente politic şi legat de votul pe care cetăţenii l-au dat în 2012 la alegerile parlamentare şi la referendum. Atunci, votul a fost unul covârşitor în favoarea înlăturării regimului Băsescu. Aşadar astăzi, decizia noastră este una logică - nu putem accepta ca unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului preşedinte să fie numit în fruntea SIE", a declarat Tăriceanu la Senat.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea motiv pentru care parlamentarii ALDE nu îl susţin pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE ţine de faptul că acesta a acumulat anumite "frustrări" politice, ceea ce nu îl recomandă pentru o astfel de funcţie şi de aceea propunerea preşedintelui "trebuie respinsă".

"Având în vedere evoluţia politică a domnului Ungureanu în ultima perioadă, cu referire specială la anul 2014 în care cu toţii am văzut în campania electorală cât de pătimaş era, cât de partizan putea să se prezinte, o astfel de persoană se decredibilizează pentru o funcţie cum este aceea de şef de serviciu de informaţii, unde trebuie să punem o persoană echilibrată politică şi, eventual, cu un profil politic mai slab conturat de preferinţă. Nu mai vorbesc de faptul că frustrările pe care domnul Ungureanu le-a acumulat începând cu demiterea sa din fruntea Guvernului şi cu eşecul la prezidenţiale, nu îl fac o persoană recomandată pentru o astfel de funcţie. (...) Aceste lucruri le vor avea în vedere toţi colegii membrii din grupul parlamentar la votul de, probabil, mâine (marţi - n.r.) dacă Birourile vor decide în acest sens", a mai spus co-preşedintele ALDE.

Întrebat dacă parlamentarii ALDE iau în calcul posibilitatea de a nu participa la şedinţa plenului comun, în care va fi exprimat votul privind nominalizarea la SIE, acesta a replicat: "Nu am discutat încă lucrul acesta. O să îl discutăm împreună cu PSD şi o să anunţăm împreună".

---

Actualizare 13:37

PSD nu îl susţine pe Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), urmând ca parlamentarii social-democraţi să decidă, luni după-amiaza, dacă vor acorda un vot negativ sau nu se vor prezenta la vot, a anunţat preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb.

"PSD nu susţine nominalizarea făcută de către preşedintele Klaus Iohannis din următoarele motive: 1) O nominalizare făcută într-un mod total netransparent, fără să existe o consultare; 2) PSD nu renunţă la principiul ca un partid să nu aibă toată puterea; 3) Această nominalizare a lui Ungureanu fost, din punct de vedere politic, trecută prin votul Partidului Social-Democrat în calitatea sa de prim-ministru (din 2012-n.r.), iar PSD a considerat că nu poate reprezenta interesele ţării", a spus Plumb, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de preşedintele Iohannis, la conducerea SIE, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi cei ai ALDE se opun numirii acestuia, iar UNPR, PNL şi UDMR o susţin.

---

Liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, a venit la sediul PSD pentru a participa la şedinţa Biroului Permanent în care PSD urmează să adopte o decizie politică în cazul votului pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

În declaraţii anterioare, atât liderul PSD, premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, au anunţat că parlamentarii social-democraţi vor vota împotrivă sau nu vor participa la vot, acuzând, printre altele, faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a consultat PSD înaintea nominalizării.

În schimb, Oprea a precizat că UNPR va vota în favoarea acestei nominalizări.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de preşedintele Iohannis, la conducerea SIE, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi cei ai ALDE se opun numirii acestuia, iar UNPR, PNL şi UDMR o susţin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb