"parmarom" a investit peste 25 de milioane de euro în 20 de ani

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 26 februarie 2013

Bogdan Ştefănescu: "Anul acesta am început deja proiecte noi pe partea de logistică, care înseamnă, până la momentul actual, în jur de 10% creştere".

Bogdan Ştefănescu: "Anul acesta am început deja proiecte noi pe partea de logistică, care înseamnă, până la momentul actual, în jur de 10% creştere".

Parmarom previzionează pentru acest an o creştere de 100% pentru divizia logis-tică şi de 16% pentru partea comercială. "parmarom" şi-a început activitatea în anul 1994, ca societate comercială cu activităţi de import şi distribuţie de produse alimentare, fiind, la acea vreme, primul şi singurul importator de suc "Santal".

Valoarea totală a investiţiei până în acest moment este în jur de 25.000.000 euro. "parmarom" are 70 de salariaţi.

7000 de produse distribuite şi în custodie

"parmarom" a avut o activitate comercială desfăşurată exclusiv pe brandul Santal până când firma italiană "parmarom" a venit în Româ-nia şi şi-a construit propria fabrică, preluând de la Parmarom toa-te facilităţile.

În acel moment, "parmarom" a devenit distribuitor de Santal doar pentru Bucureşti, Giurgiu şi Constanţa, iar restul ţării a fost preluat de cei de la Parmalat.

Odată cu aceste acţiuni, în politica firmei "parmarom" s-a produs o schimbare, începând să-şi crească portofoliul de articole, ajungând astfel să numere, în momentul de faţă, în jur de 6.000 de produse.

Dintre acestea, 1.500 reprezintă importurile proprii ale companiei, 1.500 sunt achiziţionate de pe piaţa internă şi alte 3.000 de articole în cus-todie pentru servicii logistice.

Odată cu dezvoltarea activităţii comerciale, componenta logistică a afacerii a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare, ducând la desprinderea ei ca activitate separată şi specializată.

Din nevoia de a eficientiza costurile, "parmarom" a început să ofere servicii logistice şi altor companii, aducând şi alţi clienţi de servicii logistice în depozitele proprii.

În acest moment, portofoliul de servicii logistice al "parmarom" a ajuns la 70 de clienţi şi aproximativ 6.500 paleţi în custodie, efectuând servicii de depozitare, pregătire a mărfii, transport şi servicii adăugate, cum ar fi etichetări, ambalări, pachete promoţionale etc.

În prezent, "parmarom" realizează activităţi de transport pe tot cuprinsul ţării, având acoperire naţională.

Cea mai nouă activitate în grupul de firme "parmarom" o reprezintă "parmafrost" - un depozit pentru produse congelate care deja este func-ţional. Domnul Bogdan Ştefănescu, general manager la "parmarom" SRL, ne-a declarat că, în acest moment, în acest depozit, capacitatea ocupată este în jur de 45%, urmând să fie dezvoltată zona de temperatură controlată.

"parmarom" are capacităţi de depozitare pe şoseaua Bucureşti - Centura Vest astfel: 6.300 mp ambiental - 9.200 locaţii paleţi, 7.500 mp congelator - 8.200 locaţii paleţi, 100 mp refrigerat - 54 locaţii paleţi.

Ca planuri de viitor imediate, "parmarom" intenţionează să extindă capacităţile de depozitare actuale cu încă 6.000 mp care probabil va fi o combinaţie - ambient plus refrigerare, depozitul pentru produse ambientale având un grad de ocupare de 85%.

"parmarom" activează şi în Constanţa, care are un depozit cu o capacitate de 1.500 mp ambiental - 1.800 locaţii paleţi. Domnul Ştefănescu ne-a menţionat: "Aceasta îşi realizează singură logistica şi partea comercială, aprovizionându-se direct de la partenerii cu care avem contract pe grup, produsele de import revenindu-le de la Bucureşti. Firma acoperă tot ce înseamnă dis-tribuţie pentru litoral, Tulcea, zone adiacente".

250%, creştere pe partea de logistică în 2012

"parmarom" a înregistrat, în 2012, o creştere de 250% ca volum.

Domnul Bogdan Ştefănescu a precizat: "Anul acesta am început deja proiecte noi pe partea de logistică, care înseamnă, până la momentul actual, în jur de 10% creştere".

Domnia sa îşi explică creşterea în perioda de criză prin faptul că, în ultimii doi ani, partea de logistică, practic, a fost un focus al companiei, nivelul şi calitatea serviciilor fiind obiectivul numărul unu al companiei, totul fiind axat pe nevoile clienţilor noştri: "Practic, îmbunătăţindu-se serviciile, am avut grijă să-i facem conştienţi pe clienţi de serviciile pe care le oferim. Probabil creşterea s-a datorat reclamei de networking.

"parmarom" oferă un set de servicii logistice care acoperă toate verigile lanţului de aprovizionare: depozitare, platformă de cross-docking, transport, logistică integrată.

Fonduri europene pentru depozitul congelator

"parmarom" a accesat fonduri europene pentru contrucţia unui depozit congelator. Domnul Ştefănes-cu a declarat: "Proiectul este finalizat, practic suntem în perioada de monitorizare. Procedura de accesare nu a fost facilă din cauza birocraţiei, dar din punct de vedere al res-pectării procedurilor şi al fluxului lucrurile s-au mişcat bine".

Concurenţa

Cât priveşte concurenţa, domnul Bogdan Ştefănescu spune că, din punct de vedere logistic, la o creştere de 250%, în 2012, nu poate să ne spună prea multe des-pre competiţie. Dar domnia sa spune că mai există loc pe piaţă pentru companii care oferă servicii de calitate.

Flotă proprie, dar şi închiriată

"parmarom" lucrează cu flotă proprie, dar are şi flotă închiriată, partenerii de transport acoperind vârfurile de sezon. Domnul Bogdan Ştefănescu explică: "Dacă am avea întreaga flotă proprie, ar însemna ca aceasta să nu fie exploatată 100% şi deja ar însemna pierdere. Activitatea < parmarom > depinde foarte mult de perioada sărbătorilor unde volumele sunt duble faţă de normal şi atunci avem nevoie de capacităţi mai mari de transport".

Flota auto proprie este formată din 12 camioane de 20t, 7 camioane de 7,5-10t şi 30 de furgoane de 1,8t. Toa-te mijoacele de transport sunt monitorizate prin GPS şi echipate cu scannere pentru trimiterea rapidă a documentelor.

Relaţia cu autorităţile

"parmarom" îşi desfăşoară activitatea pe un teren propriu, construcţiile depozitelor şi ale firmei sunt de asemenea proprii.

Birourile sunt situate în Bucureşti - Centura Vest, cu o suprafaţă totală de 1.200 mp, existând disponibilităţi pentru închirierea unei suprafeţe minime necesare pentru clienţii cărora li se oferă servicii logistice.

Domnul Bogdan Ştefănescu ne-a spus că unul din principalele lucruri de care ar trebui să se ocupe autorităţile loclale ar fi infrastructura. "Dacă ne-ar face şi drumuri ar fi perfect; am avea o relaţie perfectă", a comentat domnia sa, adăugând: "În acest moment, avem un drum de acces < jenant > pentru orice vizitator care vine să îi prezentăm activitatea noastră. Este şi un element care ne produce pierderi prin reparaţiile pe care trebuie să le facem maşinilor, marfa care poate în orice moment să se răstoarne etc".

Investiţie într-un sistem informatic performant

"parmarom" a investit o sumă consis-tentă într-un sistem informatic performant. Domnul Bogdan Ştefănescu ne-a spus: "Din punct de vedere logistic, am creat un web portal, unde orice client, având un user şi o parolă, poate intra să îşi plaseze comenzile de servicii pe care doreşte să le efectuăm şi să monitorizeze exact ce se întâmplă cu marfa lor.

În acest web portal, clientul poate să vadă în permanenţă stocul online, actualizat la 15 minute, poate să plaseze comenzi de intrare de marfă, de ieşire, de pregătire de marfă sau de împachetări etc. Urmează monitorizarea stadiului comenzii plasare - aşteptare, pregătire, încărcare, livrare. Clientul are posibilitatea să-şi verifice trasabilitatea comenzii şi stadiul de execuţie. În acest fel, am dezvoltat un modul de platformă, întrucât logistica are două componente majore - custodie de marfă şi platformă de cross-docking.

Custodia de marfă înseamnă că avem clienţi care vin cu marfa direct din import sau producţie, o aduc în stocaj la noi, iar după aceea ne trimit comenzile pe care le primesc de la clienţi. Noi le pregătim şi le livrăm la destinaţiile cerute. A doua componentă - cross-docking, înseamnă că am clienţi care au depozitele lor, îşi pregătesc singuri marfa, o înfoliază, o sigilează şi o aduc la noi să facem grupajele pe camioane".

În ţară, "parmarom" utilizează hub-uri cross-docking în Braşov, Cluj, Timişoara şi Constanţa.

Mărfurile sunt asigurate atât pe perioada depozitării cât şi pe perioada transportului la valoarea de evidenţă a produselor.

Toate spaţiile de depozitare şi cross-docking sunt permanent monitorizate de camere video. Operaţiunile logis-tice de depozitare şi platforma cross -dock-ing sunt ges-tionate de un soft specializat (WMS - Warehou-se Management System) cu ajutorul căruia sunt urmărite chiar şi scadenţele şi loturile de marfă.

Proiecte de viitor - încă şase puncte de cross-docking în ţară

Anul acesta, "parmarom" intenţionează să mai deschidă încă şase puncte de cross-docking în ţară, întrucât trendul şi direcţia arată pătrunderea şi în distribuţiile secundare sau distribuţiile de retail în ţară. "Vom deschide vreo şase huburi de unde vor pleca maşini de capacitate mică să poată intra în oraşe", a mai spus domnul Ştefănescu.

În 2011, "parmarom" a fost auditată şi certificată de către SGS pentru sistemul de management al calităţii pentru transportul şi depozitarea produselor alimentare şi nealimentare conform ISO 9001:2008 cu acreditare UKAS (Anglia). De asemenea, firma a fost auditată pentru sistemul de management al siguranţei alimentului (HACCP) pentru transportul şi depozitarea produselor alimentare conform ISO 22000:2005 cu acreditare SAS (Elveţia).

"parmarom" este o firmă specializată în servicii logistice complete:

- Custodie

- Picking

- Transport cu livrare capilară în Bucureşti

- Servicii adăugate (etichetare, ambalare, încasare cash).

Produsele, în marea majoritate, provin din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb