PARTEA LEULUI ÎNCINGE SPIRITELE Împărţirea funcţiilor - veche meteahnă a clasei politice

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 16 decembrie 2020

Împărţirea funcţiilor - veche meteahnă a clasei politice

Negocierile dintre PNL, USRPLUS şi UDMR, în stand-by din cauza orgoliilor personale

Negocierile dintre PNL, USRPLUS şi UDMR, în stand-by din cauza orgoliilor personale

Bătălia pe funcţiile cele mai importante în stat pare a fi esenţială în formarea viitoarei coaliţii de guvernare. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile făcute ieri de liderii USRPLUS, deşi în urmă cu două zile, după consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, reprezentanţii partidelor de centru-dreapta susţineau necesitatea înţelegerii asupra unui program de guvernare. Cu excepţia lui Dan Barna, copreşedintele USRPLUS care susţinea luni că "ideea e de a negocia de sus până jos toate poziţiile".

Pentru a demonstra acest lucru, Dan Barna a mai avut ieri o declaraţie neinspirată care a pus pe foc negocierile dintre PNL, USRPLUS şi UDMR. Aliatul lui Dacian Cioloş a precizat că îşi retrage candidatura pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, propunându-l pentru acest post pe liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, dar a propus ca el, Ludovic Orban şi Kelemen Hunor să devină vicepremieri în viitorul Guvern.

"Ultimele zile ne-au arătat cât de uşor se poate aluneca în logica vechilor coaliţii de conjunctură. E de neacceptat pentru că erodăm încrederea oamenilor. USR PLUS vrea negocierea programului de guvernare, care acum trenează. Se percepe că suntem în situaţia unui blocaj legat de ambiţii personale ale liderilor USR PLUS şi PNL. Nu este vorba despre poziţii, ci despre o alocare echilibrată a funcţiilor pentru ca această coaliţie să funcţioneze. Am propus mai multe formule, refuzate de PNL. USR PLUS îl propune pe Cătălin Drulă pentru conducerea Camerei Deputaţilor. Îi propun lui Ludovic Orban şi Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest guvern ca vicepremieri ca exemplu de responsabilitate. Va fi un guvern serios, credibil, care nu va mai avea nevoie de comitete şi comiţii, care va arăta românilor că suntem concentraţi pe probleme reale şi că nu e o coaliţie de conjunctură. Un guvern în care preşedinţii celor trei partide sunt vicepremieri va evita blocajele, în care se vor lua decizii rapide", a spus Dan Barna.

Declaraţia acestuia a fost imediată taxată de liderii UDMR, care i-au atras atenţia că nu respectă înţelegerea convenită între partenerii de negociere de a nu se ieşi public cu mesaje neconvenite de toate părţile aflate în discuţii pentru constituirea majorităţii parlamentare şi, implicit, a coaliţiei de guvernare.

"Nu ajută acest anunţ al domnului Barna şi nu ajută la stabilirea unei încrederi mai mari. Nu a existat o consultare pentru acest anunţ. Este un anunţ făcut prin presă. Într-o coaliţie aceste lucruri se discută în interior. Nu se procedează în acest fel, nu se aruncă pe piaţă asemenea soluţii fără să le discuţi cu posibilii parteneri. Eu cred că o singură chestiune s-a urmărit aici: a încercat să îşi creeze o imagine publică", a declarat senatorul Cseke Attila.

În acelaşi sens s-a exprimat şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a spus: "Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR PLUS şi UDMR să comunicăm doar împreună şi doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord. Având în vedere faptul că înţelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziţii care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formaţiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalţi parteneri de discuţie. Consider că orice propunere sau posibilă soluţie menită să consolideze formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor şi încurajez toţi partenerii să rămână consecvenţi acordului iniţial".

În schimb, Dacian Cioloş, celălalt copreşedinte al USRPLUS, a afirmat, marţi, că, "dincolo de cancanul împărţirii funcţiilor", este important să se acorde atenţie aspectelor care afectează viaţa cetăţenilor, adăugând că propunerea făcută de Dan Barna pentru deblocarea negocierilor privind coaliţia de guvernare demonstrează că alianţa oferă soluţii, fără "a se crampona" de ocuparea unor poziţii.

"România a trecut în ultimii 30 de ani prin destrămări de coaliţii cauzate de trădări sau traseism, care au denaturat voinţa cetăţenilor la vot şi acest lucru nu mai trebuie să se repete. Acum facem altfel. Punem pe primul plan guvernarea şi reformele, nu oamenii care cer funcţii pentru ei şi găştile lor politice. Anunţul făcut de către Dan Barna arată că noi suntem gata să oferim soluţii, nu să ne cramponăm de funcţii. Evident că funcţiile şi, mai ales, oamenii care le vor ocupa sunt importante. Dar la noi guvernările au fost de foarte multe ori forme fără fond, cochilii aproape goale sau umplute mai degrabă cu interese de grup decât cu o viziune despre ceea ce trebuie să se schimbe în bine prin reforme care să nu taie prosteşte, ci să reducă risipa, să dea perspective celor care vor să muncească pe bune, nu să fure sau să se pună pe căpătuială. Vom discuta cu colegii de la PNL şi UDMR măsură cu măsură, pentru că asta e mai important decât cum ne împărţim funcţiile", a scris, pe pagina oficială de Facebook, Dacian Cioloş.

Conform domnului Cioloş, în cadrul negocierilor trebuie abordate aspecte precum deficitul bugetar şi gestionarea acestuia, relansarea economică, reformele în Sănătate şi în Educaţie.

Pentru a lămuri disputele care au dus la blocarea negocierilor, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor s-au întâlnit, ieri, timp de o oră, fără însă a ajunge la un punct comun. Cei trei lideri ar urma să aibă astăzi o nouă întrevedere care să reaşeze lucrurile pe matca normală a negocierilor pentru cristalizarea viitoarei majorităţi parlamentare şi a coaliţiei de guvernare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta nu mai mira pe nimeni, caci spagile si comisioanele din bani publici, functiile inalte si bine platite, Luxul, festivismul, onorurile si taierile de panglici, sunt pt clasa politica damboviteana precum aerul pe care-l respira!

    Se prefigureaza 4 ani de circ (fara prea multa paine, insa).

    AUR si PSD vor fi platiti regeste sa se distreze in Parlament pe seama coalitiei dezbinate.

    Asa cum s-a mai intamplat in trecut, neintelegerile in cadrul coalitiei vor spori gradul de neimplicare a populatiei in viata politica, ceea ce va duce din nou la o perioada indelugata de guvernare PSD. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb