Partenerii străini în proiectul Kashagan vor finanţa şi costurile ce revin KazMunaiGas

A.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 mai 2012

Companiile petroliere străine care exploatează uriaşul zăcământ petrolifer Kashagan au căzut de acord să plătească aproximativ un miliard de dolari până în 2013, suma reprezentând partea de investiţii ce revenea companiei petroliere naţionale din Kazahstan, KazMunaiGas, a anunţat ieri ministrul kazah al Petrolului şi Gazelor Naturale, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, membrii străini ai consorţiului Kashagan, printre care se numără nume ca Eni, ExxonMobil şi Shell, au căzut de acord să suporte şi porţiunea de investiţii ce revenea KazMunaiGas, în ideea de a putea demara prima fază a producţiei la Kashagan în luna iunie 2013.

"Pentru consorţiu, este vorba de o sumă de aproximativ 986 milioane de dolari ce va fi plătită în 2012 şi 2013", a declarat ministrul kazah al petrolului şi gazelor naturale, Sauat Minbaev, citat de Agerpres. "Lichidităţile generate odată cu debutul producţiei comerciale vor fi suficiente pentru a susţine activităţile operaţionale", a mai spus Minbaev. Se estimează că zăcământul Kashagan ar conţine rezerve de aproximativ nouă miliarde de barili de ţiţei. În prima fază câmpul petrolifer ar urma să producă între 370.000 şi 450.000 de barili de ţiţei pe zi, cifră care s-ar putea dubla în a doua fază a proiectului în 2018 sau 2019. Însă minis-trul kazah al petrolului a avertizat că cea de a doua fază a proiectului va necesita noi negocieri. "În prezent cea de a doua fază nu există. Dacă cea de a doua fază se va confirma, atunci va fi nevoie de noi negocieri", a spus Minbaev.

Ministrul kazah al petrolului şi gazelor naturale a mai precizat că părţile au căzut de acord că societatea KazTransGas, divizia de transport a gazelor naturale a KazMunaiGas, va avea dreptul să cumpere până la 83% din gazele naturale produse în prima fază a proiectului Kashagan pentru a aproviziona piaţa internă până în 2041. Proiectul petrolier Kashagan din Marea Caspică este cea mai mare descoperire petrolieră din ultimii 50 de ani. KazMunaiGas s-a alăturat acestui proiect în calitate de acţionar în anul 2005 şi ulterior şi-a dublat participaţia la 16,8%. Companiile Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell şi Total deţin participaţii similare, în timp ce ConocoPhillips deţine 8,40%, iar compania niponă Inpex are o participaţie de 7,56%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb