Partidul Democrat a trecut la centru-dreapta

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Companii / 21 septembrie 2005

PD a primit statutul de observator al PPE

Partidul Democrat (PD) a primit, la începutul acestei săptămîni, la Bruxelles, statutul de observator al Partidului Popular European (PPE) prin votul unanim al celor 80 de membri ai Biroului Politic al PPE. Conform statutului PPE, membrii cu statut de observator devin membrii cu drepturi depline în momentul în care ţara lor de provenienţă este integrată în Uniunea Europeană.

Amintim că democraţii au solicitat afilierea la PPE în luna iunie a acestui an, vicepreşedintele Sorin Frunzăverde fiind cel care a depus documentele necesare în cadrul lucrărilor Biroului Politic al PPE desfăşurate în perioada 27-28 iunie, la Bruxelles. Intenţia democraţilor de a-şi însuşi doctrina populară şi de a adera la Partidul Popular European a fost consfinţită prin adoptarea moţiunii "România prosperă, România democrată", susţinută de Emil Boc la Convenţia Naţională a PD, desfăşurată la 25 iunie. PPE reuneşte formaţiunile politice de centru-dreapta din Europa, fiind astfel cel mai puternic grup politic din Parlamentul European. PPE colaborează în Parlamentul European cu grupul democraţilor europeni, alcătuind împreună PPE-DE, condus de germanul Hans-Gert Poettering.

Grupul PPE-DE are cel mai mare număr de parlamentari europeni, respectiv 268 şi este singurul grup cu parlamentari din toate cele 25 de state membre. Din ţara noastră, cel mai aproape de PPE sunt Partidul Popular Creştin Democrat (fost PNT-CD) şi UDMR, ambele fiind membri asociaţi din 1999.

Fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Valeriu Stoica a declarat pentru ziarul "Bursa" în legătură cu acceptarea Partidului Democrat în PPE că nu poate decît să-i critice pe democraţi pentru "această realizare, deoarece Partidul Popular European reprezintă centru-dreapta, iar democraţii au o doctrină de centru stînga". Pe de altă parte, Valeriu Stoica a adus critici şi la adresa Partidului Naţional Liberal care "îşi păstrează un statut ciudat şi se îndreaptă către o orientare de centru-stînga, deşi este un partid cu orientare clară de dreapta". În opinia lui Valeriu Stoica, PNL trebuie să accepte direcţia populară şi să preia iniţiativa unificării polului de dreapta, proiect prefigurat în urmă cu mai bine de un an, fără a fi pus în aplicare din cauza neînţelegerilor dintre liderii PNL şi PD.

Conservatorii îşi caută altă familie europeană

După ce Biroul Politic al PPE a luat decizia de a nu admite Partidul Conservator (PC) ca membru observator, deputatul Bogdan Ciucă a afirmat PC va face demersuri pentru aderarea la altă familie europeană. "Nu stăm la uşa nimănui. Demersurile noastre de aderare la PPE se încheie aici şi ne vom orienta către altă familie politică europeană, le dorim succes în noul drum pe care au pornit strîns uniţi", a declarat Bogdan Ciucă, referindu-se la faptul că PD a primit statutul de observator la PPE. Deputatul conservator şi-a exprimat, totodată, nemulţumirea pentru că, "la insistenţele unor partide româneşti", conservatorii nu au fost admişi în PPE. Valeriu Stoica ne-a precizat în legătură cu refuzul PPE de a-i primi pe conservatori şi lejeritatea acestora din urmă de a se reorienta către altă formaţiune europeană următoarele: "Partidul Conservator caută de mult o altă familie europeană, aşa vor şi muri, căutînd".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb