Cifra de afaceri din segmentul nostru auto a scăzut ca urmare a întreruperii parţiale a activităţii Ford în prima parte a anului, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care apreciază şi că Renault Dacia a înregistrat vânzări sub cele din 2013, "în condiţiile în care nu a reuşit să îi convingă nici pe proprii angajaţi să cumpere autoturismele produse".
Domnia sa ne-a precizat: "Chiar dacă a crescut consumul, nu înseamnă neapărat că acest lucru se va reflecta şi în sectorul de automobile, pentru că cei mai mulţi români cumpără electrocasnice şi produse pentru locuinţă. Noi am tot solicitat rapoarte ale celor care au demarat programul Rabla, să ştim câţi bani au intrat şi câţi bani au ieşit din acest program, pentru că sunt bani publici".
Institutul Naţional de Statistică (INS) a raportat că, în primele patru luni ale anului în curs, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţă de perioada similară de anul trecut, atât ca serie brută (cu 0,8%), cât şi ca serie ajustată (cu 1,3%).
Analistul Dragoş Cabat susţine că explicaţia pentru această scădere a cifrei de afaceri din comerţul auto este faptul că românii cumpără tot mai multe maşini second-hand din străinătate, pentru că sunt mai ieftine. În plus, domnia sa apreciază că programul Rabla nu funcţionează foarte bine, fiind întrerupt de multe ori, banii pe care îi oferă statul pentru vouchere fiind insuficienţi. Domnul Cabat ne-a mai spus: "Deşi avem o creştere a consumului, investiţiile în segmentul auto nu se mişcă la fel de rapid. Avem o creştere economică, dar este nevoie de cel puţin şase luni pentru ca oamenii să simtă că au ceva mai mulţi bani în buzunar pentru a face investiţii în automobile".
Pe de altă parte, analistul Florin Cîţu afirmă că această scădere a vânzărilor din sectorul auto nu este ceva semnificativ, apreciind că segmentul menţionat se "târăşte de circa an", iar cifra de afaceri a firmelor din acest sector a fost pe o tendinţă clară de scădere, în ultimii doi ani. În primele patru luni ale lui 2014, au fost înregistrate scăderi ale activităţilor provenite din întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-4,3%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-0,9%).
Potrivit INS, în aprilie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna precedentă cu 3,9% (serie brută) şi a scăzut cu 1,6%, ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Au fost înregistrate creşteri ale serviciilor de întreţinere şi reparare a motocicletelor (+17,6%), precum şi în comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+7,5%) şi în comerţul cu autovehicule (+3,0%). Activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au scăzut cu 4,0%.