Pârvulescu: "Sistemul politic prevăzut în noua Constituţie trebuie să fie coerent"

Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2013

Preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pârvulescu, a declarat, ieri, că raportul pe care acest organism îl va prezenta pe 20 mai nu va indica regimul politic care trebuie instituit, prezidenţial sau parlamentar, ci nevoia unei coerenţe în noua Constituţie în acest sens.

Domnia sa a precizat: "Ceea ce ni s-a explicat de către experţii Comisiei de la Veneţia, pentru că nu există nicio decizie şi noi, în forumul constituţional, nu o să o luăm, o să o lăsăm Parlamentului, ceea ce s-a explicat este ca la nivelul Constituţiei să existe o coerenţă. Dacă preferinţa este pentru sistem parlamentar, atunci instituţiile trebuie calibrate pentru aceas­tă funcţie. Dacă preferinţa este pentru semi-prezidenţial, atunci atribuţiile preşedintelui trebuie calibrate pentru o putere mai mare".

Decizia privind noul regim politic va aparţine Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, apoi Parlamentului şi cetăţenilor prin votul de la referendum.

Potrivit experţilor Comisiei de la Veneţia, opţiunile în acest sens sunt mai numeroase, între regim semiprezidenţial, prezidenţial şi superprezidenţial, regim parlamentar sau semiparlamentar.

De asemenea, Pârvulescu a subliniat că opinia experţilor Comisiei de la Veneţia, exprimată şi în 2012, este că la nivelul Constituţiei actuale a României există "o confuzie, o tensiune între prerogativele preşedintelui şi cele ale Parlamentului".

Raportul pe care Forumul Constituţional îl va prezenta în 20 mai va indica însă necesitatea unui consens privind tipul de regim politic şi va încerca să ofere soluţii pentru realizarea acestui consens.

"Vom încerca să găsim un consens, în raport vom încerca să punem bazele acestui consens. O constituţie care nu este consensuală durează puţin şi istoria României a dovedit-o cu prisosinţă (...) Asta înseamnă dis­ponibilitate de compromis din partea tuturor. Sper ca în Parlamentul Româ­niei şi în clasa politică să se găsească inteligenţă şi soluţii pentru aceasta", a mai spus Pârvulescu, citat de Mediafax.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, vicepreşedintele Comisiei parlamentare de revizuire, a asigurat că toate propunerile venite din partea societăţii civile care vor fi cuprinse în raportul Forumului Constituţional vor fi dezbătute de parlamentarii din Comisiei. "Toate propunerile care vor fi cuprinse în raportul Forumului Constituţional vor fi luate în dezbaterea Comisiei şi vor fi, după dezbatere, supuse la vot", a spus Chiauariu.

Şi Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia, a arătat că în privinţa regimului politic nu există standarde europene, ci doar modele sau soluţii aplicate în unele ţări, însă în acest sens politicienii şi cetăţeni români trebuie să decidă.

El a mai arătat că instituţia sa va da până în toamnă şi un aviz scris cu privire la proiectul de modificare a Constituţiei care va fi elaborat de Comisia parlamentară şi transmis în această vară Comisiei de la Veneţia, iar în funcţie de acest aviz va fi elaborat proiectul final care va fi supus votului cetăţenilor români la referendum.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb