Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (Patres) semnalează lipsa tranzacţiilor cu certificate verzi pe PCV, iar luna trecută, pentru prima dată, pe piaţa certificatelor verzi (PCV) nu s-a tranzacţionat niciun certificat verde în sesiunea din 14 mai 2015, numărul ofertelor de vânzare ridicându-se la 111, arată un comunicat transmis redacţiei.
Patres precizează că pentru a două oară, la interval de o lună, s-a înregistrat o situaţie similară pe piaţa centralizată de certificate verzi: zero tranzacţii, 91 oferte de vânzare, în şedinţa din data de 16 iunie.
Se poate constata astfel că temerile Patres sunt justificate: piaţa de certificate verzi este în colaps total din cauza reducerii majore a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie: în 2014 la 11,1% faţă de 15% şi, în 2015, la 11,9% faţă de 16% cât era stabilit în Legea 220.
Conform informării Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), până la sfârşitul anului vor fi 6 Mio de CV în plus pe piaţă (fără cumpărători), la care se adaugă cele rămase în plus de anul trecut (circa 3 Mio).
La finalul anului 2015 vor fi 21 Mio CV în piaţă, iar furnizorii vor trebui să cumpere - conform cotei stabilite - doar 12 Mio CV.
Patres atrage atenţia că această cotă foarte mică, de 11,9% faţă de 16% cât era inţial în Legea 220, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, va conduce la pierderi masive pentru producătorii de energie din surse regenerabile.
Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2015, 15:37)
care pierderi masive?
cine poate sustine subventiile mesintite de care beneficiaza asa-zisii binevoitori de investitori in energie verde?
s-a abuzat de schema de compensare si prin spaga, "investitorii" au obtinut autorizatii de constructive pt mai multe capacitate verzi decat era necesar, acum sa-i suporte excesele
macar de produceau instalatiile respective in Romania si o parte din bani se intorceau in economie
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2015, 22:18)
prietene esti idiot