• Căderea Guvernului îi lasă rece şi pe mulţi investitori imobiliari
Haosul politic prin care trecem nu contează pentru piaţa construcţiilor noi. Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), ne-a explicat: "În mod normal ar fi trebuit să ne afecteze. Dar, cum niciun Guvern nu a acordat prioritate în investiţii pentru construcţii noi şi nici fonduri pe măsura promisiunilor electorale, ce se întâmplă acum ne lasă rece, am putea spune. Nu sunt bani şi nu se fac investiţii masive în infrastructură. Aşa că tulburarea politică nu prea are ce să afecteze, lucru ce reprezintă, în sine, cel mai grav semnal".
Domnia sa susţine că investiţiile private în construcţii noi au scăzut din cauza diminuării dramatice a creditelor. Dezvoltatorii se uită, mai întâi, la puterea de cumpărare şi la semnalele transmise de bănci pe piaţa creditării. Tulburările politice nu prea mai contează în contextul blocajului generalizat al finanţării imobiliare.
Investiţiile statului în infrastructură au fost foarte mici şi nici nu a existat vreodată vreun consens politic de strategie investiţională la nivel de infrastructură sau de stimulare a investiţiilor private în construcţii noi. Directorul PSC ne-a declarat: "În general, mediul privat străin este foarte sensibil la instabilitatea politică, care va afecta multe decizii de investiţii viitoare. Dar cel mai greu atârnă, în decizia lor, faptul că şomajul este în creştere şi veniturile populaţiei sunt în scădere. Fiind criză, cred că în ochii investitorilor nu contează, deocamdată, ce Guvern conduce, ci mai degrabă ce măsuri de redresare economică sunt în aplicare şi ce facilităţi de stimulare fiscală".
Adriana Iftime doreşte dar nu se aşteaptă ca viitorul Guvern să acorde o reală atenţie problemelor economiei noastre: "Cred că sunt foarte mulţi constructori şi oameni de afaceri profund dezgustaţi de clasa noastră politică. Sigur că speranţa moare ultima, dar nu cred că această criză profundă se poate repara în scurt timp. Dar niciodată nu este prea târziu să ajuţi economia reală cu măsuri bine ţintite. Din păcate, nu avem infrastructură şi la acest capitol depindem foarte mult de Guvern. Cu Guvern de tehnocraţi sau nu, constructorii se aşteaptă la un 2010 mult mai dificil faţă de 2009. Nu există premise de creştere economică şi nici de creştere a investiţiilor private şi publice".
Nimrod Zvik, director marketing al Be Igloo, organizaţia de vânzări a fondului imobiliar de investiţii "Romania Invest"; a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Toată lumea ne întreabă dacă nu o să ne retragem, în acest context, de pe piaţa românească. Deja când aud de scandaluri politice, eu le spun tuturor că investitorilor nu le mai pasă demult de aceste aspecte. Vorbesc de cei care au investit masiv pe piaţa românească, mai ales pe termen lung".
În ciuda dificultăţilor, oficialul "Be Igloo" crede că piaţa noastră rezidenţială se îndreaptă către maturizare pe un drum cu multe hopuri. Dezvoltatorii trebuie să se adapteze rapid contextului şi să vină cu oferte care să corespundă cumpărătorilor de criză. Nimrod Zvik a constatat că piaţa a cernut deja ofertele serioase de cele neserioase şi speculatorii de utilizatorii finali. "Be Igloo" vinde, lunar, câteva apartamente pentru cei cu venituri medii şi medii superioare şi consideră mulţumitor acest ritm.