O instanţă din Milano a stabilit, săptămâna aceasta, că patru mari bănci internaţionale se fac vinovate de fraudă, astfel că a decis confiscarea unor fonduri totale de 88 de milioane de euro şi aplicarea unor amenzi de câte un milion de euro pentru fiecare instituţie în cauză. Dosarul priveşte vânzarea unor produse derivate către Primăria din Milano, iar sentinţa este fără precedent în Italia şi în lume, conform La Repubblica.
Băncile din dosar sunt "Deutsche Bank" AG Germania, "Depfa Bank" Plc Irlanda, "JP Morgan Chase & Co." SUA şi UBS AG Elveţia. Tribunalul din Milano a dispus confiscarea unor fonduri de 24,3 milioane de euro în cazul "Deutsche Bank", de 23,9 milioane de euro de la "Depfa Bank", 24,8 milioane de euro de la "JP Morgan" şi 16 milioane de euro de la UBS.
"Este o sentinţă istorică, prin care se recunoaşte principiul fundamental că băncile trebuie să dea dovadă de transparenţă în operaţiunile financiare cu administraţiile publice", a declarat procurorul în acest caz, Alfredo Robledo.
Procesul a început în 2010 şi a fost declanşat în urma unei plângeri a Primăriei din Milano, care a obţinut în 2005 un împrumut de aproape două miliarde euro sub forma unor obligaţiuni legate de instrumente derivate complexe, considerate "toxice", care au dus la creşterea costurilor cu dobânzile. Primăria din Milano a încheiat ulterior un acord financiar cu cele patru bănci, în schimbul renunţării la acuzaţii, dar procesul a continuat.
Băncile nu îşi recunosc vinovăţia, iar avocaţii acestor instituţii au anunţat că vor face apel împotriva sentinţei.
În acelaşi caz, nouă angajaţi ai băncilor au fost condamnaţi la pedepse de până la opt luni de închisoare, cu suspendare.
Totodată, doi bancheri "JP Morgan", un angajat şi un consilier al Primăriei din Milano au fost achitaţi.