Patru bombardiere strategice ruseşti au declanşat luni sistemul american de apărare antiaeriană, efectuând manevre în apropiere de Alaska, două bombardiere Tupolev (Tu) 95 apropiindu-se la 80 km de coastele Californiei, informează Washington Free Beacon, citând Comandamentul Nord-American pentru Apărare Aerospaţială (NORAD).
Mai multe avioane americane F-22 şi F-15 au interceptat cele 4 bombardiere Tu-95 (Bear H/Ursul H în terminologia NATO).
"Ultima dată când am văzut aşa ceva a fost acum doi ani, pe 4 iulie (ziua naţională a SUA - n.r.)", a confirmat ieri pentru pentru Free Beacon un purtător de cuvânt al NORAD, căpitanul Jeff Davis, din forţele navale.
Conform NORAD, incursiunea avioanelor ruseşti a avut loc luni. Cele 4 bombardiere cu turbopropulsoare au fost detectate pe radare în timp ce se apropiau de zona aeriană de apărare americană în apropiere de Insulele Aleutine (sud-vestul statului american Alaska). Două avioane de vânătoare F-22 Raptor au interceptat bombardierele ruseşti în spaţiul aerian al Aleutinelor.
În timpul escortării bombardierelor către vest, două dintre cele patru Tu-95 s-au îndreptat către extremitatea estică a Rusiei. Se pare că avioanele ruseşti provin de la o bază strategică rusească de lângă Anadîr, pe coasta rusă a Mării Bering.
Celelalte două bombardiere cu capacitate nucleară s-au îndreptat către sud-est şi au pătruns în Zona de Apărare Aeriană de Nord a Statelor Unite ale Americii, în largul coastelor nordului Californiei (vestul SUA).
Două avioane americane de vânătoare de tip F-15 au fost mobilizate şi au interceptat avioanele ruseşti, care au zburat până la o distanţă de aproape 80 km, după care s-au îndreptat către vest.
Un oficial din domeniul Apărării a declarat că bombardierele Tupolev au fost susţinute de două avioane de alimentare în zbor de tip Iliuşin (Il) 78, folosite în cadrul operaţiunii. Avionul de tip Tu-95 este un bombardier cu rază lungă de acţiune care poate fi echipat cu rachete nucleare de croazieră. Alte versiuni sunt prevăzute cu echipament pentru culegere de informaţii. Avionul are o autonomie de zbor de circa 15 mii km.
Purtătorul de cuvânt Jeff Davis a mai declarat că avioanele "s-au purtat profesionist" şi că bombardierele Tupolev păreau să efectueze o misiune de antrenament.
Incursiunea este ultima dintr-o serie care s-a intensificat odată cu sporirea tensiunilor după anexarea, la sfârşitul lunii februarie, a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Incidentul a avut loc la o lună după ce un avion rusesc de interceptare, de tip Suhoi (Su) 27, a zburat "periculos de aproape" de un avion american de recunoaştere Boeing Reconnaissance Aicraft (RC) 135, în spaţiul aerian al Mării Ohoţk (la nord de Japonia).
În ultimii ani, Rusia şi-a intensificat provocările în domeniul nuclear, semnalând astfel că nu este de acord cu instalarea scutului american antirachetă în Europa.