Patru bombardiere strategice ruseşti s-au apropiat de coastele Californiei

V.B.
Internaţional / 13 iunie 2014

Patru bombardiere strategice ruseşti au declanşat luni sistemul american de apărare antiaeriană, efectuând manevre în apropiere de Alaska, două bombardiere Tupolev (Tu) 95 apropiindu-se la 80 km de coastele Californiei, informează Washington Free Beacon, citând Comandamentul Nord-American pentru Apărare Aerospaţială (NORAD).

Mai multe avioane americane F-22 şi F-15 au interceptat cele 4 bombardiere Tu-95 (Bear H/Ursul H în terminologia NATO).

"Ultima dată când am văzut aşa ceva a fost acum doi ani, pe 4 iulie (ziua naţională a SUA - n.r.)", a confirmat ieri pentru pentru Free Beacon un purtător de cuvânt al NORAD, căpitanul Jeff Davis, din forţele navale.

Conform NORAD, incursiunea avioanelor ruseşti a avut loc luni. Cele 4 bombardiere cu turbopropulsoare au fost detectate pe radare în timp ce se apropiau de zona aeriană de apărare americană în apropiere de Insulele Aleutine (sud-vestul statului american Alaska). Două avioane de vânătoare F-22 Raptor au interceptat bombardierele ruseşti în spaţiul aerian al Aleutinelor.

În timpul escortării bombardierelor către vest, două dintre cele patru Tu-95 s-au îndreptat către extremitatea estică a Rusiei. Se pare că avioanele ruseşti provin de la o bază strategică rusească de lângă Anadîr, pe coasta rusă a Mării Bering.

Celelalte două bombardiere cu capacitate nucleară s-au îndreptat către sud-est şi au pătruns în Zona de Apărare Aeriană de Nord a Statelor Unite ale Americii, în largul coastelor nordului Californiei (vestul SUA).

Două avioane americane de vânătoare de tip F-15 au fost mobilizate şi au interceptat avioanele ruseşti, care au zburat până la o distanţă de aproape 80 km, după care s-au îndreptat către vest.

Un oficial din domeniul Apărării a declarat că bombardierele Tupolev au fost susţinute de două avioane de alimentare în zbor de tip Iliuşin (Il) 78, folosite în cadrul operaţiunii. Avionul de tip Tu-95 este un bombardier cu rază lungă de acţiune care poate fi echipat cu rachete nucleare de croazieră. Alte versiuni sunt prevăzute cu echipament pentru culegere de informaţii. Avionul are o autonomie de zbor de circa 15 mii km.

Purtătorul de cuvânt Jeff Davis a mai declarat că avioanele "s-au purtat profesionist" şi că bombardierele Tupolev păreau să efectueze o misiune de antrenament.

Incursiunea este ultima dintr-o serie care s-a intensificat odată cu sporirea tensiunilor după anexarea, la sfârşitul lunii februarie, a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Incidentul a avut loc la o lună după ce un avion rusesc de interceptare, de tip Suhoi (Su) 27, a zburat "periculos de aproape" de un avion american de recunoaştere Boeing Reconnaissance Aicraft (RC) 135, în spaţiul aerian al Mării Ohoţk (la nord de Japonia).

În ultimii ani, Rusia şi-a intensificat provocările în domeniul nuclear, semnalând astfel că nu este de acord cu instalarea scutului american antirachetă în Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb