Patru localităţi din Deltă vor beneficia de infrastructură verde şi servicii pentru ecoturism şi pescaturism

A.C.
Fonduri Europene #Mediu / 18 iulie 2014

Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 a prezentat trei proiecte iniţiate în Delta Dunării, care pot demonstra că ecoturismul şi infrastructura verde pot oferi acestei zone un viitor sustenabil iar la finalizare, ele vor aparţine comunităţilor locale şi integrate în activitatea curentă a locuitorilor, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Proiectul «Crişan + Caraorman + Mila 23 - Ecoturism pentru viitor» îşi propune să definească o identitate comună a zonei din perimetrul acestor localităţi, care să se poată transforma într-o destinaţie ecoturistică cu marcă proprie", potrivit comunicării.

Instrumentele cu care operează acest proiect sunt: educaţionale (specializări de ecoturism pentru operatorii de pensiuni din zonă, material didactic privind valorile ecoturismului pentru profesorii şi elevii şcolilor din cele trei comunităţi, un centru de promovare şi educaţie interactivă despre Delta Dunării la Muzeul Satului din Bucureşti); infrastructură verde (construirea de facilităţi pentru birdwatching la Sanctuarul păsărilor de la Caraorman) şi operaţionale (realizarea unui traseu-pilot culinaro-turistic).

"Însă cel mai important efect pe care îl urmărim este întărirea coeziunii de grup dintre comunităţi şi încrederea că lucrul în comun poate pune triunghiul Crişan + Caraorman + Mila 23 pe harta destinaţiilor premium din Deltă", potrivit sursei citate.

Potrivit Asociaţiei, proiectul Lotca Habitat va introduce în vorbirea curentă un termen încă necunoscut: pescaturismul.

"Acest tip de activitate turistică (invitarea turiştilor să încerce, alături de pescari, o zi din viaţa acestora) are un mare potenţial de atractivitate în Deltă, unde turiştii caută experienţe noi, care să îi apropie de natură şi de cultura locului. Proiectul are trei componente: infrastructură verde (prin construirea unor lotci tradiţionale, ce urmează a fi folosite în proiect), operaţională (realizarea traseelor de pescaturism), educaţională (de formalizare şi transfer ulterior către alte familii din Mila 23 a modalităţii de a oferi un serviciu turistic unic în România)", a transmis Asociaţia.

Proiectul "Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deţinuţilor" urmăreşte să acorde deţinuţilor abilităţi de reinserţie socială, prin instruirea lor în meserii de nişă, care să le ofere un avantaj competitiv, dar mai ales să sensibilizeze opinia publică cu privire la opţiunile de reintegrare în societate, se mai arată în comunicat. Deţinuţii vor fi instruiţi în meserii ecologice, inclusiv în cea de constructor de case eco, şi vor participa la construirea a 5 case, pe grindul Tătaru al penitenciarului de la Chilia.

"Proiectul combină trei elemente principale: educaţie (prin organizarea de cursuri pentru meserii pentru deţinuţi din mediul defavorizat şi cu nivel scăzut de şcolarizare), realizare de infrastructură durabilă (prin realizarea unor case tradiţionale, cu materiale şi metode specifice Deltă, care vor fi utilizate apoi ca ateliere de învăţare pentru alte meserii eco, cum ar fi tâmplarie, marangozerie, constructor de bărci din lemn, împletituri de răchită şi olărit) şi conştientizarea publicului cu privire la soarta deţinuţilor (în principal prin realizarea, în cele 5 case eco construite, de evenimente publice)", se mai arată în comunicare.

Astăzi se lansează concursul de idei pentru arhitectură, în urma căruia vor fi realizate proiectele celor 5 case ce se vor construi pe grindul Tătaru, la Chilia.

Proiectele sunt finanţate din fonduri externe (Mecanismul Financiar Norvegian, Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi fonduri ale Agenţiei Germane de Cooperare Internaţională).

Proiectul Crişan+Caraorman+Mila 23 - Ecoturism pentru viitor este derulat în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, Primăria Crişan şi Societatea Ornitologică Româna, şi este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 - componenta 3 - Dezvoltare durabilă. Proiectul a demarat în iunie şi se va finaliza în aprilie 2016. Bugetul administrat de toţi partenerii este de 158.788 euro, dintre care 10% cofinanţare din surse proprii.

Proiectul Lotca Habitat este derulat în parteneriat cu ARBDD, Asociaţia pentru Ecoturism din România (AER) şi este finanţat de Agenţia Germană de Cooperare Internaţională prin Danube Competence Center (platforma de cooperare în domeniul turismului din regiunea Dunării).

Proiectul va dura din iulie până în iunie 2015 iar bugetul total este de 29.000 euro, din care 25% din contribuţii proprii.

Proiectul "Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deţinuţilor" este un proiect pre-definit, finanţat în cadrul Mecanismnului Financiar Norvegian 2009 - 2014 şi derulat în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, South Regional Office - Bastoy Prison, Norvegia şi RomanoButiQ.

Bugetul administrat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 şi RomanoButiQ pentru proiectarea şi construcţia caselor, cursurile de formare, şi pentru activităţile de conştientizare cu privire la posibilităţile de reintegrare ale deţinuţilor este 414.250 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb