PAWE£ TAMBORSKI, WSE: "Conflictul din Ucraina a afectat investiţiile pe Bursa poloneză"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 iulie 2015

"Conflictul din Ucraina a afectat investiţiile pe Bursa poloneză"

"Conceptul pieţei unice de capital ar trebui să ţină cont de importanţa burselor regionale"

Interviu cu domnul Pawe³ Tamborski, preşedintele Warsaw Stock Exchange

Merită ca societăţile din România să ia în considerare listarea pe Bursa din Varşovia, transmite Pawe³ Tamborski, preşedintele Warsaw Stock Exchange, bursă care a, găzduit, anul trecut, 50 de IPO-uri, şi ţinteşte acelaşi număr şi în acest an.

În opinia lui Pawe³ Tamborski, conceptul pieţei unice de capital, promovat de Comisia Europeană, ar trebui să ţină cont de importanţa burselor regionale pentru economiile naţionale.

Preşedintele Bursei din Varşovia ne-a acordat, în exclusivitate, un interviu.

Reporter: Ce evenimente urmăriţi, la nivel european şi internaţional, care vor influenţa piaţa poloneză în acest an?

Pawe³ Tamborski: Conflictul militar din estul Ucrainei cu siguranţă a crescut incertitudinea în rândul investitorilor internaţionali care investesc în pieţele de capital din Europa Centrală şi de Est.

Polonia face parte din coşul pieţelor europene emergente, iar conflictul de peste graniţa estică a avut un impact advers asupra activităţii investitorilor de la WSE.

Unele fonduri au fugit din pieţele ruseşti, dar, în termeni absoluţi, nu au decis să-şi pună banii în regiunea Europei de Est.

Din discuţiile pe care le-am avut, am înţeles că ei nu mai investesc, întrucât preferă să stea deoparte din cauza îngrijorărilor privind Rusia.

Ceea ce încercăm să facem este să le demonstrăm o performanţă bună a companiilor listate pe WSE.

Investitorii caută poveşti de creştere şi dividende şi asta avem aici, media de randament al dividendului pentru companiile din indicele WIG20 fiind de 4%. În acest coş al Europei emergente, ţări precum Polonia pot fi considerate "safe heavens" (n.r. de refugiu).

Promovăm activ piaţa de capital poloneză printre investitori din diverse părţi ale lumii.

Reporter: Listările duble sunt acum posibile chiar şi în România. Căutaţi emitenţi şi în România?

Pawe³ Tamborski: România este o ţară cu un potenţial uriaş de creştere. După părerea noastră, companiile româneşti pot fi atractive atât pentru investitori locali, cât şi străini care activează pe piaţa noastră, aşa că listarea la Varşovia merită cu siguranţă să fie luată în calcul.

Listările duble sunt interesante pentru companii care ţintesc să dobândească recunoaştere printre investitorii străini sau să-şi extindă afacerile, astfel că au nevoie să atingă prestigiul listării pe o bursă străină şi să acceseze capital internaţional.

Credem că Europa Centrală şi de Est este nişa noastră naturală şi, în callitate de cea mai mare piaţă regională, oferim companiilor din zonă o expunere mai bună la investitori internaţionali decât în alte pieţe din Vestul Europei.

Suntem implicaţi activ în căutarea de noi emitenţi care vor fi atractivi pentru investitorii locali şi străini. Mereu spunem companiilor că decizia de listare trebuie să fie şi este întotdeauna orientată spre afacere şi ar trebui să reflecte nevoile curente ale companiilor.

Reporter: Cum vedeţi rolul Warsaw Stock Exchange în viitor, în contextul proiectului Pieţei Unice de Capital?

Pawe³ Tamborski: Avem o opinie foarte bună despre conceptul prezentat de Comisia Europeană de consolidare a importanţei pieţei de capital în finanţarea economiei Uniunii Europene, în special pentru companiile mici şi medii.

WSE este o bursă de companii mici şi medii - capitalizarea medie este de 171 milioane de euro. În opinia noastră, principalul obiectiv va fi facilitarea accesului la piaţă, creşterea transparenţei pieţei şi încurajarea investiţiilor pe termen mediu şi lung.

Totuşi, aş vrea să subliniez că munca la conceptul pieţei unice de capital ar trebui să ţină cont de importanţa burselor regionale pentru economiile naţionale.

Piaţa de capital poloneză şi companiile locale ar putea fi expuse la riscuri, în cazul în care condiţiile susţin doar dezvoltarea, în continuare, a celor mai mari burse europene.

WSE intenţionează să joace un rol activ în lucrul asupra propunerii Comisiei, printre altele la identificarea oportunităţilor şi riscurilor care ar putea fi relevante pentru creşterea pieţei de capital poloneze.

Reporter: Cum evaluaţi procesul de privatizare din Polonia, privind în urmă? Vedeţi şi greşeli?

Pawe³ Tamborski: Trebuie să ţinem cont că privatizarea a fost lansată în urmă cu peste 25 de ani, la un moment în care piaţa locală a fost construită din nimic, cu un cadru legal imatur şi companii subdezvoltate.

Acum, Guvernul mai deţine doar o mică parte din ce avea.

Totuşi, trebuie subliniat că privatizarea a fost elementul cheie al transformării economiei poloneze.

Mulţumită privatizării, piaţa de capital poloneză s-a dezvoltat şi a fost posibil să construim masa critică.

Tranzacţiile mari de privatizare din anii recenţi au atras investitori globali, care au ajutat la impulsionarea pieţei şi i-au crescut recunoaşterea internaţională.

Privatizarea a ajutat, de asemenea, la construirea "culturii investiţiilor pe piaţa de capital" în Polonia.

De-a lungul anilor, antreprenorii privaţi locali au beneficiat de atragerea de capital pe piaţa locală, prin emisiune de acţiuni şi obligaţiuni.

În plus, tranzacţiile mari de privatizare au activat investitorii individuali, care s-au implicat direct în cumpărarea de acţiuni la cele mai mari companii poloneze.

Privind înapoi la experienţa poloneză, putem, probabil, găsi câteva exemple de tranzacţii, în special cu investitori strategici, care ar fi putut fi executate în modul uşor diferite. Din perspectiva noastră, observ că succesul privatizării poloneze stă în a face procesul eficient şi transparent, precum şi în a-i lăsa pe cetăţeni să ia parte activ la el.

Reporter: Cum se poate dezvolta WSE în continuare, fără ofertele de privatizarea ale statului?

Pawe³ Tamborski: Chiar dacă privatizarea ajunge, în mod natural, la final, mai sunt companii deţinute de stat care iau în considerare finanţarea prin WSE.

Statul polonez a anunţat deja IPO-ul Postbank, care face parte din Poşta poloneză. Sperăm ca această companie să înceapă tranzacţionarea în toamnă. Acesta este un emitent cu un potenţial enorm.

În plus, Guvernul plănuieşte să ofere o tranşă din ofertă către investitori de retail şi sperăm că acest lucru le va creşte activitatea pe WSE.

Din analiza noastră, vedem că sunt multe companii private care nu sunt listate încă, aşa că plănuim să ne dublăm eforturile să le prezentăm avantajele listării: acces la capital, transparenţă crescută, credibilitate, prestigiu şi recunoaştere.

Recent, WSE a trebuit să răspundă marii întrebări cum va arăta piaţa după reforma sistemului de pensii (n.r. a presupus ca fondurile de pensii să transfere 51,5% din activele lor, în special titluri de stat şi certificate de trezorerie - aproximativ 30,5 miliarde de euro - la instituţia de stat ZUS). Acest lucru a fost rezolvat şi acum ştim că rezultatul a fost mult mai bun decât cel aşteptat.

Peste 2,5 milioane de indivizi, cei mai mulţi înstăriţi, au ales să rămână în fondurile de pensii şi, conform analiştilor, sistemul de pensii poate rămâne pe plus pentru cel puţin un deceniu. Activitatea lor se poate schimba puţin, pe măsură ce probabil se vor uita către companii mai mari şi plătitoare de dividend. Totuşi, în anii următori, trebuie să căutăm surse alternative de creştere. Credem că mai există multe oportunităţi în Polonia.

De exemplu, ca rezultat al reformelor recente, fondurile de pensii nu au voie să investească în titluri de Trezorerie, ceea ce le face o sursă naturală de cerere pentru instrumente de datorie de bună calitate.

Cererea de la fondurile de pensii, fondurile de investiţii şi indivizi poate aprinde dezvoltarea pieţei de obligaţiuni corporative.

Conform strategiei noastre până în 2020, plănuim să ne extindem liniile de business principale şi să deschidem unele noi, unde WSE are avantaje competitive.

Reporter: WSE doreşte să atragă şi emitenţi străni. De ce ar veni o companie străină la WSE?

Pawe³ Tamborski: Am creat condiţii potrivite pentru atragerea de capital şi oferim companiilor acces la o piaţă matură şi dinamică, expunere la o bază stabilă şi diversificată de investitori locali şi străini, în cel mai larg "pool" de active din această parte a Europei.

Polonia are un sistem de fonduri de pensii puternic şi un peisaj diversificat al fondurilor de investiţii.

După reforma recentă, fondurile de pensii poloneze au în administrare active de 39 miliarde de euro, iar fondurile de investiţii 55,7 miliarde euro.

Aceste cifre ne diferenţiază de alte pieţe de capital regionale.

Fondurile de pensii au luat parte la recentele IPO-uri - Wirtualna Polska, Idea Bank şi German Uniwheels - ceea ce arată că sunt încă interesate de emitenţi atractivi.

După cum am anunţat în strategia noastră, vrem să ne întărim poziţia ca prima alegere a investitorilor şi a emitenţilor din Europa Centrală şi de Est.

În prezent, suntem la concurenţă cu Londra în ceea ce priveşte atragerea de noi emitenţi şi încercăm să le arătăm că în Varşovia este mai uşor şi mai eficient să atragă capital, deoarece investitorii sunt interesaţi şi de companii mai mici.

Aici este, de asemenea, mai probabil să primească recunoaştere şi vizibilitate între investitorii instituţionali.

Pentru emitenţii din ţările care sunt dinafara Uniunii Europene, putem servi drept poartă de intrare, din punct de vedere al pieţei de capital.

Reporter: Cât capital au atras companiile de pe piaţa de capital poloneză, anul trecut?

Pawe³ Tamborski: Anul trecut, au avut loc 50 de IPO-uri pe cele două pieţe ale WSE (inclusiv companii care s-au transferat de pe NewConnect pe piaţa principală), comparativ cu 65 în 2013.

Valoarea totală a IPO-urilor a fost de 1,4 miliarde zloţi polonezi, iar cea a ofertelor secundare- 3,6 miliarde zloţi, în 2014.

În acest an, 10 companii noi s-au listat pe piaţa principală şi 12 companii, pe NewConnect, până acum.

Acum aproape două luni, de exemplu, s-a listat o companie germană, UniWheels (IPO de 504 milioane de zloţi/ aproximativ 140 de milioane de dolari), - care a decis să vină la WSE datorită operaţiunilor din Polonia, dar şi pentru că, la urma urmei, au realizat că Frankfurt era prea mare pentru ei.

Alte câteva IPO-uri recente au avut, de asemenea, valori semnificative: Wirtualna Polska - peste 294 milioane zloţi, Idea Bank -254 milioane zloţi, Atal -143 milioane zloţi.

Sperăm ca, în acest an, să avem un număr similar de IPO-uri cu anul trecut.

Totuşi, în prezent, ne concentrăm pe atragerea de emitenţi mai mari şi mai recunoscuţi din Polonia şi Europa Centrală şi de Est. Recent, am fost în Ungaria, Slovenia, Cehia şi Croaţia, ca să numesc câteva ţări.

De asemenea, avem discuţii cu societăţi din ţările baltice şi Serbia, unde guvernele încep procese de privatizare. Sperăm că acest lucru va duce la listări noi interesante. Rezultatul reformei pensiilor a arătat că fondurile vor fi profitabile în anii următori şi că nu vor avea loc vânzări masive. Aşa că piaţa este gata de companii interesante.

Reporter: După renunţarea la discuţiile pentru fuziunea cu Bursa din Viena, luaţi în considerare alte fuziuni sau posibile achiziţii?

Pawe³ Tamborski: Am anunţat în septembrie anul trecut că dorim să ne concentrăm pe creştere organică, în anii următori. Credem că piaţa noastră are potenţial şi oferim investitorilor şi emitenţilor oportunităţi atractive să atragă capital pentru creştere.

După reforma sistemului fondurilor de pensii trebuie să ne dublăm eforturile pentru reconstruirea încrederii investitorilor şi pentru atragerea lor înapoi pe piaţă.

Totuşi, "niciodată să nu spui niciodată" - nu excludem posibilitatea să ne întoarcem la ideea cooperării îndeaproape, pe viitor.

Suntem în relaţii bune cu CEESEG Group, întrucât suntem clasificaţi în acelaşi coş al Europei emergente şi ar trebui să lucrăm împreună să ne promovăm regiunea printre innvestitorii gobali.

Reporter: Aţi urmărit îndeaproape piaţa de capital românească, în ultimii ani. Aveţi vreun sfat pentru România referitor la privatizări?

Pawe³ Tamborski: Ne bucurăm că România vrea să înveţe din experienţa noastră privind privatizarea. A fost important că Guvernul polonez a executat cele mai mari IPO-uri prin bursă, ceea ce a susţinut creşterea şi a atras investitori internaţionali. Planurile actuale pentru privatizări în România oferă de asemenea şanse pentru creşterea pieţei locale de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb