PDL a depus, astăzi, o iniţiativă legislativă de stimulare a învăţământului profesional, universitar şi a cercetării ştiinţifice prin modificarea Codului Fiscal astfel încât cheltuielile cu bursele acordate elevilor şi studenţilor de către mediul privat să devină deductibile, în condiţia în care se obţine o certificare de competenţă în domeniul de activitate a angajatorilor, potrivit unui comunicat de presă.
Iniţiatorii proiectului, deputaţii PDL Raluca Turcan şi Gheorghe Ialomiţianu, au prezentat, într-o conferinţă de presă susţinută la Camera Deputaţilor, avantajele acestui proiect de lege prin care mediul privat este stimulat să investească în cercetare, inovaţie şi burse pentru tineri.
Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat:"Iniţiativa oferă o soluţie pe termen lung la o problemă gravă a societăţii româneşti - fractura existentă între educaţie şi piaţa muncii. Astfel, 80% dintre absolvenţi nu lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit, (...)cei ce termină astăzi o şcoală devin automat şomeri,(...) învăţământul profesional a devenit o cameră a refuzaţilor şi nicidecum un centru în care se formează forţă de muncă mediu-calificată. Propunerea PDL răspunde, totodată, unei necesităţi a mediului de afaceri, fiind o măsură concretă de stimulare a economiei".
"Avem o problemă din educaţie şi o soluţie din domeniul finanţelor al cărui rezultat este măsurabil şi sustenabil. Practic, un angajator poate alege să finanţeze studiile unor elevi care urmează şcoala profesională, pentru specializarea lor într-un domeniu în care are nevoie de forţă de muncă. Cheltuielile sunt deduse din impozitul pe profit. De asemenea, proiectul stimulează angajatorii care aleg finanţarea unor studii sau cercetări în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. Beneficiarii burselor pot fi obligaţi de agenţii economici, prin contractul semnat la începutul bursei, să lucreze pentru o perioadă de cel mult trei ani pentru finanţator, a explicat democrat-liberalul", a adăugat deputatul Gheorghe Ialomiţianu.
Deputaţii PDL au făcut un apel către toate partidele politice să susţină acest proiect, având în vedere că rolul parlamentarilor este să vină cu proiecte concrete, cu soluţii. "Este al treilea astfel de demers al PDL, după cel de after-school şi după programul Masă în şcoală. Guvernul României a dat avize negative acestor două proiecte, în condiţiile în care, de pildă, cel legat de after-school a fost promis personal de premierul Victor Viorel Ponta în campania electorală. Proiectul a trecut, totuşi, de Camera Deputaţilor şi merge în Senat. S-a dovedit din nou că România are la conducere un premier care minte cu obstinaţie", a conchis Raluca Turcan.