Pe felie

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 4 noiembrie 2014

Cătălin Avramescu

Chiar nu ştiu dacă este adevărată, dar am să vă spun oricum o poveste. Am auzit-o când eram copil. Se pare că o firmă din România, de pe vremea comunismului, se apucase să exporte în Statele Unite conserve cu şuncă presată. Problema este că nu prea mergeau vânzările, cu toate că produsul ar fi fost - zice-se - foarte bun la gust. Însă după o vreme americanii şi-ar fi dat seama care este problema.

Conservele erau prea mari. Consumatorul folosea şunca la sandwich-uri. Iar sandwich-urile erau făcute cu pâine feliată. Feliile aveau o mărime standard. Însă feliile tăiate din conserva carpatină erau prea mari, pentru că producătorul nu adaptase forma şi dimensiunile conservelor la feliile utilizate în bucătărie.

De unde se vede treaba că nu este neapărat bine să ai prea mult, ci mai degrabă să ai cât îţi trebuie.

La vremea respectivă am fost mirat. Oare consumatorii nu puteau să decupeze feliile de şuncă? În fond, cât de greu poate fi?

Mi s-a explicat că americanii ar fi nişte persoane grăbite, nu se încurcă în detalii mărunte de acest gen. Reduc totul la esenţial. Iau felia, o montează pe o felie de pâine scoasă din pachet, de dimensiuni corecte, şi gata sandwich-ul. O eficienţă de admirat.

Acum, că ştiu mai multe despre ţara de dincolo de Ocean, zâmbesc când îmi aduc aminte de întâmplarea aceasta. Însă ceva tot mi-a atras atenţia. Puterea pânii feliate.

Ca de obicei, relatarea are o morală. Dar pentru asta trebuie să mai avem puţină răbdare...

Înapoi în bucătăria imaginară a americanilor. Ceea ce i se părea fascinant copilului din anii '70 era faptul că produsele capitalismului existau în starea aceea de graţie pe care o dă ambalajul. Laptele venea la cutie, nu în sticle care se vărsau prin capace montate aproximativ. Guma de mestecat era învelită în "surprize" la care ajungeai printr-un proces migălos de îndepărtare a uno straturi de plastic şi de hărtie colorată. În fine, pâinea era gata feliată şi pusă în pungi. Asta pe timpul când la noi, la brutărie, primeai pâinea înşfăcată cu mâna goală, de pe un raft.

Ambalaj înseamnă standardizare. Aici este "chichiţa". Şunca din poveste putea fi, la o adică, vândută în orice formă. Dar pentru a fi acceptată ca un produs legitim, ea trebuia să corespundă unui standard. Unul extern, al feliei de pâine cu forme şi cu dimensiuni corecte.

Aşa se petrece, adesea, şi cu instituţiile. "Şunca" trebuie să se suprapună pe "felie". Altfel nu merge. În limbajul tehnic al sociologiei politice, aici avem un fenomen descris cu termenul englez "path dependence". Nu îmi vine în minte o traducere plauzibilă, aşa că am să vă descriu ideea. Este ca atunci când mergi printr-o pădure şi ai tendinţa să o iei pe acolo pe unde este o cale bătută. Sau ca atunci când apa care curge la vale tinde să o ia pe acolo pe unde este o albie.

Statele lumii, sistemele lor politice, sunt afectate de această "path dependence". Există nişte albii din care este foarte, foarte greu să ieşi. Aceste "felii" constrâng ceea ce se poate construi deasupra, reduc mult posibilităţile de schimbare.

Luaţi, spre exemplu, distincţia geografică dintre regimuri prezidenţiale şi parlamentare. Ce face ca în Europa regimurile politice să fie ordonate mai degrabă în formulă parlamentară, în vreme ce Americile au optat mai degrabă pentru formule prezidenţiale? Avem un caz tipic de "path dependence". În Europa, sisteme politice contemporane s-au clădit, adesea, peste instituţiile deja existente ale monarhiilor europene. În America, în schimb, aceste regimuri au fost turnate în matricea republicanismului.

Chestiunea care trebuie lămurită, aşadar, este dacă există "path dependence" şi la noi.

Altfel spus, dacă există o "felie" peste care tot ajustăm şi potrivim tot felul de ingrediente. Unele mai moderne, altele mai tradiţionale. Dar dedesubt, felia îşi exercită rolul său constrângător.

Istorici precum Lucian Boia sau Neagu Djuvara sau eseişti precum Traian Ungureanu (pentru a alege doar aceste exemple) au avansat teorii interesante despre acest fenomen (cu toate că, din câte îmi amintesc, nu au utilizat conceptul de "path dependence").

În ceea ce mă priveşte, cred că una dintre aceste matrice instituţionale ale regimurilor locale este aceea a proprietarului de teren (sau a arendaşului). Idealul pare să fi fost, adesea, al "hospodarului" cu "casă mare". Este uimitor cum, de la fanarioţi, prin latifundiari, la "baroni locali", s-a reuşit conversia în influenţă politică şi control administrativ a capitalului funciar. În contrast, în Vest, influenţa capitalului funciar s-a prăbuşit în pulbere în secolul al XIX-lea.

Vorbind în general, diferenţa este că în Vest autoritate au avut valorile abstracte şi capitalul financiar, în vreme ce în Est s-au perpetuat forme ale ierarhiei domestice. Rezultatul a fost, în Est, un gen de complicitate între straturile sociale. Limba română spune, plastic, că sunt "pe felie". Conservele acelea, dacă nu mergeau la americani, se pare că au prins pe piaţa internă.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Fara vreo legatura cu mesajul articolului, acesta mi-a adus in memorie vremea cand painea, chiar neanvelita in plastic, era intreaga si asa dupa cum am invatat in familie, la inceperea painii, obligatoriu, se facea semnul crucii pe vatra acesteia. Era ca un Tatal Nostru, un gest de multumire pentru Painea noastra cea de toate zilele. 

    Acum avem painea servita la felie si am uitat gestul...... 

    A doua observatie: daca in padure ai tendinta sa alegi calea batatorita, poti avea surpriza ca ai ajuns exact in barlogul ursului. 

    1. si mare dreptate ai, insa daca tai painea in felii ai posibilitatea sa arunci mai multe firimituri.Cat despre padure te poti intalni si cu un bou nu numai cu ursul daca este sa ne uitam la grupurile statuare din unele orase. Ai vazut tu cumva un pisoi sa fie motiv sculptural? Intrebarea este numai daca ar vrea cineva sa faca pe boul :-)

    Ca basist ordinar nu imi explic cum guvernul Ponta nu a facut pana acum demersurile de rechemare in tara , LUARE DE GULER si AZVARLIRE PE SCARILE M.A.E. !

    1. Epurare politica? Asta este planul

      Plagiatorului? 

    sunt doar niste hoti cu acte,mai mult sau mai putin masluite.Adevaratii latifundiari,cei care au facut din Romania granarul Europei,ori au murit la canal,ori se judeca,de ani si ani,cu statul roman.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb