PE FONDUL CRIZEI MEDICAMENTELOR, Afacerea farmaciilor - lovită în plin de Ministerul Sănătăţii

Teodora Trandafir
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 18 iulie 2005

Mircea Cinteză, ministrul sănătăţii, a decis să deschidă piaţa, micşorînd limita de locuitori la o farmacie

Măsura îi loveşte pe micii întreprinzători care sperau să-şi poată vinde afacerea

Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor îl suspectează pe ministrul sănătăţii că face jocurile unui investitor care vrea să intre pe piaţa românească

În Bucureşti, vor putea fi înfiinţate 300 de noi farmacii

Colegiul Farmaciştilor nu va mai putea emite autorizaţii de funcţionare

Afacerea farmaciilor a primit o grea lovitură din partea Ministerului Sănătăţii, în plină criză a medicamentelor compensate.

După ce zeci de farmacii au anunţat că vor da în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru neplata datoriilor pentru medicamentele compensate, ministrul sănă-tăţii a semnat un ordin prin care a decis să mai deschidă piaţa, micşorînd limita de locuitori la o farmacie. Măsura va lovi direct în patronii de mici farmacii sau cu o singură farmacie, care sperau să îşi vîndă la un preţ bun afacerea, dacă nu vor mai putea face faţă ritmului greoi cu care statul îşi plăteşte datoriile. Numai că acest avantaj nu va mai exista de astăzi, cînd urmează să fie publicat în Monitorul Oficial un ordin al ministrului sănătăţii, care prevede, printre altele, des-chiderea pieţei farmaciilor.

Zvonurile despre o eventuală liberalizare a pieţei circulau de ceva vreme, însă patronatul farmaciştilor susţinea un proiect de lege a farmaciei, care urma să intre în toamnă la Camera Deputaţilor. Ordinul ministrului sănătăţii le-a dat pes-te cap planurile, căci modifică numărul maxim de farmacii care poate funcţiona într-o localitate. În Bucureşti, în prezent, poate funcţiona maxim o farmacie la 3000 de locuitori, ceea ce face ca în toată Capitala să fie 700 de farmacii. De astăzi, pragul va fi coborît la 2000 de locuitori, fapt ce va permite înfiinţarea a aproape 300 de farmacii noi. În oraşele reşedinţă de judeţ, va putea fi înfiinţată o farmacie la 2.500 de locuitori, iar în alte oraşe şi în mediul rural, o farmacie la 3.000 de locuitori.

Astfel, investitorii care ar fi dorit să-şi extindă afacerea nu vor mai trebui neapărat să bată la uşă micilor farmacii ca să le cumpere, ci vor putea să înfiinţeze o nouă farmacie în imediata vecinătate. În condiţiile actuale, preţul unei mici farmacii se situa între 60 şi 80 de mii de euro.

Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor se tem că numărul farmaciilor va creşte cu încă o treime. Iulia Topalu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, ne-a declarat că măsura nu se justifică: "Atît tîmp cît Ministerul Sănătăţii nu poate asigura banii necesari pentru fondul de gratuitate şi compensate pentru farmaciile existente, nu este justificată în momentul de faţă deschiderea a încă 1500 de farmacii". În acelaşi timp, domnia sa are îndoieli cu privire la scopul acestui act normativ: "Acest ordin nu este fair şi a fost emis pentru cineva care vrea să intre pe piaţa farmaceutică pe uşa din dos". Înainte de apariţia acestui ordin, piaţa farmaciilor din România trecea deja printr-o perioadă foarte dificilă. Farmaciile care acordaseră medicamente compensate peste plafon se luptau cu datoriile către furnizori, iar vînzarea licenţei rămăsese soluţia în caz de forţă majoră. Pentru că piaţa era blocată, ei îşi puteau vinde farmacia companiilor interesate de extindere şi puteau cel puţin să scape de datorii şi să le rămînă ceva de pe urma muncii lor. Preţul unei farmacii ajunsese la 60-80 de mii de euro, însă preţul putea creşte la negocieri.

Lituanienii de la "Eurofarmacia" scoseseră deja la vînzare întregul lanţ de 10 farmacii şi autorizaţiile pentru alte 6 puncte de lucru, care nu fuseseră încă deschise. Odată cu înmulţirea competitorilor, majoritatea celor care au o singură farmacie nu vor mai putea face faţă concurenţei pieţei şi se vor îndrepta vertiginos spre faliment.

Colegiul farmaciştilor, scos pe tuşă

O lovitură a primit şi Colegiul Farmaciştilor, care nu va mai putea să elibereze avize de înfiinţare pentru farmacii. Prin noul ordin, sarcina trece sub controlul direct al Ministerului Sănătăţii, la fel şi autorizaţiile de mutare a unităţilor dintr-o locaţie în alta. Ceea ce înseamnă că instituţia rămîne cu o funcţie mai mult pedagogică şi se va ocupa doar cu organizarea cursurilor de perfecţionare şi cu respectarea codului deontologic. Laura Florea, purtător de cuvînt al firmei A&D Pharma (care deţine lanţul de farmacii Sensiblu), ne-a declarat, în calitate de reprezentant al Asociaţiei Reţelelor de Farmacii, că Ministerul Sănătăţii nu a procedat corect prin promovarea noilor măsuri: "Asociaţia Reţelelor este nemulţumită de promovarea actelor normative a Ministerului Sănătăţii. Este pentru a doua oară în ultima perioadă cînd nu se respectă termenele şi consultarea părţii sociale, care în acest caz este Colegiul Farmaciştilor". În plus, domnia sa adăugă că nu e oportună scoaterea Colegiului din procedura de avizare din punct de vedere socio-profesional al farmaciştilor. Potrivit legii, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să posteze ordinul pe site-ul oficial cu 30 de zile înainte ca acesta să intre în vigoare, însă nu putea fi zărit nici măcar după semnarea actului de către ministrul sănătăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb