PE FONDUL DECLINULUI, Investitorii la bursă caută noi repere

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 august 2009

Indicele BET-FI a pierdut aproape 10% în ultimele şedinţe de tranzacţionare.

Indicele BET-FI a pierdut aproape 10% în ultimele şedinţe de tranzacţionare.

După trecerea raportărilor financiare ale emitenţilor pentru primul semes­tru din acest an, principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti au pierdut considerabil din avânt, înregistrând valori sub pragurile maxime atinse la începutul acestei luni.

Cu toate acestea, brokerii nu consideră că aceaste corecţii sunt de durată, însă admit faptul că entuziasmul din piaţă este mai redus şi a existat o tentaţie de marcare a profiturilor, mai ales pentru că, în următoarea perioadă, nu sunt aşteptate ştiri semnificative ce ar putea genera un nou val de creşteri de durată.

Primele semne de încetinire a trendului puternic ascendent şi-au făcut apariţia încă de acum o săptămână şi au fost foarte evidente şi în evoluţia pieţei din ultimele şedinţe de tranzacţionare.

"Cred că deprecierile recente sunt normale, mai ales că vin după o perioa­dă de aprecieri generoase. Pe piaţa locală, într-adevăr, nu aş putea spune că acestea sunt fundamentate în performanţele financiare, însă aşa cum piaţa locală a scăzut într-o perioadă de apogeu economic, aşa creşte într-o perioadă de contracţie economică, evoluţiile fiind generate de pieţele externe", este de părere Andreea Gheorghe, şeful departamentului de analiză de la "Intercapital Invest".

În ciuda scăderilor, brokerii nu pot spune deocamdată că piaţa de capital autohtonă este scumpă sau ieftină în prezent.

"Dacă judecăm lucrurile după indicatori P/B (price to book ratio - raportul dintre preţul unei acţiuni şi valoarea ei contabilă) sau P/S (price to sales ratio - raportul dintre preţul unei acţiuni şi vânzările pe acţiune ale emitentului) într-adevăr, putem spune că avem o piaţă ieftină, însă discounturile semnificative la care sunt tranzacţionate companiile româneşti în prezent sunt cauzate de caracteristicile pieţei de capital şi performanţelor economice la nivel de ţară", ne-a explicat doamna Gheorghe, subliniind că ar fi greşit să analizăm o companie după P/E curent (price to earnings), în contextul în care profiturile anumitor companii interesante au scăzut în această perioadă foarte mult din cauza ciclităţii activităţii lor.

Evoluţia pieţei de capital autohtone a fost puternic influenţată în ultima perioadă de evoluţiile indicilor externi, situaţie care va persista şi pe viitor, consideră analiştii.

"Este posibil să asistăm la evoluţii în lateral ale pieţei, cel mult până înainte de publicarea raportărilor pentru trimestrul al treilea. Ideea de stabilizare a economiilor dezvoltate a rămas în picioare şi, din acest motiv, nu există nici un indiciu că aceste corecţii vor fi foarte mari", a mai adăugat analistul de la "Intercapital Invest".

Emitenţii aparţinând sectorului financiar şi celui bancar (SIF5 "Oltenia", SIF2 "Moldova", "BRD - Group Societe Generale" şi "Banca Transilvania") au continuat să îşi păstreze atractivitatea în rândul investitorilor, rămânând în continuare cei mai tranzactionaţi emitenţi de la cota bursei.

Cele cinci societati de invesţitii financiare au adus investitorilor în ultima săptămână pierderi, scăderea indicelui BET-FI, care le reprezintă, din maximele la începutul lunii august şi până în prezent fiind de 10%, în timp ce deprecierea indicelul BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, în aceeaşi perioadă, este de 7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb