PE FONDUL EMBARGOULUI IMPUS DE RUSIA APCPR: "Piaţa noastră, invadată de carne de porc din UE"

Ramona Radu
Companii / 23 martie 2017

APCPR: "Piaţa noastră, invadată de carne de porc din UE"

"România a importat carne de porc de circa 343,6 milioane de euro în 2016"

Piaţa noastră este invadată de carnea de porc adusă din UE, iar fermierii români sunt nevoiţi, în aceste condiţii, să-şi vândă produsele la preţuri mai mici decât costurile de producţie, conform Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Aceştia au declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că importurile noastre de profil sunt atât de mari din cauza embargoului impus de Rusia la importul de carne din Europa.

Conform APCPR, în anii 2015-2016, importurile noastre de carne de porc au crescut cu 46.000 de tone faţă de anul 2013, astfel că în 2016 ţara noastră a cheltuit circa 343,6 milioane de euro pentru carnea de porc cumpărată din exterior. Reprezentanţii APCPR susţin că, în 2015-2016, sectorul de creştere a porcinelor a înregistrat o pierdere de 75,8 milioane de euro, acest segment importând anual aproximativ 1,5 milioane de purcei din UE.

Ioan Ladoşi, preşedintele APCPR, a menţionat că, în ultimii doi ani, sectorul de creştere a porcilor a fost într-o pierdere constantă.

Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei PRO AGRO a afirmat, în aceeaşi conferinţă: "Este necesar să vedem ce fac alte state din UE pentru susţinerea segmentelor pe care se înregistrează deficit. În ţara noastră, sectorul de creştere şi îngrăşare a suinelor şi cel avicol sunt principalele consumatoare de porumb, aşadar acestea trebuie susţinute". Domnia sa a atras atenţia: "Degeaba vorbim de exportul de materii prime, dacă nu facem valoare adăugată în România".

La rândul său, Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, a spus că în ţara noastră, sectorul de creştere şi îngrăşare a suinelor înregistrează pierderi, de doi ani de zile, în condiţiile în care costurile de producţie sunt de circa 5,70 lei/kg şi preţul de vânzare ajunge la de maximum 4 lei.

George Scarlat, fost membru al Comisiei de Agricultură din Parlament, a precizat că, din păcate, "aproape orice sector demonstrează că suntem deficitari, doar sectorul avicol se diferenţiază, asigurând 90% din necesarul pieţei". Domnul Scarlat a adăugat că, în medie, în ulimii trei ani, preţul de producţie a cărnii de porc a fost de 5,4 lei/kg viu, însă fermierii au vândut şi cu 40% sub preţul de cost. George Scarlat a adăugat că fermierii nu primesc subvenţii, ci doar plăţi compensatorii ale cheltuielilor suplimentare pentru întreţinerea porcilor.

Mihai Dunăre, fermier, a afirmat că o fermă de reproducţie a porcilor costă de cinci ori mai mult decât o fermă de îngrăşare.

Conform APCPR, zeci de ferme de porci şi-au oprit activitatea, în ultimii ani, iar altele sunt în insolvenţă.

Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei PRO AGRO, afirmă că noul program guvernamental prin care se ascordă 10.000 de euro pentru minimum 600 de porci, pe an, livraţi abatoarelor autorizate, se adresează doar micilor fermieri şi se aplică pe o perioadă limitată de timp. În opinia sa, acest ajutor de minimis, care a ajuns la un maxim de 15.000 de euro pe ultimii trei ani, este diferit de schema de sprijin de ajutor de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb