Delegaţiile Parlamentului European şi a Consiliului au ajuns marţi la un compromis privind tarifele de roaming, care urmăreşte reducerea cu jumătate a preţului apelurilor pe telefonia mobilă efectuate în străinătate, se arată într-un comunicat al grupului politic PPE-DE remis agenţiei NewsIn.
"Am ajuns la un compromis viabil după negocieri dificile şi avem încredere că vom întruni majoritatea în grupurile politice şi, în final, în plenară. Acum trebuie ca şi Consiliul (n.r. adică cele 27 de state membre în numele cărora a negociat preşedinţia germană a UE) să accepte acest compromis", au declarat Paul Rubig, raportorul pe această temă al PE şi preşedinta Comisiei pentru industrie, cercetare, telecomunicaţii şi energie din PE, Angelika Niebler.
Cei doi au reamintit promisiunea de a ajunge la o soluţie înainte de începerea verii şi de a reduce preţurile la roaming considerabil şi au subliniat că acum e rândul Consiliului să accepte compromisul.
Cele două parţi au convenit ca preţurile să scadă în următorii trei ani. Astfel, apelurile făcute din străinătate vor fi de 49 de eurocenţi în primul an, 46 în al doilea şi 43 în cel de-al treilea an. La apelurile primite în străinătate, preţurile vor scădea în etape de la 24 de eurocenţi în primul an, la 22, respectiv la 19. Plafoanele sunt apropiate de valorile propuse de Parlament, 40 de eurocenţi pentru apelurile efectuate şi 15 pentru cele primite, faţă de cele propuse de statele membre, 60, respectiv 30 de eurocenţi.
Pe de altă parte, s-a ajuns la un compromis nu numai referitor la tarife, ci şi la momentul din care vor fi ele aplicate. De această dată, câştig de cauză a avut Consiliul.
Eurodeputaţii au vrut iniţial ca utilizatorii să beneficieze automat de noile tarife, odată ce reglementarea intră în vigoare, în timp ce cei 27 au vrut ca utilizatorii - informaţi de operatorii de telefonie mobilă - să opteze singuri pentru varianta de preţ care le convine.
Potrivit compromisului la care s-a ajuns marţi, abonaţii vor primi de la operatori informaţii privind constul actual al roamingului potrivit abonamentului pe care îl deţin, precum şi noul model, cu preţurile care nu vor trece de plafonul garantat de tariful convenit marţi, Eurotariff (eurotarif). Apoi vor avea la dispoziţie o perioadă de trei luni de zile în care vor decide dacă vor să rămână la tarifele actuale sau să treacă la eurotarif. Dacă nu au optat în cele trei luni de zile, consumatorii cu abonament standard vor fi trecuţi automat la eurotarif. Pe de altă parte, consumatorii care au abonamente care le oferă condiţii speciale pentru apelurile în roaming vor rămâne la acestea.
Termenii stabiliţi marţi trebuie aprobat de ambasadorii statelor membre la Bruxelles miercuri după-amiază. Apoi proiectul de regulament va trebui adoptat de Parlamentul European în sesiunea plenară care va avea loc la Strasbourg săptămâna viitoare, înainte de votul statelor membre din 7 iunie.
Textul ar putea intra în vigoare la jumătatea lunii iulie, potrivit unei declaraţii făcute de un diplomat pentru AFP, ceea ce ar însemna că utilizatorii ar putea beneficia de noile tarife în toamnă, şi nu în vară, aşa cum promisese Comisia Europeană atunci când a propus această reglementare.