Oferta publică de preluare a "Rompetrol Rafinare" de către KazMunaiGaz urmează să se încheie la finalul săptămânii, însă acţionarii minoritari care nu şi-au lichidat până acum participaţiile se luptă pentru un preţ mai mare.
Câţiva acţionari, care susţin că deţin 2,5% din acţiunile RRC, se declară dezavantajaţi prin delistarea RRC. Potrivit unui comunicat, semnat de minoritari, care şi-au păs-trat anonimatul, "acţionarul majoritar al companiei are posibilitatea să valorifice acţiunile luate prin oferta publică obligatorie de preluare la un preţ mult superior celui oferit în cadrul acestei oferte: KazMunaiGaz cumpără de la acţionarii minoritari acţiuni la preţul de 0,0751 lei, pe care are posibilitatea să le vândă ulterior statului român la un preţ de 0,1061 lei, obţinând astfel un profit de 41,2%".
Potrivit legii pieţei de capital, pentru a cere retragerea acţionarilor minoritari şi delistarea companiei, majoritarul trebuie să deţină 95% din acţiunile emitentului.
Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), este de părere că se încearcă copierea de către alţi acţionari a unor tranzacţii "deal" cu majoritarul la un preţ superior celui din ofertă, după ce astfel de negocieri au scumpit de două ori acţiunile RRC din oferta publică de preluare.
Domnia sa ne-a declarat: "AIPC nu comentează comunicatele nemembrilor săi. Nu cred că îi împiedică cineva pe acţionari să nu subscrie în ofertă şi, dacă nu vor subscrie 5%, compania nu se va delista. Personal, mă îndoiesc că va fi aşa, iar dacă acest comunicat este făcut doar pentru a se copia o metodă şi a se încerca un deal mai sus, cu regret constat că nu se cunosc noţiuni elementare, cum ar fi aceea că în ultimele zile ale ofertei nu se pot efectua tranzacţii deal".
Preţul din OPP de la Rompetrol a urcat la 0,0751 lei/acţiune, după ce Grupul Rompetrol a cumpărat 1,53% din titlurile RRC. Aceasta a fost a doua majorare a preţului din ofertă, pe care Grupul Rompetrol a fost nevoit să o opereze după ce, în chiar prima zi de derulare a ofertei, a cumpărat 3,3 miliarde titluri RRC la preţul de 0,0750 lei/acţiune, cu 1,2% mai mare faţă de preţul iniţial din ofertă.
Preţul din oferta de preluare de la "Rompetrol Rafinare" a stârnit o adevărată confruntare, prelungită pe câteva luni bune, între arbitrul pieţei de capital şi Grupul Rompetrol, deţinut de gigantul de stat KazMunaiGaz. CNVM a dat undă verde ofertei de preluare numai după ce Grupul Rompetrol s-a conformat cerinţelor Comisiei şi a plusat peste preţul pe care îl oferise iniţial, de 0,0625 lei, aceptând să dea aproximativ 90 de milioane de euro ca să cumpere de pe piaţă cele cinci miliarde titluri RRC.
"Conform algoritmului descris de lege, emitentul poate oferi statului posibilitatea de a intra în acţionariatul societăţii dacă obligaţiunile emise de acesta nu sunt plătite până la scadenţă. Conform acestei ordonanţe, obligaţiunile nerăscumpărate pot fi convertite în acţiuni la data scadenţei prin emiterea de acţiuni a căror valoare va fi egală cu valoarea nominală a unei acţiuni la data emisiunii (0,1 RON - exprimată în lei înmulţit cu raportul dintre cursul de schimb euro/leu comunicat de BNR la data scadenţei - 30.09.2010 şi cursul de schimb euro/leu comunicat de BNR pentru data emisiunii - 30.09.2003). Din acest calcul rezultă un preţ de aproximativ 0,1061 RON / acţiune la actualul curs de 4,0824 RON pentru 1 EUR", explică acţionarii minoritari RRC.
Statul ar fi trebuit să se acopere de riscul ca acţiunile să se vândă mai ieftin pe piaţă şi să prevadă o clauză potrivit căreia acţiunile mai ieftine Rompetrol să nu-i fie oferite în schimbul obligaţiunilor la un preţ prestabilit mai mare decât cel din piaţă.
1. vai de capu meu!
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2010, 00:30)
adica nenorocitii astia micuti s-au trezit mai la final si vor sa imite verestoy and company....k sa vezi...verestoy and company sunt membri aipc?
2. fără titlu
(mesaj trimis de cine plateste în data de 23.03.2010, 07:37)
"Statul ar fi trebuit să se acopere de riscul ca acţiunile să se vândă mai ieftin pe piaţă şi să prevadă o clauză potrivit căreia acţiunile mai ieftine Rompetrol să nu-i fie oferite în schimbul obligaţiunilor la un preţ prestabilit mai mare decât cel din piaţă."
Din ce stiu eu KMG nu-i vinde statului la conversie actiuni. Se face conversia unor obligatiuni in actiuni. cum ati scris voi reiese exact ce spun cei cu 2.5%. Kazacii vand in conversie actiuni pe care le cumpara acum. :)
he he he
2.1. ba exact asta se intampla (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de catalin în data de 23.03.2010, 18:22)
Ba chiar asta se intampla si este simplu de inteles: KMG cumpara acum de la actionari cu 751 lei (vad ca nimeni nu comenteaza profesionalismul KPMG, cica mare firma financiara mondiala, care a evaluat Rompetrol cu 625 lei). Daca vrea sa ramana actionar majoritar in septembrie KMG va fi obligat sa plateasca statului roman 1060 lei/actiune, pana ramane cu 51% din actiuni. Fiecare actiune cumparata acum cu 751 lei este o actiune salvata de la cumparare cu 1056 lei in toamna. Daca de exemplu KMG nu ar cumpara acum nimic de la actionari, ar fi fost nevoit in toamna sa plateasca statului roman cam toata datoria de 600 milioane dolari, doar ca sa ramana majoritar. Asa ca ei cumpara acum ieftin de la minoritari ca sa cumpere cat mai putin de la stat cu 1060 lei/actiune. Ei fac o economie de 309 lei/actiune, adica cumpara acum cu 30% mai ieftin decat ar trebui sa plateasca pe aceleasi actiuni peste nici 6 luni.