Pentagonul a anunţat lansarea unui exerciţiu naval la scară largă al NATO în Marea Mediterană, luni, cu participarea portavionului american USS Harry Truman, în contextul tensiunilor cu Rusia, care a anunţat la rândul său manevre navale, informează news.ro.
"Neptune Strike 22 va dura până la 4 februarie şi are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forţa de atac maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei", a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
John Kirby a dat asigurări că acest exerciţiu se pregăteşte din 2020 şi nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deşi "Neptune Strike 2022" nu se afla pe lista exerciţiilor planificate pentru 2022 publicată pe 14 decembrie de NATO pe site-ul său.
"Exerciţiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei. Este într-adevăr un exerciţiu naval al NATO (...) menit să testeze o gamă largă de capacităţi navale pe care dorim să fim siguri că le vom consolida în continuare", a spus Kirby.
Rusia a anunţat joi exerciţii navale complete, iar peste 140 de nave de război şi aproximativ 10.000 de soldaţi vor lua parte în lunile ianuarie şi februarie la aceste exerciţii desfăşurate în Atlantic, Arctica, Pacific sau Mediterana.
John Kirby a recunoscut că situaţia tensionată cu Rusia a stârnit dezbateri cu aliaţii cu privire la desfăşurarea acestui exerciţiu naval. "După discuţii cu aliaţii noştri din NATO, s-a decis să mergem mai departe", a spus el.
USS Harry Truman şi grupul său aeropurtat se află în Marea Mediterană de la jumătatea lunii decembrie. Portavionul urma să se alăture zonei de operaţiuni a comandamentului central (Centcom), dar secretarul Apărării Lloyd Austin a decis la sfârşitul lunii decembrie să-l ţină în Mediterana pentru a-i "linişti" pe europeni în faţa fricţiunilor. cu Rusia.
Fără a menţiona tensiunile din jurul Ucrainei, unde Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că a adunat 100.000 de soldaţi la graniţele ţării în aşteptarea unei posibile invazii, Pentagonul a subliniat că această schimbare a rutei "reflectă necesitatea unei prezenţe continue în Europa'.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 22.01.2022, 10:53)
mesaj pentru cei care gandesc si inteleg adevarata curgere a Istoriei, nu masinatiunile mediatice si jocurile geo-politice din prezent (vezi cazul Ucraina-Rusia).
Marea Egee
(mijloc/final de) Februarie 2026
Grecia-Turcia = scor 1-0
p.s. de acum pana la finalul 2027 Romania trebuie sa stea intr-o pozitie de neutralitate cat mai mare si singurul suport oferit sa fie gen medical, spitale campanie, transport si logistica, etc. Nu armament. Nu trupe. Nu misiuni militare asumate. Vor fi mai multe sub-cicluri de conflicte militare efective si trebuie sa scapam neciufuliti din furtuna Istoriei.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 22.01.2022, 10:55)
studiind nitel liniile situationale cele mai active din prezent / viitorul proxim am vazut ca Romania nu s-a constituit in parte activa combatanta fata de Rusia sau alte state.
tine de tacerea, echilibrul comunicarii si linistea decizionala a conducatorilor Romaniei sa fie bine in continuare.
neutralitatea e marfa rara si scumpa si aduce pacea sau negocierea buna.
1.2. pe scurt (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 22.01.2022, 10:56)
pe scurt:
mizeaza pe pace si vei avea pace, mizeaza pe razboi si vei primi ce doresti !