Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) pune la dispoziţia organizaţiilor de pacienţi din România "Catalogul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi", conform unui comunicat de presă.
Acest Catalog este o bază de date în care sunt prezente organizaţiile de pacienţi care doresc să se înscrie pentru a fi găsite mai uşor de către cei interesaţi. Accesul în această bază de date este gratuit atât pentru organizaţiile de pacienţi, cât şi pentru cei care caută informaţiile despre acestea.
În acest catalog se pot înscrie organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul lor de activitate programe şi servicii dedicate pacienţilor, se mai arată în comunicat.
Conform COPAC, în luna septembrie, Catalogul va lua şi o formă tiparită cuprinzând informaţiile cuprinse în baza de date până la acel moment, urmând ca acest lucru să fie realizat anual.
Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC, a declarat: "Este foarte important ca asociaţiile de pacienţi să fie cât mai uşor de găsit de către cei care au nevoie de ele. Catalogul se doreşte a fi un instrument de utilizat atât de către pacien?ii care doresc să caute informaţii despre asociaţiile de pacienţi pe anumite patologii şi din anumite zone, cât şi de către alte instituţii, furnizori de servicii medico-sociale, companii private, medici, etc. care au nevoie de informaţii despre organizaţiile de pacienţi. De aceea, invităm toate organizaţiile să se înregistreze în Catalog".
Acest Catalog este realizat în cadrul proiectului "Mecanisme de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi" derulat de către Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC). Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013.