PENTRU A FINANŢA GAZODUCTUL RUSO-CHINEZ ŞI SOUTH STREAM Gazprom va plăti dividende mai mici statului rus

E.D.
Internaţional / 7 iulie 2014

Pentru a finanţa investiţiile considerabile pe care urmează să le efectueze, respectiv construcţia gazoductului care va lega Rusia de China şi South Stream, Gazprom ar putea plăti dividende mult mai mici bugetului de stat rus în 2016, consideră Ministerul rus de Finanţe, transmite Bloomberg.

Potrivit unui document prezentat în guvern săptămâna trecută, ministerul finanţelor de la Moscova se aşteaptă să primească de la Gazprom dividende de doar 84,4 miliarde ruble (2,5 miliarde dolari) în 2016, cu 32% mai puţin decât prognozase anterior (124,7 miliarde de ruble). Potrivit documentului citat de Bloomberg, noul cifra echivalează cu o valoare a dividendului de 9,3 ruble pe acţiune.

Gazprom, cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, a decis în mai să aloce numai puţin de 55 de miliarde dolari în următorul deceniu pentru construirea gazoductului ce va lega Rusia de China şi pentru dezvoltarea a noi zăcăminte în Siberia de Est. Totodată, Gazprom va trebui să finanţeze de unul singur, în absenţa sprijinului Comisiei Europene şi a statelor membre aflate sub presiunea Bruxelles-ului, construcţia gazoductului South Stream, estimat la 22 de miliarde de dolari.

În 2015, guvernul rus se aşteaptă ca Gazprom să plătească bugetului de stat dividende în valoare de 68,8 miliarde de ruble, cifră neschimbată faţă de prognoza anterioară. Această sumă echivalează cu o valoare de 7,6 ruble pe acţiune, şi reprezintă o creştere de 5% faţă de nivelul dividendelor plătite în anul curent.

Dividendele care urmează să fie plătite de Gazprom statului rus în 2017 sunt estimate la 92,9 miliarde ruble, echivalente cu 10,2 ruble pe acţiune.

Statul rus preferă introducerea de noi impozite majorării dividendelor

Potrivit unor surse guvernamentale ruse, citate de Bloomberg, ministerul a folosit profiturile estimate în conformitate cu standardele de contabilitate din Rusia atunci când au calculat dividendele companiilor de stat. De asemenea, a fost redus şi procentul din profit care urmează a fi plătit, la 25%. Potrivit legislaţiei ruse, companiile de stat trebuie să achite la bugetul de stat începând cu 2016 cel puţin 35 la sută din profit în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate. Măsura a fost anunţată de Ministerul de Finanţe anul trecut, însă Ministerul Economiei Rusiei s-a declarat în luna mai a acestui an împotriva acestei măsuri.

Potrivit Iuliei Bushueva, CEO al Arbat Capital din Moscova, în cazul în care va exista o nevoie de bani la bufet, guvernul rus ar prefera introducerea de noi taxe, mai degrabă decât o majorare a dividendelor, pe care le-ar împărţi cu acţionarii minoritari ai Gazprom.

În prezent, statul are o participaţiune de 38,4 la sută la Gazprom. Profitul companiei raportat la standardele ruseşti a fost de 628 miliarde de ruble anul trecut faţă de 1,14 miliarde de ruble, dacă ar fi raportat la standardele internaţionale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb