Acţionarii Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze naturale de pe piaţa locală, au aprobat în adunarea generală de ieri un buget general consolidat de venituri şi cheltuieli ce estimează un profit net la nivel individual de circa 1,44 miliarde de lei pentru acest an, aproximativ identic cu cel realizat în cursul anului trecut, se arată într-un document al companiei.
Veniturile totale ale Romgaz se vor situa la 5,4 miliarde de lei în 2020, potrivit BVC, cu 2,1% peste veniturile consemnate în 2019 - din care 82% vin din gaze -, în timp ce cheltuielile totale de exploatare sunt prognozate să crească într-o dinamică similară, cu 3,71 miliarde de lei, respectiv 2,2% peste preliminatul lui 2019 de 3,63 miliarde de lei. Producţia de gaze este estimată să fie aproape identică cu cea de anul trecut.
Costurile de la categoria "alte cheltuielile de exploatare" (29% din total cheltuieli de exploatare) sunt estimate să scadă cu 7,5% la 1,07 miliarde de lei de la 1,16 miliarde de lei realizat anul trecut, iar cheltuielile cu bunuri şi servicii (21% din total cheltuieli de exploatare) sunt prognozate să crească cu 30% la 775,32 milioane de lei de la 596,39 milioane de lei preliminat în 2019.
Cheltuielile cu impozitele, taxele şi vărsămintele asimilate scad cu 14%, de la 1,13 miliarde de lei la 978 milioane de lei.
Cheltuielile cu personalul (24% din cheltuieli totale de exploatare) la nivel individual cresc cu 19,9% în 2020 faţă de preliminatul anului 2019, la 878,2 milioane de lei de la 731,9 milioane de lei anul trecut, la un număr de 5.946 de angajaţi. Majorarea creşterilor cheltuielilor de natură salarială în cazul Romgaz poate fi efectuată doar cu condiţia să nu se înregistreze creşterea plăţilor restante şi reducerea rezultatului brut faţă de nivelul realizat în anul 2019.
"Creşterea cheltuielilor de natură salarială faţă de nivelul planificat în ultimul buget este condiţionată şi permisă dacă se programează pentru anul 2020 un profit superior celui realizat (preliminat la data prezentei) în anul 2019. Profitul brut estirnat pentru anul 2020 este de 1,664 miliarde lei, superior faţă de cel preliminat pentru anul 2019 de 1,634 miliarde lei, (în creştere cu 1,8% - n.r.) fiind permisă astfel programarea unor cheltuieli de natură salarială superioare celor din bugetul anului anterior. Cheltuielile cu personalul sunt mai mari cu 19,9%, faţă de preliminatul anului 2019, creştere generată de mai mulţi factori (precum) aplicarea indicelui de inflaţie de 3,1% asupra câştigului înregistrat în luna decernbrie 2019, creşterea numărului de personal, creşterea sumei privind participarea salariaţilor la profitul anului 2019", se arată în documentul companiei.
Programul de investiţii pentru 2020, în sumă de 1,14 miliarde lei, este finanţat în totalitate din surse proprii. Direcţiile prioritare de investiţii sunt orientate pe proiecte ce vizează compensarea declinului natural al producţiei de gaturale, creşterii producţiei de energie electrică, modernizări şi retehnologizări. Nivelul creanţelor restante, estimate la finele anului 2020, este de circa 1,15 miliarde de lei.
Totodată, ieri, acţionarii au luat act de bugetul la nivel consolidat ce estimează un profit brut pentru acest an de 1,66 miliarde de lei faţă de cel preliminat pentru anul 2019 de 1,63 miliarde de lei, precum au votat şi prelungirea mandatului interimar al actualului Consiliu de Administraţie cu două luni.
Compania, care este deţinută în proporţie de 70% de statul român, a înregistrat un profit net de 1,43 miliarde de lei în cursul anului 2019, însă unele evenimente ulterioare datei de 31 decembrie 2019 - majorarea capitalului social al filialei de înmagazinare Depogaz Ploieşti şi obligaţia de a vinde 30% din producţie la un preţ de maxim 95% din preţul Central Eastern European Gas Hub (CEGH) - au generat pierderi din depreciere care au afectat negativ rezultatul anului 2019 ce a ajuns la 1,09 miliarde de lei.
Romgaz are o valoare de piaţă la BVB de circa 11,44 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Lucian în data de 14.04.2020, 09:39)
Buna dimineata! Este bine? sa poti creste salariile fara sa ai productivitate? La dividendul pe care- l va oferii romgaz, pretul actiuni ar trebui sa fie egal sau mai jos cu cel de la brd. Adevarul este ca, la managementul pe care l face ti ,eu v as inchide. Alo, alo aduceti conducatori buni ( cum a adus FP, pe Johan M). Eu va spun PAS. Aceasta este analiza ( opinia), va rog analizati si voi, deciziile va apartin . Ps.-- poate scrii aici opinia ta, te rog !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de STATY în data de 16.04.2020, 12:30)
BUNA DIMINEATA , D-LE LUCIAN !!! DE CE TE MIRI ??? LA FIRMELE DE STAT , MERGE !!! FONDUL DE SALARII , MARIT CU 20 % INTR-UN AN ??? ASA E , PESTE TOT , S-AU CAM PESTE TOT !!! DE CE ??? PENTRU CA INDIVIZII , IN ROMANIA , AU RAMAS , NISTE COMUNISTI !!! ASTA , IN PRIMUL RAND !!! IN AL DOILEA RAND , LA FIRMELE DE STAT , BIROURILE SANT PLINE DE TRANTORI , DE AMANTE , DE PILE , SI DE NEAMURI !!! FIUL LUI ..... FATA LUI ..... NEPOTUL LUI ..... NEPOATA LUI ..... TOATA ADUNATURA ASTA , DE LEPADATURI , TREBUIE CUMVA RASPLATITA !!! DACA DUMNEATA , D-LE LUCIAN , ESTI SA ZIC , UN DIRECTOR , S-AU UN MAISTRU DIN DOMENIU , SI AI PLASATA ACOLO O AMANTA , PE CARE O BAGI CU BOTUL IN PANTALONII DUMITALE , NU TREBUIE SA SI O RASPLATESTI CUMVA ??? DA-O DRACULUI , DE PRODUCTIVITATE !!! CUI AI PASA , DE PRODUCTIVITATE LA STAT , IN TARA ASTA ??? FIRMELE MERG DIN INERTIE , DE LA SINE !!! MAI VREI SI DIVIDEND MARE , LA ROMGAZ ??? PAI , TOATE LEPRELE ALEA , NU TREBUIE SA MANANCE ??? SI NU MANANCA PAINE CU CEAPA , CA SA INNEACA !!! NU , NU , NU !!! CARNATI , FRIPTURI , OUA CU SUNCA , PLACINTE CU MERE !!! VINUL E NASOL , IN ROMANIA , PENTRU AMANTE , E BUNA SAMPANIA !!! CE STII TU ??? AI LUCRAT VREODATA , INTR-O FIRMA DE STAT ??? EU , AM LUCRAT 31 DE ANI , ASA CA , STIU CE SPUN !!! DACA AR PUTEA PERETII AIA , ZIUA , SA SPUNA CE SE INTAMPLA ACOLO , NOAPTEA !!! CE SA MAI VORBIM !!!